Tradiční španělský ptáček s rýží – nejlepší recept

Španělský ptáček je oblíbené jídlo nejen pro nedělní oběd. Podívejte se, jak si můžete doma snadno připravit vynikající plátky hovězího masa s okurkou, vejcem a slaninou.

Ke španělským ptáčkům můžete podávat například knedlíky, a podobně jako třeba řízky můžete španělské ptáčky servírovat jako součást sváteční tabule.

Suroviny:

  • 500 g zadního hovězího masa (nebo vepřové)
  • 4 špalíčky slaniny (asi 1 x 1 x 10 cm)
  • 40 g anglické slaniny
  • 4 malé kyselé okurky (nebo adekvátně rozkrájené větší)
  • 1 vejce vařené natvrdo
  • Cca 4 PL hořčice
  • 1 velká cibule
  • 60 g sádla
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml teplé vody nebo mírně soleného masového vývaru
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Maso nakrájíme přes vlákno na čtyři plátky, do šířky rozklepeme a z vrchní strany osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na rozetřenou hořčici naskládáme po celé ploše anglickou slaninu, doprostřed poklademe špalíček slaniny, okurku a čtvrtku vařeného vejce. 
  2. Maso zavineme a upevníme malou špízovou jehlou, párátky či nití. Povrch závitku osolíme.
  3. Cibuli nakrájíme najemno a opékáme ji v kastrole na rozpáleném sádle asi 10-15 minut dozlatova. V průběhu smažení snížíme teplotu na minimum.
  4. Jakmile je cibulka zlatavá, teplotu zvýšíme a vložíme závitky, které opečeme ze všech stran dohněda a poté mírně podlijeme teplým vývarem. Teplotu opět snížíme, kastrol přiklopíme poklicí a dusíme doměkka. Maso průběžně podléváme teplou vodou či vývarem a obracíme.
  5. Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou (možná varianta také, po vyjmutí ptáčků dolít vývar či vodu, poté dohustit zakletkou), promícháme a dusíme.
  6. Přilijeme takové množství teplé vody, abychom získali řidší omáčku (za dobu provaření zhoustne), prošleháme, vrátíme závitky a za občasného promíchání vaříme na velmi nízké teplotě asi hodinu. Podle potřeby dochutíme pepřem a solí a před podáváním odstraníme párátka či nitě.

Příprava španělských ptáčků se zejména začátečníkům může možná zdát složitá, jakmile si ale jednou celý postup osvojíte, rychle se pro vás stane naprostou hračkou.

Tradiční španělský ptáček

Tradiční španělský ptáček je plněná rolka z hovězího masa, která se vaří v omáčce. Recept se může mírně lišit v závislosti na regionu nebo rodinných zvyklostech, ale základní suroviny a postup zůstávají vesměs stejné. Recept na tradiční španělský ptáček zahrnuje následující ingredience:

  • Hovězí maso: Ideální jsou hovězí plátky, které jsou dostatečně velké, aby se daly snadno naplnit a zabalit.
  • Náplň: Do masa se tradičně vkládají plátky slaniny, klobásy, uvařeného vejce, kyselé okurky, hořčice a kapary. Tyto suroviny dodávají pokrmu charakteristickou chuť.
  • Koření: Sůl, pepř a případně další koření podle chuti.
  • Omáčka: Ptáček se vaří v omáčce, která je připravena z výpeku, cibule, vývaru a může být zahuštěná moukou.

Španělský ptáček se stal nejen oblíbeným jídlem, ale také jakýmsi symbolem tradiční české kuchyně. Často se objevuje v nabídce restaurací, které se zaměřují na českou kuchyni, a je také součástí mnoha kuchařských knih a televizních pořadů o vaření. Pro mnoho lidí je toto jídlo spojeno s dětstvím, kdy ho připravovaly jejich babičky nebo maminky.

Tradiční španělský ptáček si našel cestu i do současné popkultury. Často se objevuje jako příklad typického českého pokrmu, a to nejen v kuchařkách, ale i v literatuře či filmu. Jeho příprava je často spojována s rodinnými setkáními a slavnostmi, což jen podtrhuje jeho význam v české kultuře.

Španělský ptáček – alternativní recepty

I když tradiční španělský ptáček je velmi oblíbený, v průběhu let vznikly různé variace tohoto pokrmu. Někteří lidé například rádi přidávají do náplně další suroviny, jako je paprika nebo sýr. Jiní zase místo hovězího masa používají vepřové či kuřecí, což může jídlu dodat jemnější chuť.

Další oblíbenou variantou je nahrazení klasických kyselých okurek čerstvými okurkami nebo dokonce sušenými rajčaty.

V moderní gastronomii se také někdy setkáme s pokusy o odlehčení tohoto pokrmu. Například místo klasické zahuštěné omáčky se ptáček podává s lehkým vývarem nebo se maso připravuje metodou sous-vide, což zaručí ještě větší šťavnatost.