Kuřecí guláš – nejlepší recept
Kuřecí maso je vynikající surovina, kterou lze využít k přípravě různých chutných pokrmů. Tento pikantní a aromatický pokrm je skvělou volbou pro milovníky gulášů, kteří preferují svěží a lehčí alternativu k tradičnímu hovězímu guláši. Přinášíme vám recept na vynikající kuřecí guláš, který vás ohromí svou bohatou chutí a jednoduchostí přípravy.
Při přípravě kuřecího guláše je důležité začít kvalitním kuřecím masem. Můžete si vybrat mezi kuřecím prsem nebo stehny, které jsou šťavnaté a nabídnou skvělou chuť. Maso se nakrájí na menší kousky, aby se rychleji uvařilo a získalo optimální strukturu.
Koření je klíčovým prvkem kuřecího guláše. Sladká mletá paprika je základem pro vytvoření charakteristické barvy a chutě guláše. Dalšími oblíbenými kořením pro kuřecí guláš jsou kmín, koriandr a majoránka, které dodávají pokrmu pikantní aroma a obohacují chuťový profil.
Při přípravě guláše se často používá cibule, papriky a česnek, které dodávají pokrmu hloubku a bohatost chutí. Pro vytvoření omáčky se přidává rajčatový základ nebo krájená rajčata spolu s kuřecím vývarem. Tento mix tekutin přidává guláši vláčnost a chuťovou komplexnost. Omáčka se postupně zahušťuje pomoc mouky smíchané s vodou, což vytváří krémovou konzistenci. Zakysaná smetana je dalším přísadou, která dodává guláši jemnost a vyváženost.
Hotový kuřecí guláš se nejlépe podává s rýží, knedlíky nebo bramborovou kaší. Tyto přílohy dokonale absorbují omáčku a doplňují chuťový zážitek. Případně můžete guláš servírovat s chlebem nebo pečivem.
Ingredience na kuřecí guláš
- 500 g kuřecího masa (prsa nebo stehna)
- 2 cibule
- 2 papriky (červená a zelená)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička křenového koření
- 1 lžička sůl
- ½ lžičky mletého pepře
- 400 g rajčat
- 250 ml kuřecího vývaru
- 2 lžícemouky
- 2 lžíce smetany na vaření
- Sůl a pepř podle chuti
- Petrželka na ozdobu
Postup na kuřecí guláš
- Nejprve si připravte všechny ingredience. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Papriky omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Česnek prolisujte nebo nasekejte na jemno.
- Na sporáku si připravte větší hrnec nebo hlubší pánev. Na středním ohni rozehřejte olej a přidejte cibuli. Restujte ji dozlatova, dokud se nezměkne a nezíská lehkou karamelovou barvu.
- Přidejte kuřecí maso do hrnce a smažte ho, dokud nezezlátne ze všech stran. Přidejte papriky a česnek a smažte dalších pár minut, aby papriky změkly.
- Do hrnce přidejte sladkou mletou papriku, kmín, koriandr, křenové koření, sůl a pepř. Promíchejte a nechte koření na pánvi chvíli projevit svou vůni.
- Přidejte rajčata a kuřecí vývar do hrnce. Snížte teplotu a nechte guláš dusit přibližně 30-40 minut, dokud kuřecí maso nezměkne.
- Mezitím si připravte jemnou mouku s vodou. Smíchejte ji do hladké pasty a přidejte do hrnce. Tím zahustíte guláš a vytvoříte krémovou omáčku. Vařte ještě několik minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Na závěr přidejte smetanu na vaření do hrnce a promíchejte. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle své chuti.
- Kuřecí guláš servírujte s vařeným bramborem, knedlíkem nebo těstovinami. Ozdobte nasekanou petrželkou pro větší vizuální efekt.
Vychutnejte si tento lahodný kuřecí guláš plný chutí, který jistě potěší vaše chuťové buňky. Je to skvělá volba pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli. Dobrou chuť.