Štafetky – nejlepší recept
Štafetky jsou výjimečné a chutné dezerty, které spojují křehký korpus s bohatou kávovou náplní, obalenou v čokoládové polevě. Tento klasický recept má své kořeny v české kuchyni a nabízí jedinečnou kombinaci chutí. Následující pokyny vám ukážou, jak připravit tyto lahodné štafetky doma.
Štafetky jsou podobně jako cake pops nebo borůvkový koláč jedním z těch dezertů, které si zamilujete na první kousek. S jejich křehkým těstem, jemnou kávovou náplní a čokoládovým povrchem jsou dokonalým doplněním každé kávové přestávky. Tento recept vás provede krok za krokem, jak připravit tuto českou sladkost ve vaší vlastní kuchyni.
Ingredience:
Korpus:
- 4 bílky
- 100 g cukru krupice
- 50 g hladké mouky
- 50 g mletých vlašských ořechů
Náplň:
- 80 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 80 ml silné černé kávy
Na ozdobu:
- Čokoládová poleva
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečícím papírem.
- Vyšlehejte bílky do hustého sněhu a postupně přisypávejte cukr. Ořechy smíchejte s moukou a přidejte do sněhu, lehce promíchejte vařečkou.
- Těsto natřete na celou plochu pečícího papíru na plechu a vložte ho do trouby. Ihned snižte teplotu na 170 °C. Pečte 15 minut, ale hlídejte, aby se těsto nepřipálilo. Těsto by mělo zůstat světlé, nepřepečte ho.
- Ihned po vytažení z trouby přiložte na upečený korpus stejně velký plech, upečené na něj překlopte, sundejte papír a otočte zpět.
- Vychlazené těsto rozkrojte na 3 stejně široké pásy, které spojte náplní. Nechte odležet, poté krájejte na jednotlivé kousky a ozdobte čokoládovou polevou.
Náplň:
- Polovinu z celkového množství másla rozpusťte v hrnci, přidejte mouku a 1 lžíci moučkového cukru. Promíchejte a nechte směs trochu probublat jako jíšku.
- Poté zalijte horkou kávou a za stálého míchání provařte. Nechte vychladnout. Vyšlehejte zbylé máslo s cukrem a postupně přidávejte kávovou směs. Dobře vyšlehejte.
S tímto receptem si můžete připravit štafetky, které okouzlí vaše chuťové buňky. Vychutnejte si tuto českou sladkou pochoutku kávou nebo jako dezert po dobrém jídle.