Italské ravioli – nejlepší recept

Italská kuchyně je známá po celém světě díky svým lahodným těstovinovým pokrmům. Jedním z nejoblíbenějších jídel jsou ravioli. Tato malá plněná těstovinová kapsa je plná chuti a nabízí nekonečné možnosti pro kreativní variace.

Přesný původ ravioli není zcela jasný, ale tato těstovinová specialita má kořeny v italské regionální kuchyni. Nejstarší zmínky o ravioli pocházejí ze 14. století. Ravioli byly rychle oblíbené a rozšířily se po celé Itálii, přičemž každá oblast přidala svůj vlastní charakteristický dotek.

Tradiční recept na italské ravioli zahrnuje přípravu čerstvého těsta a ruční plnění. Základními ingrediencemi pro těsto jsou hladká mouka, vejce, sůl a olej. Tyto ingredience se pečlivě smíchají a hnětou, aby vzniklo pružné a elastické těsto.

Poté se těsto vyválí na tenké pláty a vyříznou se z něj kruhy. Na každý kruh se přidá lžička nebo dvě plnky, která může být vyrobena z různých surovin, jako například ricotty, mletého masa, zeleniny nebo sýra. Okraje těsta se pečlivě spojí a ravioli se vaří ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.

Italská kuchyně je známá svou kreativitou a ravioli nejsou výjimkou. Existuje mnoho různých regionálních variant, které se liší nejen těstem, ale i plněním a omáčkou. Například v Lombardii se často plní ravioli špenátem a ricottou a podávají se s máslovou omáčkou a šalvějí.

V Toskánsku jsou oblíbené ravioli se špenátem a ricottou, podávané s rajčatovou omáčkou. V Ligurii se pak mohou ravioli plnit různými mořskými plody a podávají se s lehkou omáčkou z olivového oleje a citronové šťávy.

Dalšími variantami jsou ravioli plněné houbami, dýní, vepřovým masem, kuřecím masem nebo dokonce sladké ravioli plněné ovocem nebo čokoládou. Možnosti jsou nekonečné a každý kuchař může přidat svůj vlastní osobní dotek.

V tomto článku vám představíme recept na přípravu domácích italských raviol, které si můžete vychutnat společně s rodinou a přáteli.

Ingredience na italské ravioli

Těsto:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku vody

Náplň:

  • 250 g ricotty (italský sýr)
  • 1/2 šálku nastrouhaného parmezánu
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 2 lžíce čerstvého petrželového lístku (nasekaného)
  • Sůl a pepř podle chuti

Omáčka:

  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 šálka nasekaných rajčat
  • 1 lžička sušeného oregana
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Nastrouhaný parmezán na posypání

Postup na italské ravioli

  1. Nejdříve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Vytvořte důlek uprostřed a do něj rozklepněte vejce. Přidejte olivový olej a vodu. Postupně spojte ingredience a vytvořte hladké těsto. Přidejte další mouku nebo vodu podle potřeby.
  2. Těsto vyndejte z mísy a hněťte ho na pomoučené pracovní ploše asi 5 minut, dokud není pružné a elastické. Zakryjte těsto utěrkou a nechte ho odpočinout asi 30 minut.
  3. Připravte si náplň. Ve velké míse smíchejte ricottu, nastrouhaný parmezán, vejce, nasekaný česnek a petrželku. Ochutnejte směs a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
  4. Vytvořte ravioli. Rozdělte těsto na polovinu. Pomocí válečku na těsto vyválejte první polovinu na tenký plát. Pomocí kolečka na ravioli (nebo skleničky) vyřízněte kruhy asi 7-8 cm v průměru.
  5. Na každý kruh položte lžičku náplně.
  6. Spojte okraje kruhů dohromady a pevně je utěsněte, abyste vytvořili těstovinové kapsy. Opakujte postup s druhou polovinou těsta a zbylou náplní.
  7. Připravte omáčku. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět. Přidejte nasekaná rajčata, sušený oregano, sůl a pepř.
  8. Vařte omáčku asi 10-15 minut, dokud se rajčata nerozpadnou a omáčka zhoustne.
  9. Uvařte ravioli. V hrnci osolte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte ravioli do vroucí vody a vařte je asi 2-3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
  10. Podávejte, na talíře rozdělte ravioli. Zakápněte je omáčkou a posypte nastrouhaným parmezánem.

Italské ravioli jsou neodmyslitelnou součástí italské kuchyně a jejich chuť a rozmanitost je bezkonkurenční. Bez ohledu na regionální variaci či plnění, ravioli vždy přináší lahodný zážitek na talíři.

Pokud si chcete vychutnat autentickou italskou kuchyni, neváhejte vyzkoušet přípravu ravioli doma. Získáte nejen skvělé jídlo, ale také přiblížíte se italské kulinářské tradici a váš stůl se promění v malý koutek Itálie.