Dort Red Velvet – nejlepší recepty
Na Red Velvet dortu je něco tak elegantního. Možná je to tím názvem nebo tou krásnou, výraznou červenou barvou. Nebo je to možná tou jemnou drobenkou a lehkou čokoládovou chutí s trochou pikantnosti z podmáslí.
Red Velvet dort je tmavě červené, jasně červené nebo červenohnědé barvy. Tradičně se připravuje jako vrstvený dort s polevou ze smetanového sýra nebo vařeného rosolu. Červenavá barva se často zvýrazňuje přidáním červené řepy nebo červeného potravinářského barviva. Než bylo rozšířeno zásaditější „holandsky zpracované“ kakao, byla červená barva výraznější.
Recept na Red Velvet cake je mnohem složitější než čokoládový dort s červeným potravinářským barvivem nebo dokonce babiččin borůvkový koláč. Zjemňující podmáslí a ocet vytvářejí strukturu, která je měkká, sametová a plná pikantní bohaté chuti. Jak připravit pravý dort Red Velvet? Jaké jsou nejoblíbenější formy slavného dezertu Red Velvet?
Historie dortu Red Velvet
Když byly během druhé světové války potraviny na příděl, používali pekaři k zvýraznění barvy koláčů šťávu z vařené řepy. Červená řepa se vyskytuje v některých receptech na červený sametový dort, kde také slouží k udržení vlhkosti.
Dort a jeho původní recept jsou ve Spojených státech dobře známy ze slavného newyorského hotelu Waldorf-Astoria. Všeobecně je však považován za jižanský recept. Tradičně se dort zdobí máslovou polevou francouzského typu (nazývané také erminová poleva), která je velmi lehká a nadýchaná, ale její příprava je časově náročná. V poslední době jsou stále oblíbenějšími variantami poleva ze smetanového sýra a máslový krém.
Původní dorty Red Velvet získaly část svého názvu „velvet“ ne proto, že by připomínaly jasně červené sametové šaty, ale proto, že jejich struktura byla tak hladká a sametová. Jejich struktura byla částečně ovlivněna speciálními přísadami, které se do dortu dávaly. Recepty na dorty se lišily, ale téměř všechny obsahovaly jedlou sodu a buď ocet, nebo podmáslí.
Red Velvet cake recept – co nesmí chybět
Existuje mnoho verzí Red Velvet dortu, ale pro tu nejlepší verzi nesmí chybět tyto autentické ingredience, které vždycky dělají tento klasický dort úspěšným.
Podmáslí: Je to klíčová složka pro dosažení jemné „sametové“ struktury tohoto dortu. Kyselina mléčná (která je jemnější než citronová šťáva nebo ocet) rozkládá dlouhá vlákna lepku a zahušťuje podmáslí, čímž mu dodává krémovou kvalitu. Pro tento koláč je nejlepší použít pravé kultivované podmáslí, které mu dodá výraznou „sametovou“ chuť.
Bílý ocet: Zní to jako podivná přísada do dortu, ale je nezbytný pro pomoc jedlé sodě při kynutí dortu. Původně se červený sametový dort barvilo šťávou z červené řepy, která však při pečení může zmodrat, takže kyselina z octa by zachovala šťávě z řepy zářivě červenou barvu. Lze použít jiný ocet nebo kyselinu, například citronovou šťávu, a dosáhne se stejné chemické reakce.
Kakaový prášek: Účel kakaového prášku v tomto receptu nemusí být takový, jaký si každý myslí! Přírodní kakaový prášek působí spolu s podmáslím a octem tak, že zjemňuje mouku a vytváří měkčí, jemnější a sametovější drobenku.
Recept – korpus Red Velvet original
Ingredience:
- 1 3/4 hrnku univerzální mouky
- 3 polévkové lžíce přírodního neslazeného kakaového prášku
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jemné soli
- 1 1/2 šálku krystalového cukru
- 3/4 šálku řepkového nebo jiného neutrálního oleje
- 2 velká vejce
- 1 lahvička červeného potravinářského barviva
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek podmáslí
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička jablečného octa
Postup:
- Připravit dortové formy a rozehřát troubu: Trouba se vyhřeje na 180 °C. Dvě kulaté dortové formy se vymažou sprejem na pečení a na dno formy se dá kolečky pečícího papíru.
- Suché přísady prošlehat: Mouka, kakao, prášek do pečiva a sůl se ve střední míse promíchají. Jedlá soda se přidává až na konci míchání, proto se zatím musí vynechat.
- Cukr a olej utřít do pěny: Vloží se cukr a olej do mixéru s pádlovým nástavcem (lze použít elektrický ruční mixér a velkou mísu.). Šlehá se při střední rychlosti, dokud nezesvětlí barvu, asi 4 minuty.
- Přidat vejce a potravinářské barvivo: Při nízkých otáčkách mixéru se přidávají vejce jedno po druhém a je nutno míchat, dokud se úplně nespojí. Přidá se potravinářské barvivo a vanilka a opět míchat.
- Přidat mouku a podmáslí: Pomocí lžíce se do mixéru přidá asi 1/3 moučné směsi. Mixér se drží na nízkých otáčkách, dokud se nevstřebá všechna mouka. Pomalu přilévat 1/2 podmáslí a míchat, dokud se nespojí. Přidá se další 1/3 moučné směsi, zbývající podmáslí a nakonec zbytek mouky.
- Vmíchat ocet a jedlou sodu: V malé misce nebo odměrce se smíchá ocet a jedlá soda; značně to vyšumí. Směs je nutno ihned přidat do dortového těsta.
- Těsto dobře promíchat: Po přidání směsi jedlé sody se pokračuje v míchání těsta další 3 minuty. Tím se zajistí, že se soda rovnoměrně rozdělí po celém koláči.
- Upéct korpus: Těsto se rovnoměrně rozdělí do forem. Peče se, dokud se koláče neodlepí od stěn forem a při jemném dotyku nepruží, 20 až 25 minut.
Red Velvet korpus se musí nechat nejdřív vychladnout. Poté se opatrně vyjme z formy a vyklopí na drátěnou mřížku. Nechá se 15 minut chladnout. Před zdobením Red Velvet dortu musí být korpus zcela vychladlý.
Red Velvet dort zdobení – krém
Ingredience:
- 340 gramů smetanového sýra cihlového typu změklého
- 3/4 šálku (175 gramů) nesoleného másla změklého na pokojovou teplotu
- 3 šálky (360 gramů) moučkového cukru
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Postup:
- V míse stojanového mixéru s pádlovým nástavcem nebo ve velké míse elektrickým mixérem se vyšlehá krémový sýr dohladka. Přidá se máslo a míchá asi 30 sekund až 1 minutu, dokud se dobře nespojí a nebude hladké.
- Přimíchá se moučkový cukr a vanilkový extrakt a pokračuje se v míchání, dokud se hmota zcela nespojí, a podle potřeby seškrábat stěny mísy.
Vrchní část každého dortu se vyrovnává nožem. Jedna z vrstev dortu se položí na dortový stojan nebo talíř, navrch se dá vrstva polevy a uhladí se do jedné rovnoměrné vrstvy. Na ni se pokládá druhá vrstva a zbývající polevou se potře vrchní část a boky dortu.
Pro ozdobení Red Velvet dortu lze požít i zdobící sáček. Bude stačit hrnek polevy ve zdobícím sáčku s ozdobnou špičkou. Red Velvet dort si každý může nazdobit podle sebe a podle množství krému. Dort se musí nakonec dát do lednice a nechat chladit asi 1 hodinu nebo dokud poleva neztuhne.
Dort Red Velvet s mascarpone
Zdobení Red Velvet dortu je různorodé a každý si může vybrat, co má rád. Oblíbenou variantou je dort Red Velvet s mascarpone krémem. Jak připravit šlehačkový krém s mascarpone na dort Red Velvet?
Ingredience:
- Šlehačka: Nejlepší je použít smetanu ke šlehání nebo 35% smetanu, protože smetana s obsahem tuku nižším než 35 % se nešlehá nebo se s ní hůře pracuje. Smetana ke šlehání dodá polevě hladkou a krémovou strukturu.
- Sýr Mascarpone (změklý, ale ještě vychlazený): Je to italský smetanový sýr s přibližně 75 % másla. Má sametovou strukturu a dodává šlehačce stabilitu a dělá polevu hedvábnou, krémovou a hladkou. Asi 10 minut před použitím se musí vyndat z lednice, aby byl ještě chladný, ale změklý.
- Moučkový cukr: Sladí polevu a zároveň dodává šlehačce pevnost.
Postup:
- Do vychlazené mísy se nalije vychlazená smetana ke šlehání, přidá se moučkový cukr a vanilkový extrakt a šlehá se na střední stupeň, dokud se nevytvoří měkké špičky.
- Do sýru mascarpone se přidá lžíce šlehačky.
- Nyní stačí už jen přidat sýr do šlehačky a šlehat, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Bude to probíhat rychle. Nyní je šlehačka hotová a připravená k použití ihned.
Tento krém je lehký a velmi oblíbený. Lze ho použít také například do italského tiramisu nebo i do jiných dortů, jako je například Oreo dort. Příprava tohoto krému trvá pouze několik minut.
Red Velvet dort s ovocem
Red velvet dort s ovocem je lahodná varianta Red Velvet dortu, která se obvykle skládá z vrstev čerstvých bobulí a polevy. Klasickou verzí tohoto dortu je nahý dort. Nahý dort je styl dortu, který nemá na povrchu mnoho polevy, jako většina dortů.
Na tento koláč lze použít různé druhy bobulí, nebo si dokonce každý může vybrat jakékoliv ovoce, které má nejraději. Ovocné dorty se však obvykle připravují z více než jednoho druhu ovoce. Zde je několik možností a ty, které se nejvíce hodí k Red Velvet dortu s ovocem:
- jahody
- maliny
- borůvky
- ostružiny
Tento dort se skládá z klasického korpusu Red Velvet dortu a krému, který se běžně k tomuto dortu dává. Příjemnou změnou je jeho lehkost a přidání nových ovocných chutí. Je to skutečně klasický styl, který se skvěle hodí pro zvláštní příležitost a nikdy nezklame!
Red Velvet z červené řepy
Ingredience:
- Červená řepa – nejlépe syrová. Červená řepa je přírodní sladidlo a je také plná vlákniny.
- Cukr
- Rostlinný olej neutrální chuti (řepkový, slunečnicový). Díky použití oleje je koláč vlhký a vzdušný.
- Vejce – nejlépe 2 velká vejce.
- Jako suché přísady se používá celozrnná mouka s práškem do pečiva a solí. Lze také přidat špetku skořice.
Postup:
- Připravit řepu: Red Velvet recept vyžaduje syrovou řepu, nastrouhanou na jemno na struhadle. Po přípravě se vloží nastrouhaná řepa do několika listů papírové utěrky a jemně se stlačí, aby se zbavila přebytečné šťávy.
- Smíchat všechny mokré přísady: To zahrnuje vejce, cukr a rostlinný olej.
- V menší míse smíchat suché přísady: Univerzální mouku, prášek do pečiva a sůl se poté přidají k mokrým přísadám.
- Přidat nastrouhanou řepu a spojit: Měla by vzniknout krásná červená sametová barva!
- Nalít do připravené formy a upéct!
Použití červené řepy dodá dortu sladkou a zemitou chuť. Co se týče textury, tento Red Velvet korpus na bázi rostlinného oleje je vlhký a lehký, na rozdíl od receptů na koláče, které vyžadují máslo a které mají obvykle hutnější texturu.
Zdravý dort Red Velvet – na plech
Tento zdravý Red Velvet dort je také plný červené řepy, ale navíc obsahuje méně cukru než většina ostatních a je přirozeně oslazený banány. Jsou na něj potřeba následující ingredience:
- Červená řepa: Budou potřeba 2 nastrouhané syrové červené řepy, které koláči dodají objem, vlhkost a červenou barvu.
- 2 vejce
- Granulované sladidlo: Lze použít sladidlo z mnichovského ovoce pro nižší obsah cukru, ale kokosový cukr, hnědý cukr nebo granulovaná stévie budou fungovat také.
- Banán
- Neslazený kakaový prášek
- Rozpuštěný kokosový olej
- Vanilkový extrakt
- Ovesná mouka: Lze použít kupovanou v obchodě nebo si smíchat ovesné vločky a připravit si vlastní.
- Prášek do pečiva
Postup:
- Předehřát troubu na 180 °C a vyložit plech o pečicím papírem
- Nastrouhat červenou řepu
- Ingredience navlhčit: Ve velké míse se smíchá řepa, rozmačkaný banán, vejce, olej a vanilka, dokud se dobře nespojí.
- Suché přísady: Vmíchá se ovesná mouka, kakao, mnišské ovoce a prášek do pečiva. Dobře promíchat, aby nevznikaly hrudky.
- Upéct: Těsto se nalije do připravené formy a peče se 35 minut.
- Nechat vychladnout: Před přidáním polevy se koláč musí nechat alespoň 20 minut odpočívat.
Tento jednoduchý a zdravý Red Velvet dort je navíc bezlepkový a opravdu snadný na přípravu! Vše se smíchá v jedné míse a upeče ve čtvercové formě. Ve finále se korpus jen pomaže krémem ze šlehačky nebo mascarpone a jednoduchý red Velvet na plech je hotový.
Svatební dort Red Velvet
Málokdy člověk narazí na někoho, kdo by neměl rád kousek lahodného Red Velvet dortu. Red Velvet cake spojuje vlhkou, sametovou strukturu s čokoládovou chutí a klasickou tvarohovou polevou. Jinými slovy, Red Velvet je dokonalý svatební nebo oslavný dort.
Většina dobrých pekařů bude schopna připravit několikapatrový Red Velvet svatební dort, stačí si vybrat. Jednoduchý a jistý způsob, jak zajistit, aby byli všichni svatební hosté spokojení (a najedení).
I když si ženich s nevěstou nezvolí Red Velvet jako hlavní svatební dort, tak ale jeho varianty mohou být výborným dezertem. Dort lze udělat ve variantách mini red velvet, tedy ve formě cupcaků, nebo Red velvet na plech, který se poté rozkrájí na kostičky. Jedná se o skvělý dezert, který se skvěle doplní s dalšími zákusky na oslavu jako například s schwarzwaldským dortem, tiramisu a dalšími.
Mini Red Velvet – cupcakes
Jemné košíčky mini Red Velvet jsou upečené za pár minut a po přelití lahodnou tvarohovou polevou jsou ještě lahodnější. Stačí si pouze najít běžný Red Velvet recept a držet se ho. Chutnají neuvěřitelně a vypadají rozkošně! K domácí pohodě postačí už je káva či cold brew a člověk má vystaráno.
Red Velvet cupcakes jsou hotové za pár minut a nevyžadují žádné speciální dovednosti ani ingredience. Z těsta na korpus Red Velvet se cupcakes vytvoří pouze tím, že se těsto rozdělí a po částech se bude nalévat do košíčků. Po upečení se jim vytvoří čepička z krému za pomocí zdobícího sáčku a je hotovo.