Rizoto – srbské, s mletým masem nebo z vepřové konzervy – recept
Rizoto není pouze rýže s masem a zeleninou! Jedná se o dokonale jednoduché hlavního jídlo, které potěší každého. Přemýšleli jste někdy o přípravě rizota, ale pak jste se rozhodli, že je to příliš složité? Slibujeme vám, že není.
Rozhodně to stojí za to, abyste si s vařením dali trochu práce, protože pravé italské rizoto za to rozhodně stojí a je ideální volbou, co k večeři po náročném dni.
Co je rizoto?
Risotto je severoitalský pokrm z rýže vařený ve vývaru do krémové konzistence. Vývar může být z masa, ryb nebo zeleniny. Mnoho druhů rizota obsahuje máslo, víno, cibuli a parmezán.
Rizoto je v podstatě rýže vařená ve vývaru. Rizoto můžete připravit z jakéhokoli vývaru a přidat do něj libovolný druh bílkovin nebo zeleniny, avšak klíčem k domácí přípravě rizota v restaurační kvalitě je druh rýže. Výborné rizoto je i například s přidanou pečenou červenou řepou. Ta sice není oblíbená potravina, ale je chuťově výborná a připravuje se z ní nespočet oblíbených jídel, dokonce i dort red velvet.
Tipy na nejlepší rizoto
Při přípravě receptu na rizoto nezapomeňte použít teplý vývar. Přidáním studeného vývaru do horké pánve se vše ochladí a zkazí se proces vaření.
Vyhněte se přehnanému míchání. Neustálým mícháním se do rizota dostane vzduch, který ho ochladí a způsobí, že bude lepkavé. Případně, pokud nebudete míchat dostatečně, rýže se přilepí ke dnu a připálí se.
Ingredience na luxusní rizoto
- Cibule – Nakrájejte ji na jemné kostičky, s česnekem a vývarem bude tvořit základ chuti.
- Česnek – Česnek je v receptu na rizoto klíčovou chutí!
- Olivový olej – Použijte extra panenský olivový olej s výraznou chutí.
- Solené máslo – Rozhodně jej nevynechávejte.
- Vývar – Vyberte si kvalitní vývar, nejlepší je samozřejmě domácí. Nejčastěji je na rizoto používán zeleninový nebo kuřecí.
- Suché bílé víno – Vyberte si víno, které rádi pijete, např. sauvignonu blanc, ale dobře se hodí i chardonnay. Pokud se chcete vyhnout alkoholu, nahraďte jej dalším vývarem.
- Rýže Arborio – Tato rýže má vysoký obsah škrobu, takže je pro rizoto ideální, protože pomáhá spojit chutě a získat krémovou konzistenci.
- Parmezán – Kupte se jej vcelku a nastrouhejte jej sami – díky tomu bude mít rizoto dokonalou výraznou chuť.
- Petržel – Můžete použít i jiné zelené bylinky na ozdobení jídla při servírování.
- Houby – Skvělé jsou sušené i čerstvé houby, zkrátka žampionové rizoto stojí také za vyzkoušení.
Rizoto s kuřecím masem – recept
Uvařte si večeři, na kterou se můžete spolehnout. Tento snadný recept na rizoto je ochucený kuřecími stehny, sádlem z uzené slaniny a spoustou parmazánu.
Ingredience na rizoto s kuřecím masem
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g sádla z uzené slaniny nebo kostiček pancetty
- 2 lžíce másla
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 4-6 kuřecích stehen bez kůže a kostí, rozčtvrcených na čtvrtiny
- 1,5 litru kuřecího vývaru
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 300 g rýže na rizoto
- 150 ml suchého bílého vína
- 50 g parmezánu, jemně nastrouhaného
- ½ malého svazku plocholisté petrželky, jemně nasekané
Postup na rizoto s kuřecím masem
- V hluboké široké pánvi rozehřejte olej a na středním plamenu smažte sádlo 5-6 minut.
- Snižte teplotu na střední a do pánve přidejte 1 lžíci másla, smíchejte ji se slaninovým tukem a olejem a vhoďte cibuli.
- Smažte 10-15 minut, dokud nebude velmi měkká a průsvitná.
- Vmíchejte kousky kuřete a smažte dalších 6-8 minut, dokud se neosmaží po celém povrchu a lehce nezezlátnou.
- Přidejte česnek a smažte ještě minutu.
- Zatímco se kuře a cibule vaří, přelijte vývar do velkého hrnce a přiveďte jej k mírnému varu, poté snižte teplotu na minimum a udržujte jej v teple na zadní straně plotny.
- Kuře posypte rýží a promíchejte, aby se rýže obalila v oleji a másle. Vařte 2-3 minuty a poté přilijte víno.
- Mícháme, dokud se rýže z větší části nevstřebá, a pak po naběračkách za stálého míchání přiléváme horký vývar.
- Počkejte, až se každá naběračka vývaru vstřebá, a teprve potom přidejte další.
- Přidávejte vývar, dokud rýže nezměkne a nezůstane trochu na skus, asi 20 minut (možná nebudete potřebovat všechen vývar). Pokud jste spotřebovali všechen vývar, ale zrna jsou stále pevná, přidejte trochu vody a míchejte, dokud nezměknou.
- Odstavte rizoto z ohně a vmíchejte parmezán, vařené sádlo, petrželku a zbývající 1 lžíci másla. Před podáváním zakryjte a nechte 5 minut odpočívat.
Luxusní rizoto – recept
Dokonale krémové rizoto jako z nejlepší italské restaurace. Vyzkoušejte tento snadný recept na luxusní rizoto a ochutnejte kousek Itálie.
Ingredience na luxusní rizoto
- 1/2 střední cibule nakrájené nadrobno
- 4 stroužky česneku mletého
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/4 šálku suchého bílého vína
- 1 šálek rýže arborio
- 1 šálek čerstvě nastrouhaného parmezánu a další na podávání
- 3 lžíce čerstvě nasekané petrželky
Postup na luxusní rizoto
- Začněte ohříváním vývaru a udržujte ho v teple.
- Do velké pánve na středním ohni přidejte máslo a olej (já na rizoto používám wok!).
- Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezměkne, pak přidejte česnek. Vařte ještě 1 minutu.
- Přidejte rýži a promíchejte ji (pokud můžete, dbejte na to, aby se olej dostal na každé zrnko rýže).
- Přidejte víno a míchejte, dokud se nevstřebá.
- Přidejte jednu naběračku vývaru a míchejte, dokud se nevstřebá.
- Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete téměř všechen vývar – mělo by to trvat asi 17-25 minut.
- Když přidáte poslední naběračku vývaru, přidejte také petrželku, ale vývar nechte vstřebat jen do poloviny a pak přidejte sýr.
- Nechte sýr vstřebat, dokud nebude krémový a hustý, ale ne polévkový.
- Luxusní rizoto podávejte a podle potřeby přidejte další parmezán.
Pravé srbské rizoto – recept
Máte chuť na klasické masové rizoto? Rozhodně vyzkoušejte tento recept na pravé srbské rizoto, které je plné hovězího masa a zeleniny.
Ingredience na pravé srbské rizoto
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 2 žluté cibule malé
- 2 mrkve
- 280 g mletého hovězího masa
- 1 šálek kukuřice
- 1 šálek zeleného hrášku
- 1 lžíce kořeněné soli
- 1 lžíce papriky
- ½ lžičky pepře
- 1 a ¼ šálku středně dlouhé až dlouhozrnné bílé rýže
- 1 a ½ šálku hovězího vývaru
- 2-3 lžíce petrželky
Postup na pravé srbské rizoto
- Na sporák postavte pánev wok na nejnižší stupeň a přidejte máslo a olej.
- Když se rozpálí, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev.
- Několik minut podusíme. Přidejte mleté hovězí maso a dobře promíchejte.
- Měkké rajče oloupejte a nakrájejte na kostičky do pánve wok.
- Pokračujte přidáním kukuřice, hrášku a koření. Dobře promíchejte a společně vařte 20 minut.
- Do pánve wok přidejte rýži a petrželku spolu s hovězím vývarem a dvěma šálky vody.
- Vařte dalších 20 minut. Vypněte sporák, přikryjte pánev wok a nechte ji několik minut stát, aby rýže nasála vlhkost. Poté můžete pravé srbské rizoto ihned servírovat.
TIP: Výtečný oběd z oblasti Balkánu je i pravý balkánský salát z balkánského sýra.
Vepřové rizoto – recept
Pikantní rizoto s trhaným vepřovým masem má bohatou a aromatickou chuť vepřového masa v kombinaci s vydatným rizotem a je doplněno dobrým sýrem.
Tento recept na vepřové rizoto je vynikajícím způsobem, jak využít zbytky vepřového masa. Pokud máte dostatek mletého masa vyzkoušejte přípravu pljeskavica.
Ingredience vepřové rizoto
- 7 šálků vývaru, například kuřecího
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 168 g žampionů, nakrájených na plátky
- 2 šálky rýže arborio
- 1 lžička sušeného tymiánu
- ⅓ šálku červeného vína
- 1 a ½ šálku vepřového masa (předem uvařeného)
- ⅓ šálku sýra Pecorino nebo Parmigiano, plus další na podávání
Postup na vepřové rizoto
- Vývar přiveďte k varu a udržujte na mírném ohni.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středně nízké teplotě olivový olej. Vmíchejte cibuli a smažte ji, dokud nezačne měknout, asi 5 minut.
- Do pánve s cibulí přidejte houby a promíchejte.
- Přidejte tymián a sůl. Poté, co houby začnou měknout, po 3 až 4 minutách vmíchejte rýži arborio a následně víno na vaření.
- Když se víno na vaření z větší části vstřebá, naberte do rýže asi ½ šálku vývaru. Směs na rizoto promíchejte a vařte, dokud se vývar nevstřebá.
- Přidejte další naběračku vývaru a postup opakujte. Během vaření rizota často míchejte.
- Po přidání asi 2 šálků vývaru vmíchejte do pánve s rýží vepřové maso.
- Přidejte další ½ šálku vývaru, promíchejte, aby se vše spojilo, a pokračujte v postupném přidávání vývaru do rizota.
- Jakmile se všechna nebo většina tekutiny vstřebá a rýže je měkká na skus, je rizoto téměř hotové.
- Postupným přiléváním tekutiny na vaření a pravidelným mícháním trvá asi 30 minut.
- Vmíchejte sýr, aby se rozpustil a spojil s rizotem.
- Přidejte několik zrnek černého pepře. Na talíři spolu s vepřovým rizotem podávejte sýr navíc.
Jednoduché rizoto – recept
Tento recept na krémové rizoto je klasický, poměrně levný a snadno připravitelný. Výsledek působí honosně, aniž byste museli chodit do luxusní restaurace. Jakmile si tento postup osvojíte, můžete si jednoduché rizoto přizpůsobit podle svých představ.
Ingredience na jednoduché rizoto
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce másla, rozdělené
- 1 středně velká šalotka, nakrájená
- 1 a 1/2 šálku rýže Arborio
- 1/2 šálku suchého vermutu (nebo suchého bílého vína)
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- 1 lžíce nasekané italské petrželky
- Sůl, podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup na jednoduché rizoto
- Ve středně velkém hrnci zahřejte vývar na mírný oheň.
- Snižte teplotu, aby vývar zůstal horký i během vaření rizota.
- Ve velkém hrnci s těžkým dnem rozehřejte na mírném ohni olej a 1 lžíci másla.
- Když se máslo rozpustí, přidejte nakrájenou šalotku nebo cibuli.
- Smažte 2 až 3 minuty nebo dokud není lehce průsvitná.
- Přidejte rýži do hrnce a prudce ji promíchejte dřevěnou lžící, aby se zrnka pokryla olejem a rozpuštěným máslem.
- Ještě asi minutu restujte, dokud se neobjeví lehce oříšková vůně. Dbejte na to, aby rýže nezhnědla.
- Přidejte vermut nebo víno a za stálého míchání vařte, dokud se tekutina zcela nevstřebá.
- Přidejte k rýži naběračku horkého kuřecího vývaru a občas promíchejte, dokud se tekutina zcela nevstřebá. Když se rýže zdá téměř suchá, přidejte další naběračku vývaru a postup opakujte.
- Pokračujte v přidávání vývaru po naběračkách asi 20 minut nebo dokud nejsou zrna měkká, ale stále pevná na skus, aniž by byla křupavá (al dente).
- Vmíchejte zbývající 2 lžíce másla, parmazán a petrželku. Podle chuti dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Jednoduché rizoto podávejte v miskách a pochutnejte si.
Pravé italské rizoto s kuřecím masem – recept
Pravé italské kuřecí rizoto z jednoho hrnce je jednoduché a chutné jídlo ochucené zeleninovým pyré a parmezánem.
Ingredience pravé italské rizoto s kuřecím masem
- 1 hrnek cibule, nakrájené na velké kousky
- 1 hrnek oloupané mrkve nakrájené na velké kousky
- 1 hrnek celeru, nakrájeného na velké kousky
- 2 velké stroužky česneku, oloupané
- 1 lžička soli
- ¼ šálku olivového oleje
- 900 g kuřecích stehen bez kůže a kostí
- 2 sušené bobkové listy
- 1 šálek suchého bílého vína
- 5 šálků horkého kuřecího vývaru
- 2 šálky rýže Arborio
- 3 lžíce másla
- ½ šálku strouhaného parmezánu
- ¼ šálku nasekané petrželky
Postup pravé italské rizoto s kuřecím masem
- Cibuli, mrkev, celer a česnek vložte do kuchyňského robotu s nástavcem s noži.
- Pulzujte, dokud směs nebude jemně nasekaná a nebude mít téměř pastovitou strukturu.
- Olivový olej nalijte do hrnce na středně vysokou teplotu. Přidejte zeleninovou směs a půl lžičky soli.
- Vařte asi 5 minut, dokud zelenina nezačne osychat.
- Přidejte na kostky nakrájené kuřecí maso, zbývající sůl a bobkové listy.
- Kuře promíchejte a vařte, dokud nezačne mírně hnědnout; asi 5-6 minut. Přidejte víno a vařte, dokud se z větší části neodpaří; asi 5 minut. Zatímco víno bublá a vaří se, seškrábejte dno pánve.
- Přilijte 5 šálků horkého vývaru a přiveďte k varu.
- Přidejte rýži arborio a přiveďte k varu. Snižte teplotu a hrnec přikryjte, aby se rýže uvařila.
- Každých 5 minut rýži promíchejte a seškrábejte dno hrnce a pokračujte ve vaření, dokud není rýže al dente, celkem asi 20-25 minut.
- Po uvaření rýže vmíchejte kousky másla, dokud se dobře nespojí.
- Poté vmíchejte petrželku a parmezán. Vypněte oheň, přikryjte a nechte 5 minut odstát, aby se přebytečná tekutina vstřebala.
- Pravé italské rizoto s kuřecím masem podávejte s dalším parmezánem a petrželkou posypanou navrch.
České rizoto – recept
Tento jednoduchý recept na české rizoto obsahuje jen několik málo ingrediencí a vývar se přidává najednou. Výsledek českého rizota je krémový, uklidňující a zároveň zdravý.
Ingredience na české rizoto
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- Kousek másla
- Slanina, nakrájená na kousky
- 300 g rýže na rizoto
- 1 litr horkého zeleninového vývaru
- 100 g mraženého hrášku
- Čerstvě nastrouhaný parmazán, k podávání
Postup na české rizoto
- Nakrájejte 1 cibuli nadrobno.
- Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a kousek másla, přidejte cibuli a smažte ji, dokud lehce nezhnědne, asi 7 minut.
- Přidejte 6 nakrájených proužků prorostlé slaniny a smažte dalších 5 minut, dokud nezačne křupat.
- Přidejte 300 g rýže na rizoto a 1 litr horkého zeleninového vývaru a přiveďte k varu.
- Dobře promíchejte, pak snižte teplotu a přikryté vařte 15-20 minut, dokud rýže téměř nezměkne.
- Vmíchejte 100 g mraženého hrášku, přidejte trochu soli a pepře a vařte další 3 minuty, dokud není hrášek uvařený.
- České rizoto podávejte posypané čerstvě nastrouhaným pareazánem a čerstvě namletým černým pepřem.
TIP – Pokud je právě podzim a na zahrádce máte přebytek dýní, připravte si dýňovou rýži, která je skvělou a jednoduchou variantou na klasické rizoto.