Hovězí závitky na rajčatech – nejlepší recept
Hovězí závitky na rajčatech jsou chutným a vydatným pokrmem, který se skvěle hodí k rodinnému obědu nebo večeři. Vyzkoušejte tento recept na šťavnaté hovězí maso plněné slaninou, cibulí a paprikami na rajčatové omáčce.
Hovězí rolády neboli hovězí závitky jsou klasickým pokrmem, který se vyskytuje v mnoha kulturách po celém světě. Obecně masové rolády patří do tradičních pokrmů české kuchyně.
Obvykle se hovězí závitky připravují z tenkých plátků hovězího masa, jako je flank steak, roštěnec nebo svíčková, které se srolují s různými náplněmi a poté se upečou.
Mezi oblíbené náplně patří zelenina, sýry, uzeniny a bylinky. Hovězí závitky lze podávat jako hlavní chod nebo je nakrájet na menší kousky a podávat jako předkrm. Jsou také skvělým doplňkem bufetového stolu, protože se mohou podávat při pokojové teplotě.
Váháte jakou použít k hovězím závitkům na rajčatech přílohu? Ať už se rozhodnete pro klasickou kombinaci nebo něco trochu netradičního, vše chutná skvěle. Chléb je skvělou volbou, pokud hledáte rychlou a snadnou přílohu. Těstoviny jsou vždy dobrým způsobem, jak doplnit jídlo. Hovězí závitky s rajčatovou omáčkou skvěle doplní i rýže, brambory nebo houskové knedlíky. Výběr je jen na vás.
Tento recept můžete brát jako obměněnou verzi klasického českého jídla, kterým je španělský ptáček. Místo nakládaných okurek a vajec použijete papriky a cibuli. Rajčatová omáčka je díky chuti rajčat také zcela jiná a více intenzivní, ale proč ji nevyzkoušet.
Ingredience na hovězí závitky na rajčatech
- 4 hovězí plátky
- 40 g slaniny
- 100 g čerstvé nebo sterilované papriky
- 3 lžíce oleje
- hladká mouka
- mletý pepř
- 2 cibule
- 300 g rajčat
- česnek
- sůl
Postup na hovězí závitky na rajčatech
- Plátky hovězího masa důkladně omyjeme a poté naklepeme.
- Naklepané hovězí plátky osolíme, opepříme, poklademe tenkými plátky slaniny, proužky očištěné čerstvé nebo sterilované papriky a jednou cibulí nakrájenou na kolečka.
- Vše stočíme v závitky, upevníme jehlami nebo zavážeme nití a poprášíme moukou.
- Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji v tlakovém hrnci, přidáme hovězí závitky, osmahneme je po všech stranách, podlijeme 1,5 dl vody, přidáme spařená, oloupaná a na kousky nakrájená rajčata, jemně utřený česnek a dusíme pod pokličkou na mírném ohni doměkka (asi tři čtvrtě hodiny).
- Je-li šťáva řídká, zredukujeme ji do patřičné hustoty. Podáváme s vařenými brambory, houskovým knedlíkem, těstovinami, nebo s dušenou rýží.
Hovězí závitky na rajčatech jsou skvělým způsobem, jak z několika jednoduchých surovin připravit chutné a vydatné jídlo pro všechny členy vaší rodiny. Náplň do hovězích závitků můžete obměňovat a získat tak různé druhy pokrmů. Hovězí závitky či rolády jsou oblíbeným pokrmem pro všechny příležitosti a jsou velmi oblíbené mezi českou komunitou.