Zapečené těstoviny
Zapečené těstoviny patří mezi velmi oblíbená jídla. Ať už na italský, český nebo třeba francouzský způsob, zapečené těstoviny vás vždy a za všech okolností spolehlivě zahřejí, zasytí, a zaručí vám dobrou náladu. Jaké jsou nejlepší recepty na zapečené těstoviny?
Zapečené těstoviny si můžete připravit na spoustu různých způsobů. Je jen na vás, jakým přílohám, koření, nebo třeba druhu masa dáte přednost. Určitou variantu zapečených těstovin najdete v kuchyni z téměř celého světa.
Těstoviny můžete zapékat se smetanovou omáčkou i bez ní, s kuřecím masem, šunkou z šunkovaru i s uzeninami, a samozřejmě existují také vegetariánské těstoviny.
TIP: Hledáte těstoviny recept na večeři či oběd? Kromě zapečených těstovin můžete vyzkoušet třeba také ravioli, vegetariánské lasagne nebo boloňské špagety recept.
Druhy těstovin – těstoviny druhy
Existuje obrovské množství druhů těstovin. Vedle špaget jsou to třeba makarony, cannelloni, penne, tagilatelle, lasagne, raviolli a plno dalších, nezapomeňte na celozrnné těstoviny.
Každému z těchto druhů těstovin svědčí jiný, specifický způsob přípravy, avšak pravdou je, že naprostou většinu dostupných těstovin můžete určitě bez obav zapéct.
Pokud jste obzvlášť kreativní, můžete si doma připravit vaše vlastní domácí nudle.
TIP: Nemáte chuť na těstoviny? Vyzkoušejte zapečené brambory nebo zapečené krůtí maso.
Zapečené těstoviny – recept
Tyto italské zapečené těstoviny z pěti ingrediencí se připravují velmi snadno a obsahují vrstvy těstovin podle vašeho výběru, tři sýry a omáčku marinara.
Zapečené těstoviny ingredience
- 1 balení nevařených těstovin
- 4 šálky marinara omáčky
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 1 balení sýra ricotta
- 2 šálky strouhané mozarelly
Postup na zapečené těstoviny
- Těstoviny vařte ve vydatně osolené vodě o 3 minuty méně, než je doporučeno na obalu. Nechte je okapat.
- Rozehřejte troubu na 175 °C. Zapékací mísu vymažte.
- Do misky nalijte 2 šálky marinádové omáčky. Přidejte polovinu uvařených těstovin; dobře promíchejte. Posypte 1/4 šálkem parmezánu.
- Navrch dejte lžíci poloviny sýra ricotta. Posypte 1 hrnkem sýra mozzarella. Vrstvy opakujte a zakončete sýrem mozzarella.
- Lehce přikryjte fólií a dbejte na to, aby fólie nespočívala na sýru.
- Pečte 35 minut. Odkryjte a pečte ještě 10 až 15 minut nebo dokud není střed bublinkový a důkladně prohřátý.
- Před podáváním nechte 10 až 15 minut vychladnout.
Těstoviny se špenátem – recept
Výborně chutnají také zapečené těstoviny se špenátem. Vychutnejte si lahodnou kombinaci špenátu, těstovin a jemné tomatové omáčky.
Ingredience na těstoviny se špenátem
Na omáčku
- 100 g cibule nakrájené na kostičky
- 100 g mrkve nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 425 g drcených rajčat
- 1 lžíce rajčatového protlaku (pyré)
- ½ lžíce balzamikového octa
- špetka sušené bazalky
- špetka sušeného oregana
- 1,5 šálku (360 ml) vody
- sůl a černý pepř
- olej ve spreji
Na zapečené těstoviny
- 250 g nevařených těstovin
- 4-5 hrstí čerstvého špenátu, nakrájeného na kousky
- 150 g mozzarelly nakrájené na kousky
- 30 g parmezánu, nastrouhaného na struhadle
Těstoviny se špenátem – postup
- Pánev nastříkejte olejem ve spreji.
- Přidejte cibuli, mrkev a česnek a několik minut je smažte, aby změkly.
- Přidejte drcená rajčata, rajčatový protlak, ocet, bylinky a vodu, přiveďte k varu, přikryjte a vařte asi 10-15 minut.
- Přendejte do mixéru.
- Omáčku ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a černým pepřem.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Trochu vody z těstovin si nechte stranou.
- Omáčku smíchejte s těstovinami a nasekaným špenátem, až se vše dobře promíchá. V případě potřeby přidejte trochu vyhrazené vody z těstovin, aby se omáčka rozpustila.
- Přendejte do nádoby odolné proti ohřevu v troubě a posypte sýry.
- Pečte přibližně 25-30 minut, dokud se sýr na povrchu nerozpustí a lehce nezezlátne.
Mleté maso s těstovinami – recept
Výborně chutná také mleté maso s těstovinami. Doma si v troubě tuto lahůdku připravíte raz dva, a zaručeně se s ní zavděčíte celé rodině.
Ingredience na mleté maso s těstovinami
- 300 g těstovin
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 mrkev
- 1 celerová tyčinka
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 400 ml nakrájených rajčat z konzervy
- ½ červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky sušeného fenyklu
- 100 g strouhaného sýra
Mleté maso s těstovinami – postup
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Slijte vodu a dejte ji stranou. Mezitím můžete začít připravovat hovězí omáčku.
- Nastavte troubu na 200 °C.
- Celer, cibuli, mrkev a stroužky česneku nakrájejte nadrobno. Chcete je nakrájet na opravdu malé kousky.
- V hrnci nebo na velmi velké pánvi rozehřejte trochu oleje. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezměkne a nezprůsvitní, asi 3-4 minuty. Přidejte česnek a smažte další minutu.
- Přidejte mleté hovězí maso a vařte, dokud maso téměř nezhnědne. Poté přidejte bazalku, tymián, oregano a fenykl a vařte, dokud se maso zcela nerozvaří.
- Vmíchejte rajčatový protlak, přidejte nakrájená rajčata, mrkev a celer a vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 10 minut.
- Přidejte hovězí omáčku a těstoviny do misky v troubě a důkladně promíchejte. Navrch nasypte strouhaný sýr a vložte do trouby. Pečte, dokud se sýr neroztaví a povrch nezíská zlatavou barvu, asi 20-30 minut.
- Vyjměte z trouby a podávejte!
Rychlý oběd těstoviny – recept
Pokud si chcete připravit doma rychlý oběd, těstoviny jsou správnou volbou. Vyzkoušejte třeba tento postup přípravy.
Rychlý oběd těstoviny – ingredience
- 450 g mletého hovězího masa
- 1 střední cibule
- 1 zelená paprika
- 285 g makarónů, špaget atd. vařených (zbytky) nebo nevařených
- 2 šálky nebo 470 ml vody
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 nebo 2 plechovky rajčatové omáčky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- 2 stroužky mletého česneku
- Italské koření, sušená petrže
- Pepř podle chuti
- Nastrouhaný sýr na posypání
Rychlý oběd těstoviny – postup
- Na pánvi opečte maso, cibuli a papriku, přidejte česnek a další koření. Poté slijte tuk.
- Přidejte zbývající ingredience a nalijte je do lehce vymazané zapékací misky.
- Pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C.
Kuřecí maso s omáčkou a těstovinami – recept
Pokud patříte mezi milovníky kuřecího masa, zajisté vás potěší tento vynikající recept na kuřecí maso s omáčkou a těstovinami.
Ingredience na kuřecí maso s omáčkou a těstovinami
- 4 kuřecí stehenní řízky bez kůže a kostí
- 1 lžička sušené bazalky
- Sůl a pepř na dochucení
- 1 lžíce olivového oleje, rozdělená
- 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku, mleté (nebo 1 lžíce mletého česneku)
- 1/3 šálku suchého bílého vína (nebo kuřecího vývaru)
- 250 g hnědých hub nebo hub Cremini, nakrájených na plátky
- 1 litr kuřecího vývaru (nebo bujónu)
- 375 ml mléka
- 1/3 šálku mléka
- Extra sůl a pepř, podle chuti
- 300 g nevařených těstovin penne (něco málo přes 4 šálky)
- 1 šálek čerstvého strouhaného parmezánu
- Hrst nasekané čerstvé petrželky
Kuřecí maso s omáčkou a těstovinami – postup
- Kuřecí stehna ochuťte sušenou bazalkou, solí a pepřem. Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte na středním plameni 2 lžičky oleje.
- Přidejte kuřecí stehna a opékejte je z obou stran dozlatova, dokud nebudou propečená a nezrůžoví. Vyjměte je a dejte stranou.
- Do hrnce přidejte zbývající olej. Za občasného míchání osmahněte cibuli a česnek, dokud cibule nezprůhlední (asi 2 minuty). Přilijte bílé víno a nechte 5 minut vařit, nebo dokud se nezačne redukovat.
- Přidejte houby a za občasného míchání vařte další 3 minuty. Poté přidejte vývar, mléko (případně smetanu), sůl a pepř a přiveďte k mírnému varu.
- Přidejte těstoviny a za občasného míchání vařte, dokud nejsou těstoviny al dente, přibližně 15 minut.
- Vmíchejte parmezán, dokud se v omáčce nerozpustí. Odstavte z ohně a nechte 5 minut odstát, aby omáčka zhoustla.
- Kuřecí maso nakrájejte na proužky a promíchejte s těstovinami.
- V případě potřeby ozdobte čerstvou petrželkou a dalším parmezánem.
Plněné těstoviny – recept
Chutnají vám plněné těstoviny? A věděli jste, že si můžete báječné plněné těstoviny připravit snadno i doma? Vyzkoušejte tento recept.
Ingredience na plněné těstoviny
- 1 balení těstovin manicotti
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 žluté cibule, nakrájené na kousky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 1 plechovka drcených rajčat
- 2 a 1/2 šálku sýra ricotta
- 1 šálek strouhané mozzarelly
- 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 1/4 šálku čerstvě nasekané bazalky a další na ozdobu
- Kůra z 1/2 citronu
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
Plněné těstoviny – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou vařte manikoty 5 minut, dokud nebudou al dente. Nechte je okapat.
- Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte cibuli a vařte ji do měkka 6 minut. Přidejte česnek a rajčatový protlak a vařte další 2 minuty, dokud česnek nezvoní a rajčatový protlak neztmavne.
- Přidejte drcená rajčata (se šťávou) a snižte teplotu na středně nízkou. Vařte 10 minut.
- Mezitím připravte ricottovou náplň: ve velké míse smíchejte ricottu, 1/2 hrnku mozzarelly, 1/4 hrnku parmezánu, bazalku a citronovou kůru. Dochuťte solí a pepřem.
- Na dno velké zapékací misky naberte několik kopečků omáčky. Uhlaďte ji do rovnoměrné vrstvy. Lžíci ricottové směsi vložte do připravených manicotti a dejte je vedle sebe do zapékací misky, opakujte, dokud nespotřebujete všechnu ricottovou směs.
- Navrch dejte zbylou rajčatovou omáčku, mozzarellu a parmazán. Pečte, dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří bublinky, 15 až 20 minut. Ozdobte bazalkou a ihned podávejte.
Těsto na lasagne – recept
Mezi oblíbené druhy zapečených těstovin patří také italské lasagne. Pokud rádi experimentujete, můžete si zkusit připravit vaše vlastní domácí těsto na lasagne.
Těsto na lasagne ingredience
- 400 g mouky
- 4 velká vejce
- Špetka soli
Těsto na lasagne recept
- Těsto na lasagne připravíte tak, že na velké dřevěné prkénko nasypete mouku. Uprostřed udělejte důlek a přidejte špetku soli.
- Do jamky rozbijte vejce a trochu je rozšlehejte (vejce můžete také rozšlehat v malé misce a pak přidat do mouky nebo začít smícháním mouky a vajec v míse a pak je vyklopit na prkénko a hníst).
- Vejce a mouku začněte pomalu zapracovávat tak, že budete z vnitřních okrajů jamky přisypávat další mouku. Můžete k tomu použít vidličku nebo škrabku.
- Pokračujte ve vmíchávání mouky s vejci, dokud nebudou tekutá.
- Nyní rukama přitáhněte vnější okraje a vytvořte na desce velkou hmotu.
- Začněte těsto hníst jako chléb a tlačte na něj patou ruky.
- V hnětení pokračujte asi 7-10 minut. Hněťte, dokud těsto nebude hladké, pružné a jen mírně lepkavé. Pokud je těsto příliš lepivé, můžete ho poprášit dalším množstvím mouky, ale snažte se nepřidávat příliš mnoho další mouky, jinak budou těstoviny tvrdé.
- Těsto rozválejte do kuličky, zabalte do potravinové fólie a nechte asi 30 minut odležet.
- Odřízněte 1/6 těsta, zbytek znovu zabalte do potravinářské fólie, aby nevyschl, a odříznutý kousek těsta vyválejte tak, aby byl dostatečně plochý a mohl projít strojkem na těstoviny, pokud jej používáte.
- Pokud nepoužíváte stroj, musíte těsto rozvalovat tak dlouho, dokud nebude tak tenké, že přes něj téměř neuvidíte prsty. Poté plát rozřízněte na požadovanou velikost.
- Připravené pláty přeneste na sušicí mřížku, zatímco budete připravovat zbytek. Postup opakujte se zbývajícím těstem.