Vynikající domácí pečivo – nejlepší recept
Vůně čerstvě upečeného pečiva se nedá s ničím srovnat. A co kdybyste si tuto vůni mohli dopřát přímo z vaší vlastní kuchyně? V našem receptu na domácí kynuté pečivo, ať už se jedná o houstičky nebo rohlíky, se podělíme o kroky, které vás provedou procesem pečení.
Stačí pár surovin a trocha trpělivosti, abyste si mohli vychutnat čerstvé a voňavé pečivo k snídani, svačině nebo k oblíbenému pokrmu.
Kynuté pečivo má v sobě něco magického. Jeho výroba může být zábavnou aktivitou, která vás zavede do světa pečení. V tomto receptu se zaměříme na jednoduchý způsob přípravy domácího kynutého pečiva, ať už se rozhodnete pro houstičky nebo rohlíky. S trochou základních surovin a kynutí těsta získáte čerstvé pečivo, které si můžete připravit kdykoli budete mít chuť.
TIP: Vyzkoušejte také sladký plněný rohlík nebo pivní chléb.
Suroviny:
- 500 – 600 g hl. mouky
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 vajíčko
- Trochu pepře
- 4 stroužky česneku, rozmačkané
- 1/2 lžička provensálské koření
- 15 dkg na hrubo nastrouhaného tvrdého tučného sýra
- 10 dkg anglické slaniny nakrájené na malé kostičky
- 10 dkg vysočiny nakrájené na malé kostičky
- 2 lžičky semínek: chia semínka, slunečnice, seznam, len, mák, dýňová semínka
Kvásek: 250 ml vlažné vody, lžička cukru, půl kostičky kvasnic a uděláme kvásek.
Postup:
- Do mísy dáme půl kg hl. mouky a ostatní ingredience bez vajíčka a kvásku a vše důkladně promícháme, pak přidáme vajíčko a kvásek a vyhněteme těsto, pak jej vyklopíme na vál a ručně vypracujeme hladké nelepivé těsto.
- Pokud těsto lepí, po trochách přidáváme mouku a vypracováváme těsto hladké nelepivé.
- Pak z těsta tvoříme různé tvary a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu necháme půl hodiny kynout pak potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do mírně rozehřáté trouby.
- Pečeme dozlatova na cca 230 – 250 °C v závislosti na druhu trouby.
Domácí kynuté pečivo, ať už ve formě houstiček nebo rohlíků, má své nezaměnitelné kouzlo. Vytvoření těchto voňavých dobrot je snadné a zároveň odměňující.
Stačí několik jednoduchých kroků, trpělivost a lásku k pečení. Ať už si připravíte houstičky na svačinu nebo rohlíky ke snídani, budete si jistě užívat výbornou chuť a vůni čerstvého pečiva připraveného právě podle vašich představ.