Kachní prsa, čočka beluga, ostružiny a řeřicha – nejlepší recept
Chce-li si člověk dopřát či připravit sváteční menu pro někoho, je tento recept ideální. Kachní prsa, čočka beluga, ostružiny a řeřicha, že to zní báječně?
Tento recept je z černé čočky Beluga, ta nevyžaduje ta dlouhé namočení, jako tomu je u té hnědé.
Ingredience pro 2 osoby
- 80 g černé čočky Beluga
- 125 g čerstvých ostružin
- 1 velké kachní prso s kůží (cca 250 g)
- sůl, pepř
- řeřicha na ozdobu
Postup
- Čočku propláchneme a necháme namočit do studené vody, dokud nenabobtná. Přesuneme do hrnce a přilijeme aspoň dvakrát tolik vody, a přivedeme k varu. Vaříme jemně, dokud není měkká na skus, musí být však stále pevná a ne rozvařená. Scedíme.
- Z ostružin vybereme zhruba osm kousků těch nejpěknějších, které dáme stranou. Zbytek rozmixujeme na pyré a propasírujeme přes cedník.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Kachní prso omyjeme a vysušíme kuchyňskými utěrkami. Kůži řádně osolíme, a ostrým nožem nařežeme do mřížky tak, abychom přitom ale nepoškodili maso. Rozpálíme si pořádně litinovou pánev, a kachnu na ní položíme kůží dolu.
- Pozor, bude prskat. Pustí taky spoustu tuku. Prudce smažíme z jedné strany 4 minuty, otočíme, a smažíme ještě z druhé strany 2 minuty. Pokud nemáte pánev, která může do trouby, přesuňte kachnu i s výpekem do pekáčku. Pokud jo, máte vyhráno. Šoupneme do trouby, a necháme v ní kachnu ještě 8 minut dojít. Vyjmeme kachnu z pekáčku (pánve), přesuneme na prkýnko a necháme chvilku odpočinout.
- Mezitím vyškrábeme všechen výpek a šťávu, a přesuneme nad plamen. Přidáme ostružinové pyré a trochu vody, a svaříme na hustou omáčku. Pro jistotu jí ještě jednou proženeme cedníkem. V misce smícháme uvařenou čočku a ostružinovou omáčku.
- Čočku si rozprostřeme na talíře. Kachní prso nakrájíme na tenké plátky a naskládáme na čočku. Ozdobíme zbytkem ostružin a čerstvou řeřichou.