Levandulová limonáda – nejlepší recept
Její vůně vás praští do nosu při každém doušku, a tak to má být. Pokud vám taky levandule právě kvete, rozhodně jí zkuste. Sirup vám vydrží v lednici určitě dva měsíce, a do té doby bude dávno pryč. Pokud použijete místo třtinového cukru klasický bílý, bude mít limonáda nádhernou fialovou barvu. Pokud použijete třtinový, barva bude příjemně oranžová a výsledek samozřejmě zdravější.
Vychytejte si sami poměr sirupu a sodovky. Možnost je dát panáka sirupu a dolít sodovkou, někdo ale může mít limonády rád sladší a intenzivnější. Ozdobit se může kostkami ledu s fialkami, které můžete mít v mrazáku od jara.
Ingredience na cca 20 limonád
- 30 květů čerstvé levandule i se stonky
- 400ml horké vody
- kůra z 1 bio citronu
- šťáva z 1 citronu
- 250 g cukru
- sodovka na dolití
Postup
- Květy levandule omyjeme a stonky přepůlíme. Vložíme do kastrůlku. Citron omyjeme a osušíme, a škrabkou na brambory oloupeme kůru. Vložíme do kastrůlku k levanduli.
- Přidáme šťávu z jednoho citronu. 400 ml vody si přivedeme k varu, a zalijeme levanduli s citronem. Přikryjeme, a necháme stát 24 hodin pod pokličkou.
- Druhý den vyndáme kůru i levanduli z kastrůlku, a přitom vše pořádně vymačkáme. Přisypeme cukr a postavíme nad plamen. Přivedeme k varu, a vaříme asi jen dvě minuty.
- Odstavíme, necháme vychladnout, a přelijeme do lahve. Teď už si jen vychytejte poměr sirupu a perlivé vody podle chuti. Servírujte na ledu, snítky levandule na vrchu.