Lívance – americké, kynuté i bez kynutí – nejlepší recepty
Kdo by neměl rád lívance? Domácí lívance si můžete připravit na spoustu různých způsobů a servírovat je jak nasladko, tak i naslano. Velké popularitě se těší jak tradiční lívance, tak třeba i ty americké. V dnešním článku vám nabídneme spoustu báječných receptů na všechny možné druhy lívanců, a to jak na kynuté, tak i na rychlé lívance bez kynutí.
Lívance jsou jedním z nejoblíbenějších jídel pro snídani. Lívance lze velmi snadno připravit, a to jak kynuté, tak i nekynuté. Navíc, lívance se nehodí pouze pro snídani – mohou být servírovány kdykoliv během dne, dokonce i jako sladký dezert doplněný domácí zmrzlinou ze zmrzlinovače nebo naopak lehká večeře.
Existuje celá řada různých druhů lívanců, které si můžete připravit. Kromě tradičních kynutých a nekynutých lívanců, jsou velmi oblíbené i americké lívance. Ty jsou obvykle větší a tlustší, ale stále mají stejnou chuť a konzistenci jako klasické lívance.
TIP: Vyzkoušet můžete také tradiční bliny. Nebo si na snídani můžete připravit skořicové rolky z listového těsta, rychlé koblihy, kynuté vdolky, nebo luxusní makovou bábovku.
Lívance lze připravit různými způsoby. Pokud máte rádi slané jídlo, můžete si vyzkoušet slané lívance s kousky slaniny nebo sýra. A pokud naopak preferujtete spíše sladké jídlo, můžete si připravit lívance s ovocem např. lívance s banánem, javorovým sirupem a šlehačkou.
Kynuté lívance jsou tradiční variantou, ale lívance bez kynutí jsou mnohem rychlejší a jednodušší na přípravu. Stačí pouze smíchat ingredience, nalít na pánev a osmahnout dozlatova.
Jednoduše řečeno, lívance jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá snadné a chutné jídlo. S mnoha různými druhy a možnostmi servírování mohou být lívance přizpůsobeny podle vašich chutí a potřeb.
Věříme, že si dokážete najít svůj oblíbený recept na lívance. Pokud patříte mezi vyznavače fitness, určitě oceníte proteinové palačinky recept.
Recept na lívance
Hledáte snadný a chutný recept na lívance? Vyzkoušejte tento tradiční postup, se kterým nikdy nešlápnete vedle.
Lívance ingredience
- 200 g hladké mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce zlatého krupicového cukru
- 3 velká vejce
- 25 g rozpuštěného másla a další na vaření
- 200 ml mléka
- rostlinný olej na vaření
- K podávání
- javorový sirup
Recept na lívance – postup
- Ve velké míse smíchejte 200 g hladké mouky, 1 a½ lžičky prášku do pečiva, 1 lžíci zlatavého krupicového cukru a špetku soli.
- Hřbetem lžíce udělejte uprostřed důlek a přidejte 3 velká vejce, 25 g rozpuštěného másla a 200 ml mléka.
- Vyšlehejte balónovou metlou nebo elektrickým ručním šlehačem do hladka a pak přelijte do džbánu.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni malý kousek másla a 1 lžíci oleje. Jakmile máslo zpění, vlijte do něj kolečka těsta široká přibližně 8 cm. Dbejte na to, abyste lívance nedávali příliš blízko k sobě, protože by se během pečení roztáhly.
- Lívance smažte na jedné straně asi 1-2 minuty nebo dokud se na povrchu nezačne objevovat a praskat spousta malých bublinek. Lívance otočte a smažte další minutu na druhé straně. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Lívance podávejte naskládané na talíři s javorovým sirupem a oblíbenou polevou.
Kynuté lívance – kváskové lívance – recept
Připravit si můžete také tradiční kynuté lívance. Sice si na ně počkáte o něco déle než na nekynuté, odmění se vám ale svou lahodnou, plnou chutí.
Kynuté lívance – ingredience
- 1 šálek mléka
- 1 lžička aktivního sušeného droždí
- 1 vejce při pokojové teplotě
- 2 lžíce cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/4 šálku hladké mouky
- 3-4 lžíce rostlinného oleje na smažení
Kváskové lívance – postup
- Zahřejte mléko na 50 °C a nalijte ho do mísy.
- Přidejte droždí a asi 30 sekund míchejte, aby se droždí rozpustilo.
- Rozšlehejte vejce a přidejte je do mléka spolu s cukrem a solí. Promíchejte.
- Do mísy prosejte mouku a promíchejte ji dohladka.
- Mísu přikryjte utěrkou a postavte na teplé místo v kuchyni. Nechte ji stát, dokud se těsto více než nezdvojnásobí a na povrchu se nevytvoří velké bubliny.
- Na pánvi rozehřejte asi 1 až 2 lžíce oleje na středním plameni.
- Pomocí 2 polévkových lžic opatrně naberte trochu těsta z okraje mísy a nakapejte ho na pánev, čímž vytvoříte placku. Při nabírání se snažte nenarušit zbytek těsta.
- Lívance smažte asi 1,5 až 2 minuty nebo dokud z jedné strany nezezlátnou a poté je obraťte. Smažte i z druhé strany dozlatova.
- Na talíř položte papírovou utěrku. Lívance vyjměte z pánve a položte je na papírovou utěrku.
- Opakujte s další várkou lívanců.
TIP: K lívancům i jiným letním dezertům můžete podávat fermentovaný čaj kombucha.
Banánové lívance s vločkami – lívanečky s ovesnými vločkami – recept
Pokud se chcete zdravěji stravovat, můžete vyzkoušet báječné banánové lívance s vločkami, plné prospěšných látek.
Banánové lívance s vločkami – ingredience
- 2 středně zralé banány
- 2 vejce
- 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálku ovesných vloček, v případě potřeby bezlepkových
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky soli
- Olivový olej na vaření
Lívanečky s ovesnými vločkami – postup
- Přidejte všechny ingredience do mixéru a mixujte na nejvyšší výkon, dokud nebude směs zcela hladká, asi 30 sekund až 1 minutu. Nechte těsto v mixéru, zatímco budete zahřívat pánev.
- Mřížku lehce potřete kokosovým olejem, veganským máslem nebo olivovým olejem a postavte ji na střední teplotu. Jakmile je pánev rozpálená, přidejte na ni 1/3 šálku těsta na každý lívanec a smažte 2-4 minuty, dokud se palačinky lívance mírně nenafouknou a na okrajích se neobjeví několik bublinek.
- Placky obraťte a smažte, dokud nejsou ze spodní strany zlatavě hnědé. Pokud zjistíte, že lívance hnědnou příliš rychle, je třeba snížit teplotu. Já obvykle začínám na středním ohni a později ho snížím na středně nízký, aby se mi lívance nepřipálily.
- Pokud se vám z pánve začne kdykoli kouřit, znamená to, že je příliš rozpálená.
- Utřete pánev dočista a opakujte s dalším olejem a zbývajícím těstem. Celkem se připraví 9 lívanců.
Americké lívance recept – nadýchané lívance recept
Podle tohoto snadného receptu na americké lívance připravíte opravdu lehké a nadýchané lívance, které se skvěle hodí na přípravu speciálního víkendového brunche. Zkuste do těsta před vařením přidat velkou hrst čerstvých borůvek.
Americké lívance recept – ingredience
- 135 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce moučkového cukru
- 130 ml mléka
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- 2 lžíce rozpuštěného másla (necháme mírně vychladnout) plus další na vaření
Nadýchané lívance recept
- Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a moučkový cukr. V samostatné míse nebo džbánu lehce našlehejte mléko a vejce a poté zašlehejte rozpuštěné máslo.
- Mléčnou směs vlijte do moučné směsi a vidličkou šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto. Případné hrudky při troše míchání brzy zmizí. Těsto nechte několik minut odstát.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev na středním plameni a přidejte do ní kousek másla. Když se rozpustí, přidejte naběračku těsta (nebo dvě, pokud je vaše pánev dostatečně velká na přípravu dvou palačinek najednou). Bude se vám zdát velmi husté, ale tak to má být.
- Počkejte asi 3 minuty, dokud se na povrchu lívance nezačnou dělat bubliny a okraje nezačnou tuhnout. Obraťte ho a smažte další dvě minuty, dokud obě strany nebudou zlatavě hnědé a lívanec nevyroste do tloušťky asi 1 cm. Pokud je lívanec příliš tmavý, v dalším kole mírně snižte teplotu.
- Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Lívance můžete udržovat teplé v mírné troubě, ale nejlépe chutnají čerstvé z pánve.
- Podávejte s trochou pravého javorového sirupu a másla navíc, pokud máte rádi.
Lívanečky bez kynutí – lívance bez droždí – recept
Připravte si tyto lahodné lívanečky bez kynutí. Jejich pečení vám nezabere zbytečně mnoho času, a jsou nesmírně chutné.
Lívanečky bez kynutí ingredience
- 1 a 2/3 šálku mouky
- 3 vejce
- 1 kelímek jogurtu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 špetky cukru
- 2 špetky soli
- Sádlo
Lívance bez droždí – postup
- Uhasit jedlou sodu v jogurtu. Rozšlehejte vejce a přidejte k nim jogurt, sůl, cukr a 1 hrnek vody.
- Postupně za stálého míchání přidávejte mouku.
- Cílem je získat hustou směs na lívance. Smažíme z obou stran na mírně olejem potřené pánvi. Podáváme s medem nebo marmeládou.
Proteinové lívance – recept
Pokud jste vyznavači fitness stylu, můžete vyzkoušet tyto proteinové lívance, které se spolehlivě postarají o to, abyste dostali svůj přísun bílkovin, jak diktuje každý fitness jídelníček.
Proteinové lívance – ingredience
- 1 banán
- 75 g ovesných vloček
- 3 velká vejce
- 2 lžíce mléka (mléčné, sójové, ovesné nebo ořechové)
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetka skořice
- 2 polévkové lžíce proteinového prášku (syrovátkový, hrachový nebo jakýkoli jiný)
- kokosový olej nebo olej bez příchuti na smažení
- ořechové máslo, javorový sirup a lesní plody nebo nakrájený banán k podávání
Proteinové lívance – postup
- Banán, ovesné vločky, vejce, mléko, prášek do pečiva, skořici a proteinový prášek šlehejte v mixéru 1-2 minuty dohladka. Zkontrolujte, zda se ovesné vločky rozpadly, pokud ne, mixujte další minutu.
- Na pánvi rozehřejte kapku oleje. Nalijte nebo naberte 2-3 kolečka těsta a nechte mezi nimi trochu místa na rozetření.
- Vařte 1-2 minuty, dokud se na povrchu nezačnou objevovat bublinky a spodní strana není zlatavá. Obraťte je a smažte další minutu, dokud nejsou propečené.
- Přendejte do vyhřáté trouby a opakujte se zbývajícím těstem. Podávejte v hromádkách s ořechovým máslem, javorovým sirupem a ovocem.
Jogurtové lívance – lívance z jogurtu – recept
Jogurtové lívance jsou nadýchané, snadno se připravují a jsou skvělým způsobem, jak do nejdůležitějšího jídla dne vpravit další výživné látky. Tyto lívance jsou chutné jako jednoduchá večeře, nebo dokonce podávané jako dezert, který můžete podávat třeba se zmrzlinou nebo marmeládou.
Jogurtové lívance – ingredience
- 1 šálek mouky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky kosher soli
- 1 šálek plnotučného nebo netučného jogurtu
- 2 velká vejce
- 2 lžíce rozpuštěného nesoleného másla nebo rostlinného oleje
- 1/4 až 1/3 šálku plnotučného mléka, volitelně
- Solené máslo, javorový sirup, med a/nebo džem, pro podávání
Lívance s jogurtem – postup
- Rozehřejte pánvičku nebo velkou pánev na středně vysokou teplotu. Pravidelně ji otáčejte, aby byla rovnoměrně rozpálená.
- Jakmile je pánev rozpálená, snižte teplotu na střední a udržujte horký povrch. (Chcete, aby na ní kapka vody poskakovala nebo tančila, ale ne stříkala nebo vybuchovala – to je příliš horké).
- Nastavení teploty a udržování rovnoměrné teploty pánve je klíčem k rovnoměrně upečeným lívancům.
- Zatímco se pánev nebo rošt zahřívá, připravte těsto. Ve středně velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V jiné středně velké míse vyšlehejte jogurt a vejce.
- Směs jogurtu a vajec přidejte k moučné směsi a promíchejte.
- Vmíchejte rozpuštěné máslo nebo olej. Pokud je těsto příliš husté (což se může stát podle konzistence použitého jogurtu), pomalu přidejte 1/4 až 1/3 hrnku mléka.
- Rozpálenou pánev nebo rošt potřete štětcem nebo nastříkejte olej. Lžící rozdělte těsto na rovnoměrné placky a vařte, dokud se na povrchu placky nevytvoří bublinky, asi 2 minuty.
- Pomocí špachtle placky obraťte a vařte, dokud nebudou zlatavě hnědé i z druhé strany – asi další 2 minuty. Pracujte v dávkách a připravujte pouze tolik lívanců, kolik se jich vejde na pánev, aniž by se dotýkaly.
- Lívance přendejte na talíř nebo na jednotlivé talíře.
- Podávejte horké, podle chuti s máslem, javorovým sirupem, medem nebo džemem.
Lívance bez vajec – těsto na lívance – recept
Pokud z jakýchkoliv důvodů nemůžete nebo nechcete jíst vejce, můžete si připravit tyto vynikající lívance bez vajec.
Těsto na lívance – ingredience
- 1 a 1⁄4 hrnku hladké mouky
- 1 polévková lžíce prášku do pečiva
- 1 lžíce cukru
- 1⁄4 lžičky soli
- 1 šálek odtučněného nebo 1% mléka
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce vody
Lívance bez vajec – postup
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl.
- Smíchejte mléko, olej a vodu. Přidejte k suchým přísadám.
- Míchejte jen do navlhčení.
- Velkou pánev nebo pánvičku lehce postříkejte nepřilnavým sprejem na vaření nebo lehce vytřete olejem. Rozpalte pánev nebo rošt na středně vysoké teplotě. Na každý lívanec nalijte asi 1/4 šálku těsta na rozpálenou pánev.
- Lívance jsou připravené k otočení, když jsou nahoře po celém povrchu bublinky, několik bublinek prasklo a okraje se začínají zdát suché. Lívance rychle obraťte širokou špachtlí. Otočte pouze jednou. Pečte, dokud není spodek hnědý a suchý.
- Zbytky lívanců uložte do chladničky do 2 hodin.
Při přípravě lívanců bez vajec je výhodou, že recept je vhodný pro vegany (pokud se jako mléko použije rostlinné mléko), alergiky a lidi s intolerancí na vejce. Lívance bez vajec jsou také lehčí a zdravější, což je pro mnoho lidí při výběru potravin důležitým kritériem. Recept na lívance bez vajec je také velmi jednoduchý a rychlý na přípravu, což je ideální volbou pro ty, kteří nemají příliš mnoho času na vaření.