Guláš z podkostecké hájovny – nejlepší recept
Vyzkoušejte recept na tuto variantu klasického hovězího guláše, který je v tomto případě obohacen houbami a měkkým salámem.
Guláš je tradiční maďarský pokrm, který se dostal do Uher z Turecka. Název je odvozen z maďarského slova „gulya“, což znamená stádo hovězího dobytka, a tureckého slova „asker“, což je význam pro vojáky. V doslovném překladu to tedy znamená maso pro vojáky.
Během několika měsíců bylo potřeba rychle zásobovat obrovské množství vojska potravinami. Do velkého kotle se nasypalo velké množství nakrájeného hovězího masa, různých druhů zeleniny a koření, zejména pepř, zázvor a kari. Pak se to všechno společně vařilo a podávalo se s plackami z obilí.
Guláš je výborná a chutná pochoutka, která je oblíbená nejen u nás, ale i v jiných částech světa. Chutný hovězí guláš se připravuje z hovězího masa, které se nejprve důkladně opeče na másle, sádle nebo na oleji.
Guláš recept se posléze neobejde bez zeleniny a koření, které může být dle chuti a představ – česnek, paprika, cibule, pepř, nové koření, majoránka a podobně. Konečnou chuť guláše můžete doladit solí, pepřem nebo jinými kořeními.
Guláš je obvykle servírován s chlebem nebo houskovým knedlíkem, Kromě houskových knedlíků a pečiva se ke guláši skvěle hodí třeba slané lívance, krupicové noky nebo bramborové lokše či bramboráky. Pokud chcete jídlo zdravější, můžete zkusit jako přílohu bulgur, vařenou pohanku, vařené brambory rýži nebo kuskus.
TIP: Pokud máte rádi v guláši houby a chtěli byste případně omezit konzumaci masa, vyzkoušejte recept na výborný hlívový guláš.
Ingredience na guláš z podkostecké hájovny
- 0,3 kg zadního hovězího
- 40 g vepřového sádla
- 60 g cibule
- 10 g česneku
- špetka mletého pepře
- 20 g hladké mouky
- 6 g soli
- 20 g rajčatového protlaku
- 3 g mleté papriky
- 60 g slaniny
- 50 g měkkého salámu (pařížského)
- 100 g žampiónů (nebo jiných hub, které máte k dispozici)
- 60 g kapie
Postup na guláš z podkostecké hájovny
- Hovězí maso očistíme, opereme a nakrájíme na stejnoměrné kostky.
- Na ⅔ sádla usmažíme cibulku (také asi ⅔) s kmínem do zlatova, přimícháme poloviční dávku papriky a na tento základ vložíme připravené maso.
- Při častém míchání rychle podusíme ve vlastní šťávě.
- Potom přidáme pepř, sůl a rajský protlak a pod pokličkou dusíme doměkka.
- Přidáváme po částech podle potřeby horkou vodu.
- Když je maso ještě trochu zatuhlé, necháme základ vydusit až do tuku.
- Přidáme mouku, zarestujeme asi 5 minut.
- Potom zalijeme horkou vodou tolik, aby omáčka byla řidší.
- Přidáme utřený česnek a necháme zvolna vařit, až je maso úplně měkké.
- Ve zvláštním kastrole zatím rozpustíme zbytek sádla, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu, salám (klobásu) a na plátky pokrájené žampióny (nebo jiné houby) a kapie.
- Trochou papriky zasypeme směs a všechno orestujeme.
- Takto připravenou vložku dáme nakonec do guláše a ještě všechno převaříme.
- Jako přílohu podáváme brambory, knedlík, těstoviny nebo chléb.
Obecně hovězí guláš je velmi oblíbeným jídlem, které se skvěle hodí k pečivu, bramborám, těstovinám nebo rýži. Je to skvělý způsob, jak se dobře najíst a zároveň si dopřát chuť, kterou máme rádi. Guláš je skvělým jídlem pro rodinné oslavy nebo posezení s přáteli.
Je vysoce kalorický a jeho příprava může trvat až několik hodin, ale jeho výborná chuť stojí za to. Pokud hledáte něco skvělého na zahřátí, guláš je skvělou volbou.