Jednoduché recepty z kuřecího masa – také zdravá jídla
V tomto článku Vám přinášíme výběr těch nejlepších receptů z kuřecího masa. Kuřecí maso je ideální výživnou surovinou pro rychlé obědy i večer během všedních dní. Je zdrojem kvalitních bílkovin, které patří do zdravé pyramidy potravin a doplňují tak ostatní suroviny. Jaké jsou tedy ty nejlepší recepty z kuřecího masa? Jak připravit rychlý oběd z kuřecího masa či zdravé recepty z kuřecího masa?
Vybrané recepty s kuřecím masem jsou velmi různorodé a všestranné. Můžete si připravit kuřecí prso po italsku, kuřecí kari, grilované maso, pečené maso v horkovzdušné fritéze, kuřecí maso s omáčkou a těstovinami, pečené křídlo na zeleninový salát či smažená kuřecí křidýlka. Pojďte si připravit výtečné zdravé recepty z kuřecího masa.
Kuřecí kousky s teriyaki omáčkou – recept
Vychutnejte si kuře tak, je připravováno v dalekém Japonsku. Souhra sladko-slané sójové omáčky a kuřecího masa vynese Vaše chuťové buňky až do nebes.
Ingredience na kuřecí kousky s teriyaki omáčkou
- 1/3 sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku
- 1 a 1/2 lžíce rýžového vinného octa
- 1 lžička opečeného sezamového oleje
- 1 a 1/2 lžíce medu
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky jemně mletého nebo nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 kg kuřecích prsou bez kůže a kostí
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Opražená sezamová semínka na ozdobu
- Nakrájené šalvějové lístky, na ozdobu
- Vařená bílá rýže, na podávání
- Brokolice vařená v páře, k podávání
Postup na kuřecí kousky s teriyaki omáčkou
- V misce rozšlehejte sójovou omáčku, rýžový ocet, olej, med, česnek, zázvor a kukuřičný škrob.
- Připravte kuře: Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej.
- Na pánev přidejte kuře a osolte je a opepřete. Vařte, dokud kuře nezezlátne a není téměř upečené, asi 10 minut.
- Kuře přelijte omáčkou a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne a kuře není uvařené, asi 5 minut.
- Ozdobte sezamovými semínky a šalotkou. Podávejte na rýži s brokolicí vařenou v páře.
Kuřecí plátek na grilu s bruschettou – recept
Tohle je ta nejjednodušší příprava kuřecího plátku na grilu, který jste kdy připravovali. Svěží chuť kuřecího masa s klasickou rajčatovou bruschettou. Na rozpálený gril přihoďte ještě hovězí maso na domácí burger a pozvěte přátele.
Ingredience na kuřecí plátek na grilu s bruschettou
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička italského koření nebo sušeného oregana
- 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
- 3 rajčata nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžíce čerstvě nasekané bazalky
- 4 plátky mozzarelly
- Čerstvě nastrouhaný parmezán na podávání
Postup na kuřecí plátek na grilu s bruschettou
- V malé misce smíchejte olej, polovinu citronové šťávy, 1 lžičku soli, 1/4 lžičky pepře a italské koření (nebo oregano) a prošlehejte.
- Spolu s kuřecím masem přendejte do velkého uzavíratelného sáčku, uzavřete a dejte na 30 minut do chladničky.
- Rozehřejte gril na středně vysoké teplotě, poté přidejte kuře a zbavte ho přebytečné marinády.
- Grilujte, dokud se kuře neopeče a nedosáhne vnitřní teploty 155-160 °C, přibližně 5 až 7 minut z každé strany.
- Mezitím smíchejte rajčata, česnek, bazalku a zbylou citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
- Zatímco je kuře ještě na grilu, na každé prso položte 1 plátek mozzarelly a přiklopte, dokud se sýr nerozpustí, 2 až 3 minuty. Kuře přelijte rajčatovou směsí.
- Ozdobte parmezánem a podávejte.
Rychlý oběd z kuřecího masa – recept
Perfektní rychlý oběd z kuřecího masa. Smetanová omáčka s italskými bylinkami nadchne každého strávníka. Dokonale šťavnatý kuřecí plátek s rýží, který doplňte např. domácím cizrnovým falafelem.
Ingredience na rychlý oběd z kuřecího masa
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička sušeného oregana
- 3 lžíce másla
- 3 stroužky česneku, mleté
- 2 šálky cherry rajčátek, rozpůlených
- 200 g baby špenátu
- 1/2 lžíce husté smetany
- 200 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
- Kousky citronu na podávání
Postup na rychlý oběd z kuřecího masa
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte kuře a ochuťte ho solí, pepřem a oreganem.
- Smažte dozlatova a bez růžové barvy, 8 minut z každé strany. Vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Na stejné pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Vmíchejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
- Přidejte cherry rajčata a dochuťte je solí a pepřem. Vařte, dokud rajčata nezačnou praskat, pak přidejte špenát a vařte, dokud špenát nezačne vadnout.
- Vmíchejte hustou smetanu a parmazán a směs přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud se omáčka mírně nezredukuje, asi 3 minuty.
- Vraťte kuřecí maso na pánev a vařte, dokud se neprohřeje, 5 až 7 minut.
- Podávejte s klínky citronu.
Kuřecí prsní řízky recept v horkovzdušné fritéze – recept
Milujete kuřecí prsní řízky a zdravé recepty? Zkuste si připravit lahodné kuřecí prsní řízky v dnešní době oblíbené horkovzdušné fritéze.
Ingredience na kuřecí prsní řízky recept
- 1 velké vejce, rozšlehané
- 1/4 šálku mouky
- 3/4 šálku strouhanky panko
- 1/3 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 2 lžičky citronové kůry
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 2 kuřecí prsa bez kůže a kostí
Postup na kuřecí prsní řízky recept
- Vejce a mouku dejte do dvou oddělených mělkých misek.
- Ve třetí mělké míse smíchejte panko, parmazán, citronovou kůru, oregano a kajenský pepř.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Kuřecí maso ponořte po jednom do mouky, pak do vajec a nakonec do směsi panko a přitlačte, aby se obalilo.
- Vložte do fritovacího koše a smažte 10 minut při teplotě 190 °C.
- Kuře otočte a smažte dalších 5 minut, dokud povrch nezezlátne a kuře není propečené.
Co uvařit z kuřecího masa?
Oblíbenou volbou ve zdravých receptech z kuřecího masa je pečené máslové kuře na citronovém základu. Recept je jednoduchý a dokonalý pro všední i sváteční jídla.
Šťavnaté pečené kuře na citronech – recept
Klasické pečené kuřecí maso je nestárnoucí klasikou, ale jak upéct kuře jinak? Zkuste si tradiční recept ozvláštnit jemnou citronovou chutí.
Ingredience na šťavnaté pečené kuře na citronech
- 6-8 kuřecích stehen s kůží a bez kosti
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 5 stroužků česneku, mletého
- Kůra z 1 citronu
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
- 1 citron nakrájený na kolečka
- 450 g baby brambor, rozčtvrcených na čtvrtiny
- 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky na ozdobu (nepovinné)
Postup na šťavnaté pečené kuře na citronech
- Předehřejte troubu na 220 °C. Osušte kuřecí stehna papírovou utěrkou a osolte je a opepřete.
- Ve středně velké míse smíchejte máslo, česnek, citronovou kůru a tymián.
- Máslovou směsí potřete celá kuřecí stehna, a to i pod kůží.
- Vložte kolečka citronu, brambory a kuřecí stehna do pekáče o rozměrech 9 × 13 cm a pečte, dokud stehna, přibližně 35 minut.
- Pokud chcete mít kůži křupavější, opékejte ji 1 až 2 minuty na vysoké teplotě dozlatova. Před podáváním je podle potřeby ozdobte petrželkou.
Kuřecí kousky na kari s rýží – recept
Tento recept z kuřecího masa musíte zkrátka připravit každému, kdo miluje indickou kuchyni. Jemné kuřecí maso skvěle doplní pikantní kari koření.
Ingredience na kuřecí kousky na kari s rýží
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 900 g kuřecích prsou bez kůže a kostí, nakrájených kousky
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 a 1/2 lžičky papriky
- 1 a 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
- 1/2 šálku husté smetany
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Rýže basmati nebo naan, na podávání
- 1 lžíce čerstvě nasekaného koriandru na ozdobu
Postup na kuřecí kousky na kari s rýží
- Ve velkém hrnci na středním plamenu rozehřejte olej.
- Přidejte cibuli a vařte ji 5 minut doměkka. Přidejte kuře a restujte, dokud nezůstane růžové, 5 minut.
- Vmíchejte česnek a zázvor a vařte, dokud se nerozvoní, 1 minutu.
- Přidejte koření a vařte 1 minutu, dokud není velmi voňavé.
- Přidejte rajčata a vývar a přiveďte k varu.
- Vmíchejte hustou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Vařte, dokud nejsou kousky kuřete propečené a měkké, asi 15 až 20 minut.
- Podávejte s rýží nebo s naanem, ozdobené koriandrem.
Oběd s kuřecím masem v pomalém hrnci – recept
Použití pomalého hrnce je jedním z oblíbených a snadných způsobů přípravy kuřecích stehen. Šetrná pomalá úprava pomáhá zajistit, že stehna budou křehká a šťavnatá.
Ingredience na pečené kuřecí maso v pomalém hrnci
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 6 kuřecích stehen s kostí nebo bez kosti
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
- 1/2 šálku kečupu
- 1/4 šálku medu
- 3 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky čerstvě mletého zázvoru
- 2 lžíce Sriracha
- Šťáva z 1 limetky
- Vařená rýže, na podávání
Postup na pečené kuřecí maso v pomalém hrnci
- Na velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
- Kuřecí stehna osolte a opepřete a opékejte je dozlatova, 3 minuty z každé strany. Přeneste je do pomalého hrnce.
- V malé misce rozšlehejte sójovou omáčku, kečup, med, česnek, zázvor, Srirachu a limetkovou šťávu.
- Omáčku nalijte na kuře a promíchejte, dokud se neobalí.
- Přikryjte a vařte na nízkém stupni 5 až 6 hodin nebo na vysokém stupni 2 hodiny, dokud kuře nezrůžoví.
- Podávejte pečené kuře s rýží.