Hanácké koláče – frgály – nejlepší recept

Hanácké koláče, známé také jako frgály, jsou tradičním pokladem české kuchyně, který zaujme svou jedinečnou chutí a krásným vzhledem. Tyto sladké pečivo, inspirované historickými recepty z Hané, v sobě ukrývá náplň z ořechů, másla a cukru, obalenou v křupavém těstě. Následující recept vám přinese krok za krokem nejlepší způsob, jak tyto kulinářské skvosty připravit a zavzpomínat na tradici českého pečení.

Frgály jsou symbolem Hané a českého venkova. Tyto koláče si získaly srdce mnoha lidí díky své jednoduchosti a nezaměnitelné chuti. Připravte se na výlet do minulosti a na chvíle, kdy se rodiny shromažďovaly kolem kuchyňského stolu, aby společně pekly tyto lahodné koláče. Následující recept vám ukáže, jak je připravit doma.

Ingredience:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla (nebo sádla)
  • 2 lžíce cukru
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • Špetka soli

Náplň:

  • 200 g mletých vlašských ořechů nebo makových semínek
  • 150 g cukru
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžíce másla

Posyp:

  • Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

  1. Příprava kvásku:
    • Rozpusťte droždí v teplém mléku a nechte jej chvíli odpočinout, dokud nevytvoří pěnu.
  2. Příprava těsta:
    • Do velké mísy dáme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme nakrájené máslo (nebo sádlo), žloutky a připravený kvásek. Všechny ingredience důkladně promícháme, dokud vznikne hladké těsto.
  3. Dvojí kynutí:
    • Těsto necháme v míse zakryté utěrkou kynout na teplém místě asi 30 minut. Poté ho vyválíme na pomoučeném povrchu na tloušťku přibližně 5 mm.
  4. Příprava náplně:
    • V hrnci smícháme mleté ořechy nebo maková semínka s cukrem, vanilkovým cukrem, mlékem a máslem. Ohříváme na mírném plameni a mícháme, dokud směs nezhoustne. Necháme ji vychladnout.
  5. Tvoření frgálů:
    • Vykrájíme kruhy těsta o průměru přibližně 8-10 cm. Na každý kruh těsta dáme lžíci náplně a poté kruh přeložíme napůl tak, aby vznikl půlměsíc.
  6. Pečení:
    • Frgály přemístíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut, dokud nezežloutnou.
  7. Posypání cukrem:
    • Hotové frgály ještě teplé posypeme moučkovým cukrem.
  8. Podávání:
    • Hanácké koláče – frgály podáváme teplé nebo studené, ideálně s čerstvě uvařenou kávou nebo čajem.

Tímto receptem na hanácké koláče – frgály si můžete dopřát kousek tradiční české kuchyně, kterým potěšíte své chuťové buňky a vrátíte se do doby, kdy se kolem pece shromažďovala celá rodina. Užijte si tuto sladkou pochoutku s bohatou historií!