Kung pao – kuřecí čína s rýží – recept
Kuřecí kung pao je klasické čínské jídlo, které je lahodně kořeněné a plné chuti. Tento smažený pokrm připravený ze směsi sójové omáčky, česneku, chilli papriček a sezamového oleje jistě potěší vaše chuťové pohárky. Díky charakteristickým křupavým arašídům a křehkému kuřecímu masu představuje dokonalou rovnováhu mezi sladkou, pikantní a slanou chutí. Ať už člověk hledá snadnou večeři na všední večer, nebo efektní pokrm na slavnostní večeři, kuřecí kung pao bude jistě hitem.
Kuřecí kung pao je oblíbené čínské jídlo, které se připravuje z kuřecího masa, arašídů a zeleniny smažené v pikantní omáčce. Jedná se o jedno z nejoblíbenějších čínských jídel, které je oblíbené zejména v sečuánské kuchyni. V Asii jsou oblíbené také recepty z vajec a další recepty s kuřecím masem.
Kung pao a kuřecí kung pao – čína recept kuřecí maso
Kuřecí kung pao s rýží údajně pochází z čínské provincie S‘-čchuan a je pojmenován po Ding Baozhenovi, guvernérovi provincie S‘-čchuan v 19. století. Legenda praví, že byl milovníkem tohoto pokrmu a vytvořil jeho název.
Pokrm se obvykle připravuje z kuřecího masa, ale může se připravovat i z hovězího, krevet nebo jiného masa. Kuřecí maso se obvykle nakrájí na malé kostičky a smaží se s arašídy, chilli papričkami, česnekem, zázvorem a šalotkou. Mohou se přidat i další přísady, jako je paprika, cibule a celer.
Omáčka se připravuje z kombinace sójové omáčky, rýžového vína, cukru a octa. Tato omáčka se přidává ke smaženým přísadám a dodává pokrmu charakteristickou pikantní chuť.
Po uvaření se pravé kung pao podává s dušenou bílou rýží. Často se podává jako hlavní jídlo, ale může se podávat i jako předkrm nebo příloha.
Kuře kung pao je lahodný a aromatický pokrm, který se snadno připravuje. Je to skvělý způsob, jak si pochutnat na klasickém čínském jídle, které jistě potěší všechny milovníky dobrého jídla.
Kuřecí kung pao recept – kuřecí čína recept
Kuřecí čína s rýží je snadným a chutným jídlem na oběd nebo večeři. Postup je velice jednoduchý. Kdo by si však i přesto chtěl ušetřit práci, může si vynikající kung pao objednat například přes populární dovážkovou službu Wolt. Díky Wolt promo kódu lze navíc ušetřit 150 Kč.
Složení:
- Kuřecí stehna nakrájená na kostky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce čínského rýžového vína nebo sherry
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžička mletého čerstvého zázvoru
- 1/4 lžičky červených pepřových vloček
- 1/4 šálku pražených arašídů
- 2 stonky zelené cibule, nasekané
- 1 lžička sezamového oleje
- Sůl podle chuti
Pokyny:
- Rostlinný olej rozehřejte ve velké pánvi na středním plameni.
- Přidejte kuře a za občasného míchání vařte asi 5 minut, dokud není kuře upečené.
- V malé misce smíchejte sójovou omáčku, rýžové víno, rýžový ocet, cukr a kukuřičný škrob.
- Na pánev přidejte česnek, zázvor a vločky červené papriky. Za stálého míchání vařte 1 minutu.
- Do pánve přidejte směs sójové omáčky a promíchejte. Vařte 1-2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte pražené arašídy, zelenou cibulku a sezamový olej. Za občasného míchání vařte 1-2 minuty.
- Ochutnejte a v případě potřeby osolte.
- Kuřecí kung pao podávejte s dušenou rýží. Dobrou chuť!
Kung pao se tradičně připravuje z kuřecího masa. Může se ale také připravovat z hovězího nebo vepřového masa. Postup pro vepřové kung paoi hovězí jednoduché kung pao je stejný jako pro kuře kung pao.
Jak naložit maso na čínu
Naložení masa na čínu je jedinečný způsob, jak si užít chutné a zdravé jídlo. Tento způsob vaření je stále více populární mezi lidmi po celém světě. Díky tomu, že je naložení masa na čínu velmi jednoduché a snadné, může jej vyzkoušet každý.
Než člověk s nakládáním začne, bude potřebovat následující ingredience: 500 g, kuřecího, vepřového, nebo libového hovězího masa, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce rýžového vína, 1 lžíci cukru, 1 lžíci sezamového oleje, 2 lžíce česnekové pasty, 1 lžíci čínského chilli pasty a 1 lžíci sladké papriky.
Nejdříve se nakrájí maso na malé kousky. Pak se smíchají všechny ingredience a promíchají se s masem. Lze je také rozmíchat v robotu nebo v mixéru. Poté se nechá směs marinovat v lednici po dobu 2-3 hodin.
Maso lze smažit a použít do receptu na kuřecí kung pao s rýží, nebo ho lze upéct. Trouba se předehřeje na 180 stupňů a maso se vloží do mísy. Peče se v troubě po dobu 25-30 minut, nebo dokud není maso měkké.
Když je maso hotové, lze jej servírovat s rýží nebo jinými přílohami. Naložení masa na čínu je chutné a zdravé jídlo, které jde snadno připravit doma. Je to skvělý způsob, jak si užít chuť čínské kuchyně.
Kuřecí po sečuánsku recept
Kuřecí po sečuánsku je klasické čínské jídlo, které se skládá z kuřecího masa, bílého zelí, pórku, česneku, chilli papriček a horkého sečuánského ostrého pepře. Kuřecí maso se najprv naloží do marinády z česneku, sójové omáčky a rýžového vína, po čemž se smaží na pánvi se zeleninou a chilli papričkami.
Toto jídlo je známá pro svou pikantní chutí. Kuřecí po sečuánsku má silnou, slanou, sladkou a pikantní chuť. Je to oblíbené jídlo v Číně a je často servírováno jako hlavní chod.
Recept je následující:
Suroviny:
- 4 kuřecí prsa
- 2 cibule
- 1 rajče
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce červeného sečuánského chilli pasty
- 2 lžíce mořské soli
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového vína
- 1 lžíce hladké mouky
Postup:
- Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte je na kostky.
- Cibuli nakrájejte na kolečka a rajče na plátky.
- Na pánvi rozehřejte sezamový olej a přidejte červenou sečuánskou chilli pastu.
- Přidejte kuřecí kostky a cibuli a smažte je dozlatova.
- Pak se přidá rajče, sůl, cukr, sójovou omáčku, rýžové víno a hladkou mouku a dusíme je ještě asi 10 minut.
- Nakonec servírujte s rýží a podávejte. Dobrou chuť.
Kuře po sečuánsku je snadný a chutný recept. Lze ho podávat jako hlavní chod a potěší všechny milovníky asijské kuchyně.
Kuřecí čína s pórkem, čína s kuřecího masa, kuřecí čína pro děti
Křupavá kuřecí čína s pórkem je velmi chutný a jednoduchý pokrm. Vyžaduje jen pár surovin, které je možné většinou najít v každé domácí kuchyni.
Recept na přípravu takového pokrmu je následující:
Ingredience:
- 2 kuřecí prsa
- 1 cibule
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce česnekové pasty
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce jemně nasekaného pórku
Postup:
- Všechny suroviny (s výjimkou pórku) smíchejte dohromady a nechte marinovat kuřecí prsa po dobu 30 minut.
- Rozpalte olej na pánvi a orestujte na něm kuřecí maso, až krásně zezlátne. Pak jej vyjměte z pánve a odložte stranou.
- Do stejné pánve přidejte cibuli a pórek a opékejte je dozlatova.
- Vraťte do pánve kuřecí maso a nechte ho ještě chvíli podusit.
- Nakonec vše dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Čína s pórkem se podává teplá s pečivem nebo rýží.
Čína s porkem lze podávat s pečivem nebo rýží a jeho příprava je velmi snadná. Je to chutný a zdravý pokrm, který si můžete užít s rodinou nebo přáteli. Chutná skoro každému. Je to tedy ideální kuřecí čína pro děti.
Čínská směs s rýží
Čínská směs s rýží je jednoduchý a zdravý pokrm, který se skládá z rýže a různých druhů zeleniny. Většinou se připravuje s kuřecím masem nebo s tofu. Oblíbenými přísadami jsou cibule, mrkev, kukuřice, fazole a papriky.
Čínská směs s rýží je oblíbeným jídlem v mnoha čínských restauracích a je často připravována pro velké společenské události.
Recept je následující:
Ingredience:
- 1 šálek rýže
- 1 cibule, nakrájená na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce sherry
- ½ čajové lžičky kari koření
- ½ čajové lžičky chilli koření
- ½ čajové lžičky černého pepře
- 1 střední mrkev, nastrouhaná
- 1 stroužek česneku, nastrouhaný
- 4 hřebíčky
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 1 šálek čerstvých hub, nakrájených na kostky
- 2 šálky vody
Postup:
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a přidáme cibuli.
- Smažíme po dobu 2-3 minut, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte sójovou omáčku, rajčatový protlak, sherry, kari koření, chilli koření a černý pepř.
- Smažte dalších 2-3 minut, dokud se směs nezačne vařit.
- Přidejte rýži a mrkev a míchejte, aby se směs dobře promíchala.
- Přidejte houby, česnek, hřebíčky a slunečnicová semínka.
- Přilijte vodu a zapněte teplotu na vysokou.
- Vařte 10-15 minut, dokud rýže nezměkne.
- Nakonec rýži podávejte s čerstvým zeleným salátem.
Je to vynikající jídlo, které je bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Čínská směs s rýží je velmi jednoduchá na přípravu a může se připravovat různými způsoby.