Pulled pork burger s pečenými česnekovo-bylinkovými hranolkami – nejlepší recept

Burger je americká klasika, která si získala celý svět. Jak připravit pulled pork burger s pečenými hranolkami dochucené česnekem a bylinkami?

Tento recept na burger je s trhaným vepřovým. Pokud neznáte pulled pork, nebo česky trhané vepřové, koukejte to napravit. Je to největší dobrota všech dobrot.

Začneme pěkně od začátku, a základem jsou housky. Nejspíš jste si všimli, že ty, co se prodávají v supermarketech, jsou šílený. Nafouklá guma posypaná sezamem připomíná bulku jenom vzdáleně. Nejhorší je, že jí hodně restaurací používá, a přitom není vůbec těžký si je udělat sám. Dalším problémem bývá to, že jsou někde buďto moc veliký, nebo hutný.

Další věcí je domácí barbecue omáčka. Ta domácí je tak jednoduchá, rychlá na přípravu, a dobrá, že už nikdy nebudete chtít jinou. Je nepostradatelnou součástí k přípravě pulled pork.

Pulled pork by mohla být kapitola sama o sobě. Je spoustu způsobů, jak ho udělat: na grillu, v troubě, v papiňáku, ve slow cookeru. A nakonec domácí hranolky pečené v troubě. Recept je na 6 porcí.

Ingredience

BBQ omáčka:

  • 1/2 cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1/2 lžičky cayenského pepře
  • 200 g rajčatového pyré
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce worchestrové omáčky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1-2 lžíce melasy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Pulled pork:

  • 1 kg vepřové krkovice, s kostí
  • BBQ omáčka
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Pečené hranolky s česnekem a bylinkami:

  • 1,5 kg brambor
  • 80 ml olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • hrst čerstvých bylinek (šalvěj, rozmarýn a tymián)
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Na dokončení:

  • zbytek BBQ omáčky
  • salát
  • červená cibule, na plátky
  • dobré nakládané okurky, na plátky

Postup

  1. Začneme BBQ omáčkou. Cibuli si nakrájíme na jemno. Zpěníme jí na trošce oleje do měkka a posypeme kmínem, paprikou a cayenským pepřem. Chviličku restujeme, dokud se koření nerozvoní a přilejeme rajčatové pyré.
  2. Česnek proženeme česnekovačem a přidáme do omáčky. Přidáme worchester, jablečný ocet, třtinový cukr, melasu, hořčici a povaříme, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Odstavíme z plamenu a směs rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Ochutnáme, a podle chuti dosolíme a opepříme.
  4. Na pulled pork si předehřejeme troubu na 135 °C. Krkovičku osolíme, opepříme a vložíme do zapékací skleněné nádoby s víkem. Přelijeme většinou BBQ omáčky, ale aspoň tři velké lžíce omáčky si uchováme mimo na později.
  5. Krkovici pořádně v omáčce vyválíme a obalíme, přikryjeme skleněným víkem a vložíme do trouby. Pečeme asi 4 hodiny, po dvou hodinách zkontrolujeme a případně podlijeme vodou. V průběhu maso moc neodklápějte, já doporučuji první dvě hodiny s ním vůbec nic nedělat.
  6. Potom ho můžete otočit, podlít, prostě podle potřeby. Hotové by mělo být nádherně měkké a šťavnaté, nemělo by klást žádný odpor a mělo by se rozpadat úplně samo. Hotové maso vidličkou natrhejte podle růstu na vlákna.
  7. Připravíme hranolky. Brambory oloupeme. Speciálním kráječem všechny nakrájíme na stejné kusy (hranolky), pokud nemáte kráječ, doporučujeme to nekrájet na hranolky ručně, protože se zblázníte. Radši zkuste měsíčky nebo plátky. Samozřejmě, pokud se vám chce, vezměte to klidně po staru.
  8. V míse smíchejte olivový olej a rozmačkané stroužky česneku. Bylinky nasekejte na drobounko, úplně miniaturní kousíčky. Přidejte k olivovému oleji. Na dva plechy rozprostřete pečící papír.
  9. Hranolky obalte v olejové marinádě a rozdělte na připravené plechy, pokud možno do co nejtenčí vrstvy. Osolte, opepřete a šoupněte do trouby na cca 20 minut.
  10. Hodně záleží na tenkosti a velikosti kusů, doba pečení je hodně individuální. V průběhu otáčejte plechy a hranolky prohrábněte a otočte nějakou obracečkou.

Sestavení:

  1. Pulled pork ohřejte, pokud vychladlo. Burgerové housky rozřízněte napůl. Na spodní i vrchní části housek rozetřete zbytek BBQ omáčky.
  2. Na spodní části dejte pár lístků oblíbeného salátu a rozdělte na ně pulled pork. Ozdobte pár plátky červené cibule a nakrájené nakládané okurky.
  3. Přiklopte vrškem housky. Podávejte s bylinkovo-česnekovými hranolkami.