5 tipů na vegetariánskou večeři
Vegetariánské pokrmy jsou zdravé, lehké a na večer ideální. A co víc, jejich příprava nezabere víc než pár minut. Které zeleninové recepty stojí za vyzkoušení? A co si dát na chleba místo pomazánky z romaduru?
Člověk nemusí být vegetarián, aby se mu hodilo mít v zásobě pár bezmasých receptů. Když občas sáhnete po vegetariánských pokrmech, tělo se vám za to zajisté odvděčí.
Vegetariánská večeře je skvělým odlehčením běžného jídelníčku, obzvlášť po vydatném masovém obědě. Kromě toho se rychleji připravuje a jejím možnostem se meze nekladou.
TIP: Po vegetariánské večeři často přijde chuť na skvělé domácí dezerty.
Pečená červená řepa s medem
Pečená červená řepa s medem chutná výborně teplá i studená a ještě lepší je o den později, kdy se její chutě rozvinou. Zakousněte se do ní jen tak, a nebo si ji ve formě pomazánky namažte na chleba, ta se pak může stát nejlepší pomazánkou na chlebíčky coby zdravá varianta.
Ingredience:
- 670 g vařené červené řepy
- 2 lžičky čerstvého tymiánu
- 2 lžičky balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C (180 °C s ventilátorem). Každý kousek červené řepy nakrájejte na 4 až 6 klínků a ty vložte do velkého pekáče.
Smíchejte zbývající přísady a přelijte je přes řepu. Pečlivě řepu okořeňte a promíchejte, aby se všechny kousky důkladně obalily v zálivce. Pečte 25 minut, dokud řepa není lepkavá a glazovaná.
Salát s fetou a červenou řepou
Carpaccio z červené řepy je zajisté nejoblíbenějším salátem z této tělu prospěšné zeleniny. Ale co takhle ji zkusit zkombinovat s baby špenátem a řeckým sýrem feta?
Salát připravíte za 15 minut, skvěle vás na večer zasytí, ale zároveň se nepřejíte. A co víc, červená řepa má schopnost neutralizace škodlivých látek v těle, zlepšuje činnost mozku a pomáhá při trávení.
Ingredience na salát:
- 200 g baby špenátu
- 500 g vařené červené řepy
- 400 g rozdrobeného sýra feta
- svazek lístků máty, nahrubo nasekaných
- svazek jarní cibulky, jemně nakrájené
- 2 dlouhé červené chilli papričky, rozpůlené, oloupané a nakrájené na jemné plátky
Ingredience na dresing:
- 5 lžic řepkového oleje
- 5 lžic medu
- 5 lžic citronové šťávy
- 1 lžíce dijonské hořčice
Postup:
Špenátové listy rozprostřete na velký talíř. Červenou řepu nakrájejte na plátky a položte na špenát. Rozprostřete fetu, mátu, jarní cibulku a chilli papričky.
Dresing připravíte tak, že do skleněné nádoby s víčkem dáte olej, med, citronovou šťávu a hořčici. Dochuťte a dobře protřepejte. Přelijte salát zálivkou, lehce promíchejte a podávejte.
Celozrnný chléb s domácím hummusem
Pochutnáváte si večer rádi na čerstvém chlebu, ale rádi byste tučnější pomazánku s romaduru vyměnili za něco veganského? Vyzkoušejte hummus, pomazánku z cizrny a tahini pasty.
Ingredience na hummus:
- 1/2 šálku tahini (praženého, ne syrového)
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje (plus další na ozdobení)
- 2 stroužky česneku, rozmačkané a nahrubo nasekané
- 2 plechovky vařené cizrny (2 x 425 g), scezené
- 1/4 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/2 šálku vody
- 1/2 lžičky soli
- volitelně: paprika, olivový olej, opražené piniové oříšky a/nebo nasekaná petrželová nať
Postup:
V kuchyňském robotu smíchejte tahini a olivový olej a rozmixujte je dohladka. Přidejte česnek, cizrnu, citronovou šťávu, 1/2 šálku vody a 1/2 lžičky soli. Zpracujte do hladka.
Čím déle budete směs v kuchyňském robotu zpracovávat, tím bude hummus hladší. Podle chuti přidejte více soli nebo citronové šťávy.
Lžící hummus přendejte do servírovací misky, potřete přiměřeným množstvím olivového oleje a ozdobte trochou papriky, opraženými piniovými oříšky nebo nasekanou čerstvou petrželkou.
Hummus si můžete namazat na chleba, čímž získáte plnohodnotnou, zdravou večeři. Také jím můžete pohostit návštěvu – položte misku doprostřed stolu spolu s krekry, syrovou zeleninou, ruskými blinami nebo opečeným pita chlebem.
TIP: Celozrnný chléb můžete podávat také třeba k cibulové polévce.
Šopský salát s balkánským sýrem
Koho carpaccio z červené řepy neláká, může si připravit šopský salát s balkánským sýrem. Postupně se vyvinula spousta jeho variant, jednou z nich je i tato s rajčaty, okurkou a fetou. Nejlepší jsou rajčata pěstovaná na vlastní zahradě. Ty ale potřebují být správně zasazena a mít kvalitní oporu na rajčata.
Ingredience na salát:
- 450 g rajčat (4 střední), nakrájených na kousky
- 1 salátová okurka, nakrájená na plátky
- 170 g sýra feta, nejlépe velkých drobků nebo nakrájeného na kostičky
- 1 malá červená cibule, nakrájená na plátky
- 1/4 šálku koriandru (nebo 1/4 svazku), nasekaného
Ingredience na dresing:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy z 1 středně velkého citronu
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1/4 lžičky mořské soli nebo podle chuti
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky mletého kmínu
Postup:
Nejprve si připravte dresing. V malé misce smíchejte 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, prolisované stroužky česneku, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře a 1/4 lžičky kmínu.
Do velké mísy dejte připravené salátové ingredience: nakrájená rajčata, plátky okurky, rozdrobený sýr feta, plátky červené cibule a 1/4 šálku nasekaného koriandru.
Těsně před podáváním salát pokapejte zálivkou a promíchejte. V případě potřeby šopský salát s balkánským sýrem dochuťte solí.
Waldorfský salát
Šopský salát s balkánským sýrem známe všichni, tak co takhle zkusit něco nového? Waldorfský salát je svěží kombinací křupavého jablka, řapíkatého celeru a vlašských ořechů.
Ingredience:
- ½ šálku majonézy
- 1 lžíce bílého cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- ⅛ lžičky soli
- 3 jablka – oloupaná, zbavená jader a nakrájená na kousky
- 1 šálek celeru nakrájeného na tenké plátky
- ½ šálku nasekaných vlašských ořechů
- ½ šálku rozinek (volitelně)
Postup:
Ve středně velké míse smíchejte majonézu, cukr, citronovou šťávu a sůl. Přidejte jablka, celer, vlašské ořechy a rozinky. Nechte chladit, dokud vám waldorfský salát nebude připadat připravený k podávání.