Znojemská pečeně – nejlepší recept

Znojemská pečeně, tradiční pokrm z jižní Moravy, je pravým opulentním dobrodružstvím pro vaše chuťové buňky. Tento recept vás zavede na cestu do srdce moravské kuchyně, kde se setkávají výběrové hovězí maso, zeleninový bohatý krém a osvěžující kyselé okurky. Znojemská pečeně je něco, co musíte ochutnat, abyste pochopili bohatou historii a kulturu této regionální speciality.

Morava, region známý pro svou hojnost vinařství a tradiční kuchyni, nám přináší také znojemskou pečeni. Tento pokrm spojuje výběrové hovězí maso s kyselými okurkami a bohatou omáčkou, což vytváří jedinečnou kombinaci chutí a textur.

Znojemská pečeně je jídlem, které se stalo symbolem jižní Moravy a je oblíbené pro svou sytou chuť a autentičnost. Připravit si ji doma je snadné a představíme vám recept, který vám umožní ochutnat kousek této regionální speciality.

TIP: Vyzkoušejte také frankfurtskou polévku nebo guláš.

Suroviny :

  • 500 g hovězího masa zadního
  • 50 g špeku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 60 g slunečnicového oleje
  • 2 středně velké cibule
  • 50 g hladké mouky
  • voda na podlití
  • Lák že zavřených okurek
  • 3 středně velké sterilované okurky

Postup:

  1. Hovězí (případně vepřové) maso očistíme a prošpikujeme slaninou (25 g), osolíme, opepříme a na oleji zprudka a krátce opečeme ze všech stran. Maso vyjmeme na talíř.
  2. V kastrolu osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatohněda. Podlijeme trochou horké vody (asi 120 ml) a tzv. „odrestujeme“ – cibule tak chytne jednotnou hnědou barvu, poté zaprášíme moukou, osmahneme, opět podlijeme vodou a 100 ml láku z okurek, vložíme maso, osolíme a opepříme a pod pokličkou dusíme doměkka.
  3. Druhou část špeku nakrájíme na kostičky a vypečeme, do tohoto základu vložíme na malé kostičky nakrájené kyselé okurky, orestujeme.
  4. Maso vyjmeme ze šťávy, šťávu přecedíme ke slanině a okurkám, krátce povaříme. 
  5. Maso nakrájíme na plátky a podáváme se šťávou, houskovým knedlíkem, rýží nebo vařenými brambory.

Znojemská pečeně je více než jen pokrmem – je to kulturní poklad, který spojuje generace a oslavuje jedinečnost jižní Moravy. Její chuť kontrastů – od bohatého a šťavnatého masa po kyselou svěžest okurek a pikantní omáčku.

Když si připravíte znojemskou pečeni doma, přinášíte si do své kuchyně kousek moravského dědictví a zároveň si vychutnáváte jídlo, které osloví vaše chuťové buňky a potěší vaše smysly. Buďte připraveni na gastronomickou cestu do jižní Moravy a na ochutnání této vynikající speciality, která vám přinese radost z pečení a potěšení z jídla.