Luxusní zapečené brambory – recept – s masem, zeleninou, sýrem
Zapečené brambory. Lahodný pokrm, který pro mnohé z nás znamená i chuť dětství a chuť domova. Zapečené brambory si můžete připravit na spoustu různých způsobů. V tomto článku najdete plno skvělých receptů na zapečené brambory se sýrem, francouzské brambory a spoustu dalších variant.
Zapečené brambory se sýrem, francouzské brambory, zapečené brambory se zeleninou nebo třeba zapékané brambory s kuřecím masem. Způsobů, jak připravit ty nejlepší a luxusní francouzské brambory, ať už se smetanovou omáčkou, sýrovou omáčkou nebo bez ní, existuje nespočet. Z našeho přehledu těch nejlepších receptů na pečené brambory v troubě si zaručeně vyberete. K zapečeným bramborám můžete podávat třeba kuře s KFC omáčkou.
Pokud byste neměli chuť na brambory, můžete vyzkoušet zapečené rizoto nebo zapečená kuřecí prsa.
Francouzské brambory – francouzské brambory se smetanou – recept
Brambory au Gratin – zapomeňte na obyčejné pečené brambory, toto je creme de la creme všech bramborových receptů. Tato francouzská klasika, známá také jako brambory Dauphinoise, se připravuje z vrstev jemně nakrájených brambor, smetany, másla a sýra s příchutí čerstvého tymiánu. Brambory výborně chutnají například s marinovanou vepřovou kotletou nebo vepřovými líčky.
Francouzské brambory – ingredience
- 375 ml smetany, plnotučné
- 2 stroužky česneku, mleté
- 30 g/2 lžíce nesoleného másla, rozpuštěné
- 1,25 kg škrobnatých brambor
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 250 g sýra gruyere (nebo mozzarelly), čerstvě nastrouhaného
- 2 lžičky tymiánových lístků , čerstvé (nepovinné – ovšem velmi doporučené)
Francouzské brambory se smetanou – postup
- Máslo, smetanu a česnek dejte do vhodné nádoby. Smíchejte, dokud se nespojí.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky.
- 1/3 brambor rozprostřete do zapékací misky, poté je přelijte 1/3 smetanové směsi, posypte 1/3 soli, pepře a tymiánu. Posypte 3/4 šálku sýra.
- Opakujte pro 2. a 3. vrstvu, ale nedoplňujte sýr na horní vrstvu (přidá se později).
- Přikryjte pokličkou nebo alobalem a pečte 1 hodinu a 15 minut nebo dokud nejsou brambory uprostřed měkké (vyzkoušejte nožem).
- Odstraňte alobal a posypte sýrem. Pečte dalších 10 až 15 minut, dokud sýr nezezlátne a nevytvoří bublinky. Před podáváním nechte 5 minut stát.
Zapečené brambory s masem – recept
Připravte si vynikající zapečené brambory s masem a šlehačkou. Nechte se zlákat chutí rychlých francouzských brambor, masa, jemné smetany a lehce pikantního česneku.
Zapečené brambory s masem – ingredience
- 1 kg brambor
- 400 g mletého masa
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 250 ml tučné smetany
- 1/4 muškátového oříšku
- 1 lžička rajčatového protlaku
- Pepř
- Olivový olej
- Máslo
Zapečené brambory s masem – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Odložte stranou. Oloupejte brambory a nakrájejte je na velmi tenké plátky.
- V hrnci smíchejte plátky brambor s hustou smetanou, mlékem, muškátovým oříškem a posypejte solí a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne, přibližně 7 minut.
- V pánvi nastavené na střední teplotu rozehřejte olivový olej a mleté maso na něm osmažte dozlatova, přibližně 5 min. Přidejte cibuli a česnek a pokračujte v restování dalších cca 5 min.
- Vmíchejte rajčatový protlak a podle chuti osolte a opepřete.
- Zapékací misku vymažte máslem. Začněte vrstvou brambor, poté přidejte všechno mleté maso a zakončete další vrstvou brambor.
- Vložte mísu do trouby a pečte při 180 °C přibližně 40-45 minut nebo dozlatova. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte přibližně 5-10 minut odpočívat.
TIP: Zkuste si také doma připravit patatas bravas nebo recept na čevabčiči z mletého masa.
Zapečené brambory se zeleninou – zapékané brambory – recept
Dáváte přednost spíše zelenině? Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci luxusních zapečených brambor se zeleninou a modrým sýrem, která chutná skvěle například k pečenému kuřeti a patří tak mezi netradiční přílohy z brambor, které musíte vyzkoušet.
Zapečené brambory se zeleninou – ingredience
- 5 brambor
- 500 g brokolice
- 250 g žampionů
- 100 g rokfóru nebo sýra s modrou plísní
- 200 ml smetany
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- máslo
- sůl a pepř
Postup – zapékané brambory
- Předehřejte troubu na 210 °C.
- Oloupané brambory nakrájejte na plátky a vložte do hrnce s vodou. Přiveďte je k varu a vařte 5 minut. Slijte vodu.
- Mezitím omyjte a nakrájejte růžičky brokolice a po uvedení vody do varu je vařte v hrnci s osolenou vodou asi 5 minut.
- Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky.
- Cibuli osmahněte na kousku másla. Přidejte houby.
- Přilijte smetanu a přidejte rozdrcený česnek.
- Houbovou směs promíchejte a upravte koření.
- Sýr nakrájejte na kousky.
- Brambory s brokolicí naaranžujte do zapékací misky, zalijte je omáčkou a naaranžujte kousky sýra.
- Pečte v troubě asi 15-20 minut, abyste získali pěknou grilovanou kůrčičku. Ihned podávejte.
Pravé francouzské brambory – klasické francouzské brambory – recept
Jedná se o jednu z nejtradičnějších francouzských příloh k jakémukoli jídlu, od každodenního jednoduchého oběda až po luxusní večeři.
Pravé francouzské brambory – ingredience
- 1 kg brambor
- 750 ml plnotučného mléka
- 200 g tučné smetany
- 150 gr sýra gruyère nebo ementál 150 gr nebo více podle chuti, nastrouhaný
- 50 gr másla
- 1 stroužek česneku
- oříšek
- sůl a čerstvě mletý pepř
Klasické francouzské brambory – postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Oloupejte stroužek česneku, odkrojte z něj malou část a řeznou stranou potřete pokrm.
- Pánev pečlivě vymažte špalíčkem másla, nevynechejte žádné místo. Nyní můžete pánev naplnit.
- Vložte polovinu brambor a poté je zasypte 1/3 nastrouhaného sýra. Posypejte solí.
- Přidejte zbývající brambory. Trochu je zabalte rukama. Ještě jednou posypejte solí.
- Do mísy nalijte hustou smetanu a mléko. Promíchejte. Posypejte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Promíchejte.
- Nalijte na brambory a zasypte zbylým sýrem. Měl by brambory téměř zakrýt.
- Pečte při teplotě 180 °C 60 až 90 minut. Pečte, dokud brambory nezměknou vidličkou.
Zapečené brambory s klobásou – zapečené brambory s uzeninou – recept
Zapečené brambory s klobásou, připravené podle tohoto skvělého receptu, se rychle stanou oblíbeným pokrmem ve vaší rodině.
Zapečené brambory s klobásou – ingredience
- 700 g oloupaných a na velké kostky nakrájených brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 8 klobásek
- 6 malých šalotek, rozpůlených
- špetka chilli vloček (nepovinné)
- 2 lžíce tymiánových lístků
- 200 g cherry rajčat na révě
- 100 g vyzrálého sýra čedar, nastrouhaného
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 30 g piniových oříšků, opražených
Postup – zapečené brambory s uzeninou
- Předehřejte troubu na 220 °C. Brambory vařte ve vroucí osolené vodě jen 6 minut. Velmi dobře je slijte.
- Nalijte olivový olej do pekáče a několik minut zahřívejte v troubě. Do oleje přidejte osušené brambory, dobře promíchejte a přidejte klobásky, šalotku, chilli vločky a lístky tymiánu.
- Vraťte do trouby a pečte 30 minut, dokud brambory a klobásy nezezlátnou, přičemž klobásy během pečení jednou otočte.
- Rozsypte rajčata a zapékejte dalších 10 minut, poté posypte sýrem a zapékejte jen několik minut, dokud se nerozpustí. Navrch rozsypte pažitku a opražené piniové oříšky a ihned podávejte.
Zapečené brambory s mletým masem a smetanou – recept
Máte rádi mleté maso? Pak byste zaručeně měli vyzkoušet tyto vynikající zapečené brambory s mletým masem a smetanou. Dokonale vás zasytí a zvednou vám náladu.
Ingredience na zapečené brambory s mletým masem a smetanou
- 3 brambory
- 1 balení mletého hovězího masa
- 2 lžíce másla
- koření na steaky a kotlety
- 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
- rajčata
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 lžíce mouky
- 1/3 šálku nastrouhaného sýra
- 150 ml smetany nebo mléka
- 1/4 lžičky bílého pepře
Postup na zapečené brambory s mletým masem a smetanou
- Brambory uvařte a nakrájejte na oválné plátky.
- Mleté maso osmahneme a přidáme cibuli, zelený pepř, koření a rajčatové čatní.
- Připravíme bílou omáčku. rozehřejeme máslo, přidáme 1 lžíci mouky, až se vytvoří kaše, pak přidáme mléko, zahříváme, až omáčka zhoustne, a přidáme čtvrt lžičky bílého pepřového koření.
- Troubu předehřejte na 180 °C a navrstvěte mleté maso, brambory, mleté maso, brambory a opakujte, dokud není směs hotová.
- Poslední vrstvou by měla být bílá omáčka posypaná sýrem.
- Pečeme v troubě 30-50 minut a poté podáváme.
Zapečené brambory s květákem – recept
Zapečené brambory si můžete připravit také s květákem. Tento vynikající pokrm můžete konzumovat buďto samotný, nebo jej doprovodit vašim oblíbeným masem.
Zapečené brambory s květákem – ingredience
- 3 středně velké žluté brambory oloupané a nakrájené na centimetrové kousky
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 malá hlavička květáku nakrájená na růžičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čerstvého tymiánu a další na ozdobu
- 1 lžička česnekového prášku
- ¼ šálku 2% mléka
- 1 šálek rozdrobeného sýra čedar
Zapečené brambory s květákem – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou vařte 15 minut brambory a na posledních 10 minut přidejte květák, aby se vařily společně, dokud nebudou obě zeleniny křupavé. Brambory a květák slijte a dejte stranou.
- Brambory a květák přendejte do vhodné zapékací mísy. Pokapejte olivovým olejem a dochuťte čerstvým tymiánem, česnekovým práškem, solí a pepřem. Zalijte mlékem a promíchejte.
- Navrch přidejte sýr a pečte v předehřáté troubě, dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat, asi 15-20 minut.
Francouzské brambory s mletým masem a smetanou – recept
Připravte si ty nejlepší zapečené brambory s mletým masem a smetanou, kterým dodává ten správný šmrnc nastrouhaný rozpečené čedar.
Francouzské brambory s mletým masem a smetanou – ingredience
- 500 g libového mletého hovězího masa
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 3 lžíce másla
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky nasekaných čerstvých tymiánových lístků
- 3 šálky mléka
- 3 šálky strouhaného čedaru
- 6 brambor
Francouzské brambory s mletým masem – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Skleněnou zapékací misku postříkejte sprejem na vaření.
- V pánvi vařte hovězí maso, sůl a pepř na středně vysoké teplotě 5 až 7 minut, často míchejte, dokud není hovězí maso důkladně uvařené; nechte okapat.
- Mezitím v hrnci rozpusťte máslo na středně nízkém ohni. Přidejte cibuli; za občasného míchání vařte asi 2 minuty, dokud nezměkne. Vmíchejte mouku. Za stálého míchání vařte 1 až 2 minuty, dokud nezačne bublat, odstavte z ohně. Vmíchejte tymián.
- Do cibulové směsi vmíchejte mléko. Za stálého míchání zahřejte k varu. Vařte a míchejte 1 minutu; stáhněte z ohně. Vmíchejte 2 šálky sýra, dokud se nerozpustí.
- Polovinu brambor rozložte do zapékací misky. Navrch dejte hovězí maso; na hovězí maso rozprostřete zbývající brambory. Brambory přelijte sýrovou omáčkou.
- Přikryjte alobalem, pečte 45 minut. Brambory posypte zbývajícím 1 hrnkem sýra. Pečte odkryté ještě 15 až 20 minut nebo dokud povrch nezhnědne a nevytvoří se bublinky a brambory nezměknou. Před podáváním nechte 5 minut stát.