Muffiny s lesním ovocem a drobenkou – nejlepší recept

Tohle jsou vlastně úplně klasické muffiny. Jsou vláčné, sladké tak akorát, a drobenka na vrchu je příjemným křupavým zpestřením.

Příprava

  • na 12 muffinů

Ingredience

Drobenka:

  • 50 g studeného másla na kostičky
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 g hladké mouky

Na muffiny:

  • 340 g krupicového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 250 g zakysané smetany
  • 170 g rozpuštěného másla
  • 170 g drobného ovoce (může být i mražené)

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
  2. Všechny suroviny na drobenku rychle zpracujeme v drolivé těsto tak, aby nám zbytečně dlouho neměklo máslo venku. Šoupneme do lednice a vrhneme se na muffiny. Cukr, hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli pořádně promícháme ve větší míse.
  3. V další míse rozšleháme vejce, přidáme zakysanou smetanu a rozpuštěné máslo a rozšleháme dohladka. Vlijeme tekutou směs k té sypké a lehce promícháme, ale jenom trochu. Těsto se nesmí přemíchat, radši ať v tom máte nerozmíchané kusy těsta, než hladkou hmotu. Rychle a zlehka zapracujeme i ovoce.
  4. Muffinový plech si vyložíme dvanácti košíčky. Plníme těstem kus pod okraj, aby nám nevytekly úplně všude. Na závěr posypeme drobenkou z lednice.
  5. Vložíme do trouby na 20 minut.