Kachní Paštika – nejlepší recept

Ve vrstvě másla na vrchu tam trůní kuličky nakládaného pepře. Že jste o tom nikdy neslyšeli? Je to strašně dobrý. Samozřejmě to pálí, ale ne tak, jako čerstvý pepř, a navíc je to takový nakyslý. Klidně si jich pár můžete dát jen tak, ta chuť je opravdu zvláštní a moc dobrá.  

Ostatní suroviny jsou v celku normální a snadno dostupné. Chuť téhle paštiky je královská, a přitom je z úplně základních věcí, to je na tom úplně nejlepší. Můžete ještě i podle chuti přidat sušené brusinky, nebo nasekané lískové ořechy. Brusinky tomu dodají zajímavou sladko-kyselost a ořechy v tom zase krásně křupou.

Příprava

  • 3/4 hodiny + chlazení
  • na 2 sklenice

Ingredience

  • 500 g kachních jater
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 200 ml portského vína
  • 200 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • 100 g nasekaných lískových ořechů nebo hrst sušených brusinek (ani jedno nemusí být)
  • 50 g rozpuštěného másla
  • pár kuliček nakládaného pepře

Postup

  1. Kachní játra omyjeme, usušíme, a zbavíme těch nejhorších blan. Cibuli si nakrájíme nadrobno, česneky rozplácneme nožem, bylinky zbavíme stonku a lístečky si ponecháme. Na troše másla zpěníme cibuli a přihodíme játra.
  2. Prudce osmahneme, jen do té doby, než se na povrchu zatáhnou. Pokud děláte větší množství, tenhle krok si rozdělte a dělejte po částech. Je důležité, aby játra nebyla gumová, a to docílíte jedině prudkým plamenem. 
  3. Přihoďte česneky, bylinky a přilijte portské, stáhněte plamen a nechte dusit pod poklicí tak 12 minut do měkka. Odstavte z plotny, přidejte máslo pokrájené na kousky a počkejte, než se rozpustí.
  4. Tyčovým mixérem to všechno promixujte do hladka. Přilijte smetanu, osolte a opepřete. Ochutnejte, protože v tomhle stádiu by měla být paštika trochu přesolená (trochu).
  5. Po ztuhnutí totiž nějakou slanost ztratí, a mně se párkrát povedlo, že nebyla úplně dosolená. Teď je čas na přidávání různých dobrot, jako jsou oříšky a brusinky. Dejte je tam podle chuti.
  6. Nalijte do sklenic nebo do mističek. Zalijte trochu rozpuštěným máslem (to aby paštika neosychala) a posypte nakládaným pepřem. Nechte ztuhnout v lednici na pár hodin. A je to. 
  7. Podávejte s kváskovým chlebem a s vojtěškou nebo řeřichou na vrchu.