Roštěnky s párkem a lečem – nejlepší recept
Lečo je tradiční pokrm, který má pevné kořeny ve střední a východní Evropě. Jedná se o jídlo, které spojuje jednoduchost přípravy s bohatou chutí a pestrými barvami. Lečo je oblíbené nejen pro svou chutnost, ale také pro svou variabilitu a schopnost využít sezónní zeleninu. Vyzkoušejte tuto variantu s hovězími roštěnkami a párkem.
Lečo má kořeny ve střední Evropě, především v zemích jako Maďarsko, Slovensko, Polsko a Ukrajina. Historie leča sahá do doby, kdy bylo těžké dostat se k exotickým kořením a ingrediencím, a lidé spoléhali na místní produkci. Proto je lečo tradičním pokrmem, který využívá sezónní zeleninu a je bohaté na vitamíny a minerály.
Základní složkou leča jsou rajčata, papriky a cibule. Tyto ingredience tvoří bohatý základ, který můžete upravit podle své chuti a sezónní nabídky. Kromě základních složek můžete přidat i další ingredience, jako jsou brambory, cuketa, baklažán, kukuřice nebo dokonce vajíčko.
Existuje mnoho variací leča, z nichž některé mohou obsahovat i maso, jako je klobása nebo slanina. Vegetariáni mohou zase přidat fazole nebo tofu pro proteinový doplněk.
Ingredience na roštěnky s párkem a lečem
- 4 hovězí roštěnky
- 2 párky
- 4 plátky slaniny s kůží
- 1 cibule
- olej
- 200 g sterilovaného leča
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- česnek
- mletá paprika
- koření chilli
- sůl
Postup na roštěnky s párkem a lečem
- Recept – roštěnky zbavíme tuku a šlach, okraje nařízneme krátkými zářezy, roštěnky naklepeme, potřeme olejem a necháme v chladu nakřehnout.
- Na dvou lžicích oleje zpěníme cibuli nakrájenou na tenká kolečka, přidáme lečo, rajčatový protlak a utřený česnek a za stálého míchání odpaříme do hustoty pomazánky. Pak okořeníme kořením chilli.
- Roštěnky poprášíme mletou paprikou, položíme na rozehřátý grilovací rošt a grilujeme po každé straně čtyři minuty. Současně s roštěnkami grilujeme půlky párků, naříznuté několika krátkými řezy a plátky slaniny, naříznuté na straně bez kůže do tvaru hřebínku.
- Opečené roštěnky přeložíme na nahřáté talíře, osolíme, pokryjeme připraveným lečem, poklademe párky a slaninou. Podlijeme je odkapanou šťávou a hned podáváme.
- Vhodná příloha jsou smažené bramborové hranolky.
Lečo je výborným příkladem toho, jak může jednoduchost a sezónní suroviny vytvořit vynikající pokrm plný chutí a vůní. Vyzkoušejte různé variace leča a objevte, která vám nejvíce chutná. Je to skvělý způsob, jak si dopřát zdravý a chutný pokrm.