Výborná domácí veka – nejlepší recept
Veka, to malé a chutné pečivo, které se stalo nezbytnou součástí chlebíčků a svačinek po celém světě. Můžeme ji nalézt v různých tvarech, velikostech a chutích, a díky její všestrannosti si získala srdce milovníků občerstvení všude.
Ale co vlastně dělá veku tak zvláštní a oblíbenou součástí našich pokrmů?
Historie domácí veky
Historie veky se táhne zpět do minulosti, kdy se pekly malé kousky pečiva, které se konzumovaly jako součást tradičního jídla. Postupem času však kreativní kuchaři začali veku využívat jako základ pro různé pokrmy. Díky své kompaktní velikosti a odolnosti vůči mazání se stala veka ideálním kandidátem pro chlebíčky a svačinky.
Připravte si dokonalé pohoštění v podobě vláčné a nadýchané domácí veky.
Různorodost a jiné druhy vek
Dnešní veka nabízí širokou škálu možností, pokud jde o tvary, chutě a náplně. Můžete narazit na klasickou kulatou veku, obdélníkovou variantu nebo dokonce ty ve tvaru srdce či hvězdy. Co se týče chutí, veka může být sladká, slaná nebo dokonce bylinkově kořeněná. Oblíbené náplně zahrnují tradiční šunky, sýry, saláty a veganské variace s humusem či avokádem.
Veka není jen prostředkem k vytvoření chutných svačinek, ale stala se také plátnem pro kreativní kuchaře. Můžete si hrát s různými vrstvami náplní, texturami a barvami, aby vaše svačinka nejen chutnala skvěle, ale také vypadala nádherně. Inspirace pro nové kombinace může přijít z různých kuchyní světa, ať už se jedná o mexické, středomořské nebo asijské pokrmy.
Ingredience na domácí veku
- 1 kg hladké mouky
- 40 g droždí
- asi 40 g cukru
- 1 lžička soli
- 6 lžic oleje
- 0,5 l mléka
Postup přípravy domácí veky
- Do mísy dáme droždí, cukr a teplé mléko.
- Až vzejde kvásek, přidáme všechny ingredience a důkladně mísíme, aby bylo hladké těsto.
- Necháme na teplem místě kynout překryté utěrkou cca 30-40 minut.
- Poté si uděláme z těsta jednotlivé bochánky. Každý vyválíme a srolujeme do tvaru veky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme kynout v teple cca 25 minut, poté potřeme vodou nebo bílkem, naříznu a dám do trouby. Pečeme na 200 c cca 25 minut.
Domácí veka jako od babičky
Čeká vás velká oslava nebo návštěva příbuzných? Zaručeně je okouzlíte po domácku připravenou vekou.
Ingredience na domácí veku jako od babičky
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 7 g sušeného droždí
- 300 ml teplé vody
- 30 ml oleje (např. slunečnicového nebo olivového)
- Rozpuštěné máslo pro potření
Postup přípravy domácí veky jako od babičky
- Rozpusťte cukr ve 100 ml teplé vody a posypte sušeným droždím. Nechte stát asi 5-10 minut, dokud směs nezačne pěnit.
- Rozpusťte cukr ve 100 ml teplé vody a posypte sušeným droždím. Nechte stát asi 5-10 minut, dokud směs nezačne pěnit.
- Postupně začněte míchat mouku s droždím a vodou dohromady, přidávajte olej postupně, dokud nedostanete měkké těsto.
- Vyndejte těsto na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho asi 8-10 minut, dokud není hladké a pružné.
- Vložte těsto zpět do mísy, zakryjte utěrkou nebo potravinovým fóliem a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud se těsto zdvojnásobí svým objemem.
- Když těsto dosáhne správného nárůstu, vyndejte ho z mísy a opatrně vyválejte na pomoučené ploše do obdélníkového tvaru o tloušťce zhruba 1-2 cm.
- Překryjte vyválené těsto utěrkou a nechte ho odpočívat dalších 15-20 minut, aby se uvolnilo.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Na vyválené těsto nakrájejte menší čtverce nebo obdélníky, které budou představovat jednotlivé kusy veky.
- Přeneste veka na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut, dokud nejsou veka krásně zlatavé.
- Po vytažení veky z trouby ještě teplé veka potřete rozpuštěným máslem. To dodá veka krásný lesk a zvýší jeho chutnou šťavnatost.
- Nechte veka chvíli vychladnout a poté si můžete vychutnat tyto lahodné kousky jako základ pro chlebíčky nebo samostatnou svačinku.
Tento recept vám umožní připravit si domácí veku plnou chuti a vůně. Můžete si s ním hrát a vyzkoušet různé náplně nebo kombinace dochucení. Bon appétit!