Levandulová limonáda – nejlepší recept

Její vůně vás praští do nosu při každém doušku, a tak to má být. Pokud vám taky levandule právě kvete, rozhodně jí zkuste. Sirup vám vydrží v lednici určitě dva měsíce, a do té doby bude dávno pryč. Pokud použijete místo třtinového cukru klasický bílý, bude mít limonáda nádhernou fialovou barvu. Pokud použijete třtinový, barva bude příjemně oranžová a výsledek samozřejmě zdravější.

Vychytejte si sami poměr sirupu a sodovky. Možnost je dát panáka sirupu a dolít sodovkou, někdo ale může mít limonády rád sladší a intenzivnější. Ozdobit se může kostkami ledu s fialkami, které můžete mít v mrazáku od jara.

Ingredience na cca 20 limonád

  • 30 květů čerstvé levandule i se stonky
  • 400ml horké vody
  • kůra z 1 bio citronu
  • šťáva z 1 citronu
  • 250 g cukru
  • sodovka na dolití

Postup

  1. Květy levandule omyjeme a stonky přepůlíme. Vložíme do kastrůlku. Citron omyjeme a osušíme, a škrabkou na brambory oloupeme kůru. Vložíme do kastrůlku k levanduli.
  2. Přidáme šťávu z jednoho citronu. 400 ml vody si přivedeme k varu, a zalijeme levanduli s citronem. Přikryjeme, a necháme stát 24 hodin pod pokličkou.  
  3. Druhý den vyndáme kůru i levanduli z kastrůlku, a přitom vše pořádně vymačkáme. Přisypeme cukr a postavíme nad plamen. Přivedeme k varu, a vaříme asi jen dvě minuty.
  4. Odstavíme, necháme vychladnout, a přelijeme do lahve. Teď už si jen vychytejte poměr sirupu a perlivé vody podle chuti. Servírujte na ledu, snítky levandule na vrchu.