Mexické buritto s vepřovým masem a rýží – nejlepší recept
Mexické burrito je jedním z těch pokrmů, který vás okamžitě přenese na slunnou pláž v Mexiku. Tato chuťově bohatá kombinace měkkých tortill, šťavnatého masa a aromatické rýže je oblíbená po celém světě. Náš recept vám ukáže, jak připravit domácí verzi těchto lahodných burrit, které zaručeně uspokojí vaše chuťové buňky a přivedou do vaší kuchyně pravou mexickou atmosféru.
Mexická kuchyně je známá pro svou pestrost a bohaté chutě, a burrito je jedním z těch pokrmů, který tuto tradici skvěle reprezentuje. Tento recept vám ukáže, jak připravit skvělá mexická burrita z tortilly s masem a rýží v pohodlí vaší kuchyně.
Kombinace křehkých tortil, pikantního masa, smetany a čerstvých ingrediencí vytvoří chuťový zážitek, který si oblíbí celá rodina. Připravit burrito je snadné a rychlé, a můžete si jej přizpůsobit dle své chuti přidáním oblíbených ingrediencí. Takže pokud toužíte po něčem exotickém, nechte se inspirovat naším receptem a pusťte se do přípravy vlastních mexických burrit.
Suroviny:
- 4 větší pšeničné tortilly
- 500 g mletého masa (nebo na malé kostičky nakrájené; já používám kuřecí nebo vepřové)
- 200 g drcených rajčat
- 300 g fazolí (konzervovaných ideálně černých)
- 200 ml hovězího vývaru
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 lžička třtinový cukr
- 1 lžička římský kmín
- svazek koriandru
- 2 chilli papričky
- pepř
- sůl
- 200 g chedar
- 100 g zakysané smetany
- 300 g červené rýže
Mexická červená rýže
- 280 g rýže Parboiled
- 600 ml hovězí vývar
- 300 g drcených rajčat
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 chilli paprička
- 1 lžička římského kmínu
- hrst koriandru
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup
- V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli s česnekem a nadrobno nasekanou chilli papričkou (pokud máme rádi ostřejší, necháme ji se semínky) a červenou paprikou nakrájenou na kostičky, a společně chvilku zarestujeme.
- Vložíme maso, osolíme, opepříme a opékáme do hněda. Snažíme se, aby se opeklo všude a krásně rozdělilo – můžeme použít šťouchadlo na brambory.
- Okořeníme římským kmínem, přihodíme do základu celou skořici a přilijeme drcená rajčata.
- Dusíme do měkka, za občasného přilévání horkého vývaru.
- Před koncem přidáme scezené fazole.
- Dochutíme solí, pepřem a cukrem dle chuti a přidáme nasekaný koriandr
- Tortillu vložíme do mikrotenového sáčku s pár kapkami vody a necháme rozehřát 10 až 15 vteřin v mikrovlnce – změkne a lépe se s ní pracuje.
- Na tortillu dáme chedar nastrouhaný na hrubo, jakoby do řádku a cca 5 cm z každé strany necháme prázdné.
- Na sýr dáme vrstvu masového ragú. Na ragú vrstvu mexické rýže a pár lístků koriandru.
- Nyní můžeme tortilu zabalit.
- Posypeme ještě strouhaným chedarem a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C cca 8-10 minut.
- Podáváme se zakysanou smetanou a zbytkem mexické rýže, kterou jsme nespotřebovali do náplně.
Pokrm můžete podávat také s dresingem nebo dipem přesně podle vašich chuťových preferencí. Čedar můžete také v případě potřeby nahradit jiným sýrem, který máte v oblibě.
Mexická červená rýže:
- Cibuli, česnek, chilli papričku i červenou papriku nakrájíme na drobné kostičky.
- V kastrolu rozehřejeme olej a vše na něm orestujeme do skleněna.
- Přisypeme rýži, římský kmín,promícháme a ještě chvilku orestujeme společně.
- Přidáme protlak a horký vývar a necháme zvolna, za občasného promíchání, vařit.
- Až je rýže téměř měkká, můžeme přidat rajčata, promíchat a uvařit do měkka.
- Dle chuti rýži dochutíme solí a pepřem.
- Při podávání rýži posypeme nasekaným koriandrem.
Mexická kuchyně je známá pro svou pestrost a bohaté chutě, a burrito je jedním z těch pokrmů, který tuto tradici skvěle reprezentuje. Tento recept vám ukáže, jak připravit skvělá mexická burrita s masem a rýží v pohodlí vaší kuchyně.
Kombinace křehkých tortil, pikantního masa, smetany a čerstvých ingrediencí vytvoří chuťový zážitek, který si oblíbí celá rodina. Připravit burrito je snadné a rychlé, a můžete si jej přizpůsobit dle své chuti přidáním oblíbených ingrediencí.