Pikantní cuketové placky – nejlepší recept
Snídaně je často označována za nejdůležitější jídlo dne, a jak lépe začít ráno než klasickým receptem na palačinky? Pikantní cuketové placky jsou lákavou volbou, která kombinuje příjemnou dobrotu tradičních palačinek s pikantním nádechem čerstvé cukety a koření. Ať už hledáte slanou snídani nebo jedinečný doplněk k brunch menu, tyto palačinky jistě uspokojí vaše chuťové pohárky.
V tomto článku prozkoumáme úchvatný svět pikantních cuketových placek, včetně jejich ingrediencí, přípravy a důvodů, proč stojí za to je vyzkoušet.
Tradice cuketových placek
Cuketové placky jsou chutné a výživné, ačkoli jejich historie není tak známá jako historie některých jiných pokrmů. Přesto lze předpokládat, že se objevily v různých kulturách po celém světě, jakmile byly cukety v průběhu historie dostupné.
- Starověká kultura: První zmínky o cuketách pocházejí z oblasti dnešního Mexika a Střední Ameriky, kde byly pěstovány před více než 10 000 lety. Pravděpodobně se také začaly používat v kuchyni této oblasti. Cukety byly v této době malé a trvalo několik tisíc let, než se vyvinuly do podoby, kterou známe dnes.
- Evropa: Cukety byly do Evropy přivezeny z Ameriky po objevu Nového světa Kryštofem Kolumbem v 15. století. Nicméně, evropská kuchyně trvalo nějaký čas, než začala využívat cukety v širokém rozsahu. Postupně se však staly součástí tradičního středomořského jídelníčku.
- Kuchyně na Blízkém východě: Cuketové placky nejsou jen evropským pokrmem. V arabské a středovýchodní kuchyni se používají podobné pokrmy, jako jsou falafel nebo měsíčkové placky, které často obsahují také cuketu.
- Moderní cuketové placky: V moderní době se cuketové placky staly oblíbeným pokrmem v mnoha částech světa. Můžete je najít v mnoha variantách, od tradičních receptů až po moderní, zdravější verze s použitím celozrnné mouky a minimálním množstvím tuku. Jsou populární pro svou chutnost a také proto, že cukety jsou relativně levnou a snadno dostupnou zeleninou.
- Vegetariánská a veganská strava: Cuketové placky jsou také oblíbeným pokrmem mezi vegetariány a vegany, protože cukety jsou skvělou náhradou za maso a umožňují různorodost v vegetariánské stravě.
Variace pálivých cuketových placek
Pálivé cuketové placky mohou být upraveny a obohaceny různými ingrediencemi a kořením, aby se přizpůsobily vašim chuťovým preferencím. Zde je několik variací, které můžete vyzkoušet:
Jalapeño a koriandr
- Přidejte nastrouhané jalapeño papričky nebo jiný oblíbený druh pálivé papriky pro extra pikantnost.
- Přidejte čerstvý koriandr do směsi pro osvěžující chuť.
Cuketové placky s fazolemi
- Přidejte do směsi nastrouhané černé nebo fazolové fazole pro více textury a bílkovin.
- Můžete také přidat kukuřici nebo červenou papriku pro další chutový rozměr.
Pálivý sýr
- Použijte pálivý sýr, jako je pepper jack nebo habanero cheddar, místo tradičního tvrdého sýra, abyste zvýšili pikantnost.
- Přidejte nasekané jalapeño nebo habanero papričky pro ještě více pikantnosti.
Přidání slaniny
- Přidejte nastrouhanou slaninu do směsi pro bohatší chuť a texturu.
- Ujistěte se, že snížíte množství soli v receptu, aby pokrm nebyl přesolený.
Přidání koření
- Experimentujte s různými kořením, jako je kari, kurkuma, kumin nebo koriandr, pro exotickou chuť.
- Můžete také přidat trochu citronové šťávy nebo citronové kůry pro osvěžení.
Vegetariánské nebo vegan variace
- Pro vegetariánskou verzi můžete použít strouhaný sýr bez syřidla nebo náhradu za sýr.
- Pro veganskou verzi můžete použít strouhaný rostlinný sýr a substitut za vajíčka, jako je lněné semínko nebo chia semínko namočené ve vodě.
Salsa nebo guacamole
- Podávejte pálivé cuketové placky s domácí salsou nebo guacamole pro další vrstvu chuti a čerstvosti.
Placky se semínky
- Přidejte do směsi nastrouhaných cuket nastrouhaná semínka, jako je sezam, dýňová semínka nebo slunečnicová semínka, pro křupavost a nutriční hodnotu.
Experimentujte s těmito variacemi a přizpůsobte si pálivé cuketové placky tak, aby co nejlépe odpovídaly vašim chutím a preferencím. S tímto receptem jako základem máte spoustu možností, jak vytvořit jedinečný a chutný pokrm.
Pálivé cuketové placky
Díky své chutnosti, jednoduché přípravě a možnosti různých variací zůstávají pálivé cuketové placky oblíbeným pokrmem po celém světě.
Ingredience na cuketové placky
- 1 ks středně velká cuketa
- 1 ks brambora
- 1 ks vejce
- 15 dkg anglické slaniny
- 4 stroužky česneku
- Chilli papričku dle chuti
- Sůl, pepř, majoránka
- 6 lžic hladké mouky
Postup přípravy cuketových placek
- Cuketu omyjeme a nastrouháme na jemno do větší mísy (pokud je cuketa moc velká a má mnoho jader, tak je vybereme a nastrouháme bez dužiny).
- Přidáme oloupanou a na jemno nastrouhanou bramboru, prolisovaný česnek, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, sůl, pepř, majoránku a na jemno nasekanou malou chilli papričku, vejce.
- Promícháme.
- Přidáme cca 6 PL hladké mouky a důkladně promícháme.
- Naběračkou dáváme na rozpálenou pánev a pečeme z obou stran dozlatova.
Pozn.: cuketové placky jsou výborné k vařenému bramboru, bramborové kaši nebo jen tak ke chlebu.
Kdo hledá další skvělý recept z cuket, může vyzkoušet cuketové lasagne, cuketový nákyp nebo jiné cuketové placky.