Kachní Paštika – nejlepší recept
Ve vrstvě másla na vrchu tam trůní kuličky nakládaného pepře. Že jste o tom nikdy neslyšeli? Je to strašně dobrý. Samozřejmě to pálí, ale ne tak, jako čerstvý pepř, a navíc je to takový nakyslý. Klidně si jich pár můžete dát jen tak, ta chuť je opravdu zvláštní a moc dobrá.
Ostatní suroviny jsou v celku normální a snadno dostupné. Chuť téhle paštiky je královská, a přitom je z úplně základních věcí, to je na tom úplně nejlepší. Můžete ještě i podle chuti přidat sušené brusinky, nebo nasekané lískové ořechy. Brusinky tomu dodají zajímavou sladko-kyselost a ořechy v tom zase krásně křupou.
Příprava
- 3/4 hodiny + chlazení
- na 2 sklenice
Ingredience
- 500 g kachních jater
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 200 ml portského vína
- 200 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- 100 g nasekaných lískových ořechů nebo hrst sušených brusinek (ani jedno nemusí být)
- 50 g rozpuštěného másla
- pár kuliček nakládaného pepře
Postup
- Kachní játra omyjeme, usušíme, a zbavíme těch nejhorších blan. Cibuli si nakrájíme nadrobno, česneky rozplácneme nožem, bylinky zbavíme stonku a lístečky si ponecháme. Na troše másla zpěníme cibuli a přihodíme játra.
- Prudce osmahneme, jen do té doby, než se na povrchu zatáhnou. Pokud děláte větší množství, tenhle krok si rozdělte a dělejte po částech. Je důležité, aby játra nebyla gumová, a to docílíte jedině prudkým plamenem.
- Přihoďte česneky, bylinky a přilijte portské, stáhněte plamen a nechte dusit pod poklicí tak 12 minut do měkka. Odstavte z plotny, přidejte máslo pokrájené na kousky a počkejte, než se rozpustí.
- Tyčovým mixérem to všechno promixujte do hladka. Přilijte smetanu, osolte a opepřete. Ochutnejte, protože v tomhle stádiu by měla být paštika trochu přesolená (trochu).
- Po ztuhnutí totiž nějakou slanost ztratí, a mně se párkrát povedlo, že nebyla úplně dosolená. Teď je čas na přidávání různých dobrot, jako jsou oříšky a brusinky. Dejte je tam podle chuti.
- Nalijte do sklenic nebo do mističek. Zalijte trochu rozpuštěným máslem (to aby paštika neosychala) a posypte nakládaným pepřem. Nechte ztuhnout v lednici na pár hodin. A je to.
- Podávejte s kváskovým chlebem a s vojtěškou nebo řeřichou na vrchu.