Vynikající nepečený dort – nejlepší recept
Dezerty, dorty a moučníky nemusí vždy nutně projít procesem pečení v troubě. Důkazem je široká škála nejrůznějších nepečených dortů, které si po stránce chuti a kvality naprosto v ničem nezadají s tradičními pečenými zákusky. Pokud si i vy plánujete připravit nepečený dort, můžete se inspirovat u nás.
Nepečený dort má výhodu, že nemusíte hlídat troubu, a ušetříte i na spotřebě energie. Příprava nepečených dortů je ve většině případů naprosto jednoduchá, proto se jedná o ideální dorty pro začátečníky, a jejich variabilita je opravdu velká.
Můžete si připravit nepečený tiramisu dort, extrémně čokoládový dort, jablečný dort, nepečený Oreo cheesecake, makovec bez mouky a spoustu dalších. Při přípravě nepečeného dortu můžete využít tvaroh, ricottu nebo mascarpone, a v nepečené verzi si můžete připravit i jahodový cheesecake.
TIP: Pokud byste se přece jenom chtěli pustit do snadného pečení, můžete vyzkoušet třeba rychlé muffiny nebo můžete zkusit i něco trochu náročnějšího jako je Schwarzwaldský dort na plech či dýňový dort se slaným karamelem. Můžete také vyzkoušet krém z mascarpone.
Nepečený dort – nepečený cheesecake recept
Vychutnejte si kousek čistého požitku v podobě našeho nepečeného vanilkového cheesecaku. Tento snadný dezert je vynikající podávaný s čerstvým jahodovým kompotem.
Nepečený dort ingredience
- 250 g digestivních sušenek
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 vanilkový lusk
- 600 g krémového sýra nebo tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 280 ml tučné smetany
- ovocný kompot k podávání (dobře se hodí jahodový nebo malinový)
Nepečený cheesecake recept
- Formu o průměru 23 cm s volným dnem vymažte máslem a vyložte pergamenem na pečení. Sušenky dejte do plastového sáčku a rozdrťte je válečkem na drobky – nebo je rozmixujte v kuchyňském robotu.
- Přendejte je do mísy a zalijte rozpuštěným máslem. Důkladně promíchejte, dokud se drobky zcela nepropustí. Vyklopte je do připravené formy a pevně je přitlačte na dno, aby se vytvořila rovnoměrná vrstva. Dejte na 1 hodinu do chladničky, aby hmota ztuhla.
- Chcete-li vyjmout vanilková semínka z lusku, rozřízněte lusk podélně na polovinu a špičku nechte neporušenou, aby obě poloviny zůstaly spojené. Držte špičku lusku a vyškrábněte semínka pomocí hřbetu kuchyňského nože.
- Pro přípravu náplně dejte měkký sýr, moučkový cukr a vanilková semínka do mísy a poté je vyšlehejte elektrickým mixérem dohladka. Přilijte dvojitou smetanu a pokračujte ve šlehání, dokud se směs zcela nespojí.
- Nyní ji lžící naneste na sušenkový základ, postupujte od okrajů směrem dovnitř a dbejte na to, aby se na něm netvořily vzduchové bubliny. Hřbetem dezertní lžičky nebo stěrky uhlaďte vrchní část cheesecaku. Nechte přes noc ztuhnout v lednici.
- Asi 30 minut před podáváním uvedeme cheesecake do pokojové teploty. Chcete-li formu vyklopit, položte základ na plechovku a postupně stahujte stěny formy dolů. Dort přendejte na servírovací talíř a odstraňte podkladový papír a základnu.
- Nakrájejte na plátky a podávejte s kompotovaným ovocem podle vlastního výběru.
TIP: Ke každému dortu se báječně hodí šálek kávy, už jste vyzkoušeli třeba kávu cortado?
Nejlepší nepečený cheesecake – nepečený tvarohový dort – nepečený dort pro děti
Tento nepečený tvarohový dort je snadný a děti ho mohou připravit jen s malým dohledem – určitě se jim bude líbit rozbíjení sušenek na základ.
Nejlepší nepečený cheesecake – ingredience
- 15 digestivních sušenek
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 400 g tvarohu
- nastrouhaná kůra ze 3 pomerančů, dílky si nechte na ozdobu
- 200 g sýra mascarpone
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce mléka
- 184 ml tučné smetany
Nepečený dort pro děti – postup
- Sušenky nahrubo rozdrťte. Můžete to udělat tak, že je vložíte do plastového sáčku na potraviny a rozdrtíte je dřevěnou lžící.
- Sušenky vložte do mísy a vmíchejte do nich rozpuštěné máslo. Směs vložte do 23cm dortové formy, pak ji hřbetem lžíce rovnoměrně rozetřete a přitlačte ve formě, aby vznikl základ. Formu dejte do lednice ztuhnout. To by mělo trvat asi 30 minut.
- Tvaroh nebo smetanový sýr, pomerančovou kůru, mascarpone, cukr a mléko dejte do mísy a dobře promíchejte dřevěnou lžící.
- Smetanu dejte do čisté mísy a šlehejte, dokud nebude mít konzistenci hustého pudinku. Přidejte k pomerančové směsi a důkladně promíchejte.
- Vyjměte formu na cheesecake z lednice. Nalijte náplň na sušenkový základ a rovnoměrně ji rozetřete. Ozdobte dílky pomeranče a vraťte do chladničky, dokud nebude připraven k podávání (nejméně 4 hodiny nebo přes noc).
Nepečený jablečný dort – lehký nepečený dort – recept
Máte chuť na něco sladkého, ale jen tak zlehka? Můžete se pustit do snadné přípravy nepečeného jablečného dortu, který vám zaručeně bude chutnat.
Lehký nepečený dort – ingredience
- 2 kg jablek (jakýchkoli), oloupaných a nakrájených na malé kousky
- 5 lžic cukru krupice nebo více podle chuti
- 3 lžíce citronové šťávy
- 100 g vanilkového pudinkového prášku
- 400 g piškotů
- 1/2 lžičky skořice v prášku nebo více podle chuti
Nepečený jablečný dort recept
- Jablka vložte do hrnce.
- Přidejte 250 ml studené vody, cukr, citronovou šťávu a skořici. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Vařte, dokud nejsou jablka velmi měkká. Můžete je trochu rozmačkat.
- Smíchejte vanilkový pudink se 400 ml vody a vlijte do jablečné směsi.
- Stále míchejte a vařte dalších 5 minut. Stáhněte z ohně a odstavte.
- Na dno a stěny pružinové formy položte list pečicího papíru.
- Na dno naskládejte piškoty a potřete je jablečnou směsí, poté opět navrstvěte piškoty a následně jablečnou směs.
- Povrch uhlaďte.
- Nechte přes noc v chladničce, poté nakrájejte a podávejte.
Nepečený jahodový dort – recept
Tento rychlý nepečený tvarohový dort si jistě okamžitě získá velkou oblibu u celé rodiny i u návštěv. Jeho příprava je snadná, a snoubí se v něm jemná chuť tvarohu se sladkými jahodami.
Rychlý nepečený tvarohový dort – ingredience
- 3 hrnky grahamových sušenek, rozdrobených
- ½ hrnku slaného másla
- 600 g tvarohu, pokojová teplota
- 1 šálek husté smetany ke šlehání, studená
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek krystalového cukru
- 2 šálky nakrájených jahod
Nepečený jahodový dort – postup
- Rozpusťte máslo a smíchejte ho ve středně velké míse s grahamovými sušenkami, dokud nevznikne písčitá směs.
- Směs grahamových sušenek vtlačte do kruhové pružinové formy a formu odložte stranou.
- Ve velké míse pomocí elektrického mixéru na střední rychlost vyšlehejte tvaroh do hladké a krémové konzistence, asi 2-3 minuty.
- Přidejte hustou smetanu a vanilkový extrakt a míchejte, dokud směs není homogenní a šlehačka není zcela zapracovaná.
- Přidejte cukr a na kostičky nakrájené jahody a míchejte, dokud nejsou jahody rovnoměrně rozprostřeny po celé směsi.
- Tvarohovou směs nalijte do pružinové formy a vložte ji na 4 hodiny do mrazničky.
- Podávejte vychlazené.
TIP: Co udělat z jahod příště třeba jahody v čokoládě a zabalit je do dárkové krabičky? Skvělý dárek k výročí jako stvořený.
Nepečený dort ze zakysané smetany a šlehačky – recept
Nepečený dort ze zakysané smetany a šlehačky je osvědčenou pochoutkou, kterou si můžete připravit třeba k nedělní odpolední kávě.
Nepečený dort ze zakysané smetany a šlehačky – ingredience
- 360 ml zakysané smetany
- 360 ml šlehačky
- 2 balení piškotů (podle potřeby více)
- Cukr moučka dle chuti
- Ovoce dle výběru
Postup na nepečený dort ze zakysané smetany a šlehačky
- Šlehačku smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte moučkový cukr.
- Ochutnejte, podle potřeby ještě o něco více doslaďte, a znovu promíchejte. Uložte na chvilku do chladničky.
- Dno vhodné formy vyložte piškoty.
- Vyjměte smetanovou směs z chladničky, piškotovou vrstvu potřete směsí, přidejte vrstvu ovoce.
- Opakujte, poslední vrstvu by mělo tvořit ovoce.
- Dort uložte do chladničky přes noc. Jakmile ztuhne, můžete podávat.
Nepečený cheesecake z mascarpone – recept
Dezerty s mascarpone se vyznačují bohatou, jemnou, krémovou chutí. Co takhle si doma připravit tento báječný nepečený cheesecake z mascarpone?
Nepečený cheesecak z mascarpone – ingredience
Na korpus
- 1 a 1/2 šálku rozdrcených sušenek
- 4 lžíce rozpuštěného másla
Na dort
- 230 g mascarpone
- ¼ šálku plus 3 polévkové lžíce moučkového cukru, rozděleno
- 2 šálky tučné smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo ½ lžičky vanilkové pasty
- ¼ lžičky mandlového extraktu
- špetka soli
Na polevu
- 1 šálek třešňového džemu
- Čerstvé třešně nebo višně maraschino na ozdobu (nepovinné)
Nepečený cheesecake z mascarpone – postup
- Piškoty vložte do kuchyňského robotu a zpracujte je na jemno. Přidejte rozpuštěné máslo a mixujte, dokud směs nebude mít strukturu vlhkého písku. Drobky nasypte do kruhové pružinové formy a přitlačte je na dno do kompaktní, rovnoměrné vrstvy. Zatímco budete připravovat náplň, zmrazte krustu.
- Ve velké míse vyšlehejte mascarpone a ¼ hrnku cukru ručním šlehačem, dokud se zcela nespojí.
- V samostatné míse smíchejte hustou smetanu, zbývající 3 lžíce cukru, vanilkový extrakt, mandlový extrakt a špetku soli. Stejnými ručními šlehači (není třeba je umývat!) vyšlehejte směs do měkkých špiček (krém by měl vypadat nadýchaně a krémově, ale měl by mít měkkou špičku).
- Asi třetinu šlehačky seškrábněte do směsi mascarpone a šlehejte, dokud se směs nespojí (nechcete směs přepracovat). Přidejte další třetinu mascarpone a gumovou stěrkou vmíchejte šlehačku do odlehčeného mascarpone.
- Přidejte zbytek šlehačky a míchejte jen do rovnoměrného spojení (směs nepropracovávejte, jinak by mohla být zrnitá).
- Náplň naškrábejte na vychladlý korpus a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy. Zakryjte formu a nechte ji 1 hodinu (nebo až přes noc) zmrazit.
- Džem zahřejte na plotně nebo v mikrovlnné troubě, dokud nezřídne. Nechte mírně vychladnout. Nalijte marmeládu na vrch koláče a rozetřete ji v tenké vrstvě. Pokud byl dort zmrazen pouze 1 hodinu, zmrazte jej znovu alespoň na 3 hodiny.
- Pokud byl dort zmrazen přes noc, zmrazte jej znovu, dokud džem neztuhne, přibližně 30 minut.
- Při podávání vyjměte dort z pružinového kruhu (v případě potřeby přejeďte tenkým nožem nebo ofsetovou stěrkou po okrajích, aby se uvolnil).
- Velkou stěrkou (nebo tenkým nožem) zajeďte pod kůrku, aby se uvolnila od dna, a přeneste dort na talíř nebo dortový stojan (nebo ho můžete podávat přímo na dně formy).
- Pokud byl dort přes noc v mrazáku, nechte ho 10-15 minut stát při pokojové teplotě, aby mírně změkl. Nakrájejte dort na klínky a podávejte.
Nepečený dort k narozeninám – recept
Mysleli jste si, že se narozeninová oslava neobejde bez dortu, upečeného v troubě? Vyvedeme vás s omylu s tímto dokonalým a snadným receptem na ten nejlepší nepečený dort k narozeninám.
Nepečený dort k narozeninám – ingredience
- 720 ml (3 šálky) zahuštěné nebo tučné smetany
- 3 lžíce kakaového prášku
- 3 lžíce moučkového nebo práškového cukru
- 240 ml (1 šálek) mléka
- 40 sušenek Oreos a další na zdobení
- 4 lžíce barevného posypu
Nepečený dort k narozeninám – postup
- Do velké mísy přidejte smetanu a šlehejte ji elektrickým mixérem (nebo ručně metličkou), dokud se nevytvoří měkké špičky.
- Odeberte jeden šálek smetany a dejte ho stranou do lednice. Poté do zbývající smetany prosejte kakaový prášek a moučkový cukr a jemně ji promíchejte, až vznikne krásný čokoládový krém.
- Mléko nalijte do mísy. Poté do mléka ponořte sušenky Oreo jednu po druhé a vložte je na dno kruhové formy na pečení tak, aby tvořily jednu vrstvu. Lžící naneste velkorysou vrstvu čokoládového krému, asi polovinu směsi, dokud nejsou všechny Oreo sušenky pokryty – jděte až k okrajům.
- Posypte jednou lžící posypky. Poté zopakujte další vrstvu Oreos, namočte je do mléka a poté je navrstvěte na čokoládový krém. Přidejte zbývající čokoládový krém a poté přidejte další lžíci posypky.
- Přikryjte fólií a dejte do chladničky alespoň na 4-6 hodin nebo přes noc. Při podávání vložte přebytečnou obyčejnou šlehačku do malého zdobicího sáčku s kulatou špičkou a trubičkou naneste krém po okrajích a nahoru přidejte další posypky.
Nepečený dort s ovocem a želatinou – recept
Připravte si doma lákavý báječný dort s ovocem a želatinou. Jakmile se jednou naučíte tento recept, stane se u vás doma jistě oblíbenou klasikou.
Nepečený dort s ovocem a želatinou – ingredience
Na korpus
- 1 hrnek medových grahamových sušenek, jemně rozdrcených
- 1 lžíce světlého hnědého cukru
- ¼ lžičky skořice
- ¼ lžičky soli
- 3 a ½ lžíce nesoleného másla, rozpuštěného
Na dort
- 225 g tvarohu
- 3 a ½ polévkové lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžičky moučkového cukru
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ šálku smetany ke šlehání
Na jahodové želé
- 2 šálky jahod, nakrájených
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 balení želatiny v prášku
- 1/4 šálku studené vody
Na citronové želé
- 1 lžíce želatiny v prášku
- ¼ šálku studené vody
- ¼ šálku krystalového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 šálek vody
- 10-15 malých jahod
Postup na nepečený dort s ovocem a želatinou
- Připravte si formu. Udělejte si místo v mrazáku a lednici.
- Dno dortové formy vyložte pergamenovým papírem a přitiskněte jej k formě pomocí másla. Okraje formy vyložte pergamenovým papírem nebo plastovým dortovým límcem. Konce slepte k sobě, aby vznikl válec.
- Pomocí kuchyňského robotu rozdrťte grahamové sušenky na drobky. Případně můžete grahamové sušenky vložit do velkého zipového sáčku a rozdrtit je válečkem na těsto.
- Grahamové sušenky vložte do mísy a prošlehejte je s hnědým cukrem, skořicí a solí.
- Máslo opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě asi 15-30 sekund. Přilijte směs grahamových sušenek a důkladně promíchejte.
- Směs naberte do připravené dortové formy. Pevně ji přitlačte, abyste vytvořili rovnou a rovnoměrnou vrstvu.
- Ve středně velké míse ručním elektrickým mixérem vyšlehejte při střední rychlosti tvaroh a krystalový cukr dohromady do hladké a krémové konzistence. Trvá to asi 2-3 minuty.
- Přidejte zakysanou smetanu, moučkový cukr, sůl, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Pokračujte v míchání při střední rychlosti, dokud nezůstanou žádné hrudky.
- Do studené mísy nalijte studenou hustou smetanu ke šlehání a šlehejte, dokud nevzniknou tuhé špičky. Dávejte pozor, abyste šlehání nepřehnali.
- Šlehačku vlijte do sýrové směsi a jemně ji stěrkou přehněte. Překládejte pohybem nahoru, abyste zabránili vyprázdnění vzduchu ve šlehačce. Míchejte, dokud se nespojí.
- Nahoru přidejte krustu z grahamových sušenek. Pomocí stěrky uhlaďte tvarohový koláč do rovnoměrné vrstvy. Několikrát poklepejte pánví o pult, aby se vytvořila rovnoměrná vrstva. Chlaďte v mrazáku po dobu 1 hodiny.
- V malém hrnci smíchejte nakrájené jahody, cukr krystal a citronovou šťávu a vařte na středně nízkém ohni, dokud se jahody nerozvaří a nebudou vypadat jako jablečná omáčka. Trvá to asi 10-15 minut. Jahodovou omáčku přecedíme do žáruvzdorné misky.
- Rozkvedlejte želatinu. Zatímco se jahody vaří, odměřte v misce ¼ šálku studené vody. Posypte ji práškovou želatinou a pak ji promíchejte. Směs nechte 5 minut odstát, dokud želatina neabsorbuje vodu a nezačne žbluňkat.
- Teplou jahodovou omáčku prosejeme do velké mísy. Přidejte želatinovou směs a promíchejte. Při přidávání želatiny dbejte na to, aby byla jahodová omáčka teplá, nikoliv vařící.
- Jahodovou želatinovou směs nechte 5 minut vychladnout. Vyndejte cheesecake z mrazáku a opatrně na něj nalijte jahodovou želatinu. Případné bublinky prasknou. Vložte cheesecake na 1 hodinu do chladničky.
- V malém hrnci smíchejte citronovou šťávu, cukr a vodu. Vařte na středně nízké teplotě a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Zatímco se limonáda zahřívá, odměřte ¼ šálku studené vody, nasypte na ni želatinový prášek a promíchejte. Směs nechte 5 minut odstát, dokud želatina nevstřebá vodu.
- Přidejte želatinovou směs a promíchejte. Při přidávání želatiny se ujistěte, že je limonáda teplá.
- Na tvarohový koláč navrstvěte jahody a citronové želé.
- Vyjměte cheesecake z chladničky, po okrajích a uprostřed vyložte jahodami. Opatrně nalijte tolik želatiny, aby pokryla spodní polovinu jahod. Vraťte koláč na 1 hodinu do chladničky, aby ztuhl.
- Nalijte zbytek citronového želé. Jakmile želé trochu ztuhne, nalijte na něj zbývající želé. Před vyjmutím dortu z formy jej nechte chladit v chladničce alespoň 12 hodin nebo přes noc.
- Uvolněte tvarohový koláč. Pomalu uvolněte pružinový zámek a odlepte pergamenový papír nebo dortový límec od boků dortu a ihned podávejte.