Bramboráky – nejlepší recept
Bramboráky jsou tradiční české jídlo, které je oblíbené po generace. Bramboráky jsou vyrobeny z brambor, mouky, vajec, česneku a majoránky, které se promíchají a smaží. Pravý český bramborák voní po česneku a majoránce, pokud tedy chcete připravit opravdovou tradiční dobrotu, na těchto dvou ingrediencích nešetřete. Jinak podobné placky najdete ve všech kuchyních, každá se ale něčím trochu liší.
Někteří lidé je dochucují pepřem, cibulí a jinými kořeními. Bramboráky jsou oblíbené pro svou jednoduchost, snadnou přípravu a chutnou chuť.
Bramboráky jsou oblíbeným jídlem na českých stolech. Jsou snadné na přípravu, chutné a neskonale variabilní. Bramboráky lze připravit jako oblíbenou přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm. Bramborové placky jsou také běžnou součástí většiny restaurací, kde si je můžete objednat jako přílohu nebo samostatné jídlo.
To, že jsou bramboráky velmi variabilním pokrmem, dokazuje, že se dají připravovat ve slané i sladké variantě, kdy se jen lehce upraví suroviny. Často lze připravit bramboráky bez mléka. Vynecháním česneku a dalšího koření, můžete vytvořit bramborové placky, které poté můžete podávat s jablečnou přesnídávkou, pomazané máslem a pocukrované.
Bramboráky se dají klasicky smažit na pánvi (na sádle nebo na oleji), nebo je můžete péct v troubě, čímž snížíte počet kalorií u tohoto pokrmu. Chuť se u smažených a pečených bramboráků však lehce liší.
Pokud chcete ještě odlehčenější variantu, použijte kromě brambor i cukety. Do nich přimíchejte ovesné vločky a uvidíte, že si i na této zdravé alternativě pochutnáte.
Skvěle se hodí k pokrmu katův šleh, nebo k uzenému masu a kysanému zelí. Vyzkoušejte také recept na cuketové bramboráky, u kterých ani nepoznáte rozdíl.
Bramboráky – ingredience
- 600 g oloupaných brambor
- 4 až 6 stroužků česneku
- sůl
- lžička majoránky
- 1 vejce
- 3–4 lžíce mléka
- asi 100 g polohrubé mouky
- tuk na pečení
Bramboráky – postup
- Brambory nastrouháme na jemno a necháme chvíli stát, pak přebytečnou vodu slijeme.
- Přidáme česnek utřený se solí, majoránku, vejce, mléko a s moukou promícháme na hustší těsto.
- Sběračkou je klademe do horkého tuku, rozetřeme po celé pánvi a zvolna po obou stranách osmažíme. Nejlepší bramboráky jsou hotové.
TIP: Do těsta přidáme 100 g tvrdého strouhaného sýra nebo 200 g nahrubo nastrouhané cukety, lze přidat rovněž na drobno nakrájený měkký salám nebo párek.