Muffiny – banánové, vláčné, zdravé i pro děti – nejlepší recept

Muffiny recept

Muffiny jsou oblíbený dezert, na kterém si s radostí pochutnají jak děti, tak i dospělí. Muffiny skýtají spoustu možností, co se týče příchutě a způsobu přípravy. Nechte se inspirovat touto přehlídkou nejlepších receptů na vláčné chutné muffiny.

Muffiny nemusí představovat jen sladký hřích – můžete si podobně jako třeba v případě ovesných sušenek připravit i jejich banánovou verzi, tedy zdravé muffiny nebo muffiny s arašídovým máslem. Domácí muffiny můžete ozdobit čokoládovou nebo jinou polevou, přidat do nich čokoládové kousky, použít meringue či čokoládový krém, nebo k nim podávat třeba domácí zmrzlinu.

Vyzkoušet můžete také muffiny s kousky čokolády nebo muffiny s mascarpone. A pokud byste neměli chuť na sladké, připravte si zeleninové muffiny.

Pokud máte rádi nadýchané sladké pečivo, můžete si kromě muffinů zkusit doma upéct třeba francouzskou briošku nebo čokoládový lávový dortík. V případě, že byste chtěli zkusit slané pečivo, vyzkoušejte zapečený toast s vejcem.

TIP: Připravte doma dětem pečená dortová lízátka tvz. Cake pops. Děti si je rychle zamilují. Nemáte čas? Vyzkoušejte recepty na rychlé sušenky nebo mug cake.

Nejlepší muffiny – muffiny recept

Připravte si doma ty nejlepší muffiny. Recept je jednoduchý, sestává jen z hrstky dostupných ingrediencí, a výsledek je doslova famózní.

Nejlepší muffiny ingredience

  • 2 hrnky (260 g) univerzální mouky
  • ½ šálku (100 g) krystalového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ¾ šálku (180 ml) mléka, pokojová teplota
  • ½ šálku (114 g) nesoleného másla, rozpuštěného a vychlazeného
  • 2 velká vejce, pokojová teplota
  • 2 lžíce hrubého cukru, volitelně

Muffiny recept

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými vložkami; dejte je stranou.
  2. V malé misce prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Ve střední míse ušlehejte mléko, máslo a vejce, dokud se dobře nespojí.
  3. Přidejte moučnou směs a míchejte silikonovou stěrkou, dokud se nespojí. Těsto rovnoměrně rozdělte do košíčků na muffiny a v případě použití posypte vrchní část hrubým cukrem.
  4. Pečte 20-25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde jen s několika vlhkými drobky.
  5. Přeneste muffiny na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly. Muffiny jsou nejlepší v den přípravy, ale lze je skladovat i později.
Muffny recept
Muffiny si můžete ozdobit třeba čokoládovou polevou.

Recept na muffiny – vláčné muffiny

Není nic lepšího než dokonale vláčné muffiny, kterými si můžete zpříjemnit odpoledne s kávou. Vyzkoušejte tento skvělý recept na muffiny.

Recept na muffiny ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ¾ šálku bílého cukru
  • 1 vejce
  • 1 šálek mléka
  • ¼ šálku rostlinného oleje

Vláčné muffiny – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte formu na muffiny s 12 košíčky nebo vyložte košíčky papírovými vložkami.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr; uprostřed udělejte důlek.
  3. V malé misce nebo dvoušálkové odměrce rozšlehejte vidličkou vejce a zašlehejte mléko a olej. Vejce vlijte najednou do moučné směs, rychle a lehce promíchejte vidličkou, dokud se směs nepromíchá.
  4. Těsto bude hrudkovité. Lžící dávejte těsto do připravených košíčků na muffiny, každý naplňte do 3/4.
  5. Pečte v předehřáté troubě, dokud vršky po lehkém stlačení nepruží, asi 25 minut.

TIP: Muffiny jsou skvělým dezertem po svátečním obědě, třeba z pečené vepřové kýty.

Zdravé muffiny – zdravé banánové muffiny – recept

Chcete mlsat zdravě? Máme pro vás dokonalý recept na zdravé banánové muffiny, na kterých si zaručeně pochutnáte.

Zdravé muffiny ingredience

  • ⅓ šálku rozpuštěného kokosového oleje nebo extra panenského olivového oleje
  • ½ šálku javorového sirupu nebo medu
  • 2 vejce, nejlépe při pokojové teplotě
  • 1 šálek rozmačkaných zralých banánů (asi 3 banány)
  • ¼ šálku mléka podle výběru nebo vody
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky skořice a další na posypání povrchu
  • 1 a ¾ šálku bílé celozrnné mouky nebo běžné celozrnné mouky
  • ⅓ šálku ovesných vloček (nepovinné), plus další na posypání povrchu
  • 1 lžička cukru na posypání povrchu

Zdravé banánové muffiny – postup

  1. Předehřejte troubu na 165 °C. Pokud je to nutné, vymažte všech 12 košíčků formy na muffiny máslem nebo nepřilnavým sprejem na vaření.
  2. Ve velké míse vyšlehejte metličkou kokosový olej a javorový sirup. Přidejte vejce a dobře vyšlehejte. Vmíchejte rozmačkané banány a mléko, poté sodu, vanilkový extrakt, sůl a skořici.
  3. Do mísy přidejte mouku a ovesné vločky a promíchejte velkou lžící, jen dokud se nespojí. Pokud chcete přidat další přísady, jako jsou ořechy, čokoláda nebo sušené ovoce, vmíchejte je nyní.
  4. Těsto rovnoměrně rozdělte do košíčků na muffiny a každý košíček naplňte asi do dvou třetin. Vršek muffinů posypte malým množstvím ovesných vloček (celkem asi 1 lžící) a následně lehce posypte cukrem (celkem asi 1 lžičkou). Muffiny pečte 22 až 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do muffinu nevyjde čistá.
  5. Formu na muffiny dejte vychladnout na chladicí mřížku. Možná budete muset přejet nožem na máslo po vnějším okraji muffinů, aby se uvolnily z formy.
  6. Tyto muffiny vydrží při pokojové teplotě až 2 dny nebo v chladničce až 4 dny. V mrazničce vydrží v sáčku vhodném do mrazničky až 3 měsíce (stačí jednotlivé muffiny rozmrazit podle potřeby).

TIP: Pokud máte doma banány navíc, vyzkoušejte recept na banánovou bábovku.

Muffny recept
Borůvkové muffiny jsou báječným dezertem, který zachutná všem.

Borůvkové muffiny – jednoduché muffiny – recept

Milovníkům lesního ovoce zaručeně zachutnají tyto skvělé a jednoduché borůvkové muffiny. S lehkou úpravou lze ze stejného těsta také upéct výborný litý borůvkový koláč.

Borůvkové muffiny ingredience

  • 1 a ½ šálku (195 g) univerzální mouky
  • 3/4 šálku (150 g) krystalového cukru plus 1 polévková lžíce na vršek muffinů
  • 1/4 lžičky jemné mořské soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/3 šálku (80 ml) oleje s neutrální příchutí; skvělý je řepkový, rostlinný a olej z hroznových semínek.
  • 1 velké vejce
  • 1/3 až 1/2 šálku (80 ml – 120 ml) mléka (mléčné i nemléčné mléko je vhodné)
  • 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek borůvek

Jednoduché muffiny – postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Pro muffiny s velkým vrcholem vyložte 8 košíčků na muffiny standardní velikosti papírovými vložkami. Pro muffiny standardní velikosti vyložte 10 košíčků na muffiny. Zbývající košíčky naplňte 1 až 2 lžícemi vody, aby se muffiny rovnoměrně upekly.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  3. Do odměrky, která pojme alespoň 1 šálek, přidejte olej. Přidejte vejce a poté džbán naplňte mlékem po rysku 1 šálku (1/3 až 1/2 šálku mléka). Přidejte vanilku a prošlehejte.
  4. Přidejte mléčnou směs do mísy se suchými přísadami a poté ji vidličkou spojte. Nepřehánějte to s mícháním. (Těsto na muffiny bude poměrně husté – více informací najdete v poznámce níže). Vmíchejte borůvky.
  5. Těsto rozdělte do košíčků na muffiny (pokud děláte muffiny s velkým vrcholem, těsto bude dosahovat až k vrcholu papírových vložek). Každý muffin posypte trochou cukru.
  6. Muffiny pečte 15 až 20 minut nebo dokud nejsou nahoře mokré a párátkem zapíchnutým do středu muffinu nevyjdou drobky, nikoli mokré těsto. Přendejte na chladicí mřížku.
  7. Pro uskladnění je vložte do plastového sáčku, uzavřete a skladujte při pokojové teplotě 2 až 3 dny. Chcete-li je zmrazit, zabalte je pevně do alobalu nebo je vložte do sáčků do mrazničky. V mrazničce vydrží až 3 měsíce.

Základní recept na muffiny

Základní recept na muffiny je užitečný a velmi variabilní. Jakmile si tento základ osvojíte, můžete jej libovolně obměňovat a hrát si s jednotlivými ingrediencemi.

Základní recept na muffiny – ingredience

  • 2 hrnky (250 g) univerzální mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 velké vejce, mírně rozšlehané
  • 1 šálek plnotučného mléka, pokojová teplota
  • ¼ šálku másla, rozpuštěného

Základní recept na muffiny – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Formy na muffiny vymažte máslem.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
  3. Přidejte vejce, mléko a máslo a míchejte jen tolik, aby se suché přísady zvlhčily; těsto by nemělo být hladké.
  4. Lžící naplňte košíčky na muffiny a každý naplňte asi do dvou třetin. Každou pečte asi 20 až 25 minut.

Výborné muffiny pro děti – recept

Připravte si doma tyto výborné a zdravé muffiny pro děti – sladkou svačinku, s jejíž přípravou vám jistě rády pomohou i vaše ratolesti.

Výborné muffiny pro děti – ingredience

  • 1 a 1/2 hrnku bezlepkové mouky
  • 1/3 šálku kakaového prášku
  • 1/3 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 velmi zralé banány
  • 1/3 šálku medu
  • 1/3 šálku rozpuštěných kousků hořké čokolády
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku vanilkového nebo obyčejného řeckého jogurtu
  • 3/4 šálku hořké čokolády
  • 1/2 šálku polosladkých čokoládových lupínků

Výborné muffiny pro děti recept

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Formu na muffiny o 12 košíčcích vyložte a vystříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.
  2. Ve velké míse prošlehejte bezlepkovou mouku, kakaový prášek, hnědý cukr, jedlou sodu, kukuřičný škrob a sůl a dejte stranou.
  3. Do mixéru přidejte banány, med, rozpuštěnou čokoládu, vanilku, kokosový olej a řecký jogurt. Mixujte na nejvyšší výkon, dokud nevznikne hladká a krémová hmota, asi 30 sekund. Přidejte vejce a opět mixujte dohladka. Mokré přísady vlijte do suchých a šlehejte, dokud se nespojí. Jemně vmíchejte oba druhy čokoládových lupínků a několik si jich nechte na ozdobu muffinů.
  4. Těsto rovnoměrně rozdělte do formiček na muffiny a naplňte je až po okraj. Na každý muffin dejte několik rezervovaných čokoládových lupínků.
  5. Pečte 5 minut při 200 °C, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 13-15 minut nebo dokud se nevyndá špejle nebo dokud na ní nezůstane jen pár vlhkých drobků. Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formě a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
  6. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu 3 dnů nebo v mrazáku až jeden měsíc.

TIP: Vyzkoušejte také recept na domácí sušenky pro děti.

Muffny recept
Muffiny si můžete připravit i ve zdravé variantě.

Hrníčkové muffiny – domácí muffiny – recept

Nechce se vám pracně odměřovat ingredience? Žádný problém. Máme pro vás extrémně snadný recept na hrníčkové muffiny. Do těchto domácích muffinů můžete přidávat další ingredience dle chuti.

Ingredience na hrníčkové muffiny

  • 2 hrnky mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Hrníčkové muffiny – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Ve vhodné míse smíchejte suché přísady.
  3. Ve druhé míse důkladně prošlehejte mléko, máslo, vejce a vanilkový extrakt.
  4. Suché ingredience po troškách vmíchejte do mokrých a vypracujte jednolité těsto.
  5. Formu na muffiny vyložte košíky, do 3/4 výšky každého košíčku přidávejte lžící náplň.
  6. Pečte 20-30 minut.

Proteinové muffiny – recept

Patříte mezi vyznavače fitness životního stylu a chcete mlsat zdravě a prospěšně? Vyzkoušejte tyto skvělé proteinové muffiny.

Proteinové muffiny ingredience

  • 2 odměrky vanilkového proteinového prášku 64-67 gramů
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 šálku mandlové mouky
  • 1/2 šálku arašídového másla nebo jakéhokoli ořechového či semínkového másla
  • 1 šálek neslazeného jablečného pyré
  • 1/2 šálku čokoládových lupínků volitelně

Postup na proteinové muffiny

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Formu na muffiny vyložte 8 formičkami na muffiny a dejte je stranou.
  3. Do velké mísy přidejte suché přísady a dobře je promíchejte. Přidejte arašídové máslo a neslazené jablečné pyré a míchejte, dokud se zcela nespojí. Přeložte čokoládové lupínky.
  4. Rozdělte těsto do formiček na muffiny a pečte 10-12 minut, nebo dokud špejle nevyjde z větší části čistá.
  5. Vyjměte muffiny z trouby a nechte je 5 minut vychladnout, poté je přendejte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
Muffiny recept
Muffiny si můžete ozdobit sladkou šlehačkou.

Muffiny bez cukru – zdravé jablečné muffiny – recept

Diabetici nebo ti, kteří vyznávají stravování bez cukru, si mohou připravit tyto skvělé jablečné muffiny bez cukru. Nemusíte se bát – jsou sladké stejně jako ty klasické.

Muffiny bez cukru ingredience

  • 3/4 hrnku celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/8 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 šálku rozmačkaných borůvek
  • 1/2 šálku mandlového mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku jablek – oloupaných a nadrobno nakrájených

Zdravé jablečné muffiny – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Postříkejte formu na muffiny nepřilnavým sprejem.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici.
  3. Uprostřed mísy udělejte důlek a přidejte borůvky, mléko, vejce a vanilku. Promíchejte vidličkou, dokud se všechny přísady nespojí.
  4. Opatrně vmíchejte jablka a míchejte, aby se hmota zcela spojila.
  5. Lžící rovnoměrně rozdělte směs do formy na muffiny.
  6. Pečte 11-13 minut nebo dokud nejsou boky muffinů lehce zlatavě hnědé. Vyjměte je z trouby a před vyjmutím z formy je nechte 10 minut vychladnout.