Vrstvená čokoláda s malinami a kávovým krémem – nejlepší recept
Není nad sladké chvíle s dobrou kávou a výtečným dezertem. Kombinace malin a čokolády vždy funguje. A co takhle kávový krém? Tento recept ocení i ty nejmlsnější jazýčky.
Člověk někdy nestačí žasnout, jaké krásné dezerty vznikají u profesionálů, například v IF Café. Co si vykouzlit báječný dezert i doma? Tento dezert je i pro ty náročnější a rozhodně s ním člověk zaboduje u návštěvy.
Nezkoušejte to při teplotách nad 25 stupňů, pokud neumíte temperovat čokoládu. Použijte čerstvé maliny. Správný francouzský název tohoto lahodného dezertu je Millefeuille choco-framboise au café serré.
Ingredience na 6 dezertů
Na čokoládová kolečka:
- 180 g kvalitní bílé čokolády
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 70 g moučkového cukru
- 3 bílky
- 50 g krupicového cukru
- 80 ml zchladlého silného espressa
Na karamelové ozdoby (budete potřebovat cukrářský teploměr):
- 50 g glukózového sirupu
- 250 g krupicového cukru
- 100 ml vody
- pár kapek červeného barviva
Dokončení:
- 2 vaničky malin na dozdobení
Postup
Čokoládová kolečka:
- Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní. Na pečící papír si předkreslíme 18 koleček o průměru asi 8 cm.
- Rozpuštěnou čokoládu lžící roztíráme na pečící papír tak, aby nepřečnívala přes nakreslené okraje. Dáme vychladit do lednice či do mrazáku.
Na krém:
- Vyšleháme mascarpone s moučkovým cukrem. V jiné míse šleháme z bílků sníh do polotuha, přidáme krupicový cukr a šleháme do tuha.
- Do mascarpone všleháme zchladlé espresso, nakonec stěrkou lehce vmícháme sníh. Dáme do lednice.
Na karamelové ozdoby:
- Glukózu, cukr a vodu dáme do kastrůlku. Za občasného míchání vaříme, dokud směs nedosáhne teploty 160 °C. Přidáme pár kapek barviva, zamícháme a odstavíme.
- Připravíme si naolejovanou skleněnou misku, nebo třeba zarolovaný pečící papír. Lžící nabíráme karamel a rychlými pohyby tvoříme mřížku. Necháme zatuhnout.
Dokončení:
- Krém přesuneme do cukrářského sáčku. Na tác si vyskládáme šest koleček čokolády. Naaranžujeme na ně do kruhu maliny a doprostřed vždy stříkneme krém tak, aby dosahoval vršku malin.
- Přikryjeme dalším kolečkem čokolády a zopakujeme ještě jednou, takže budeme mít dvě patra. Z karamelu odlomíme nejhezčí kousky a naaranžujeme navrch. Podáváme ihned.