Ztracená vejce s holandskou omáčkou – Vejce Benedikt – nejlepší recept

Pokud se chystáte vystrojit slavnostní brunch, je to ta nejlepší možnost. Receptů jak na ztracená vejce, tak na holandskou omáčku existuje hodně. Víc, než je člověku milý.

Holandská omáčka je super na ryby, a taky na grilovanou zeleninu, hlavně chřest. Je to absolutní pilíř francouzské kuchyně, patří mezi pět základních omáček. Taky je dost způsobů, jak jí připravit. První způsob je se smetanou a s celým vejcem. Smetana ale nemá v holandské omáčce co dělat, přehluší její máslovou chuť, která by měla být dominantní. Přidání celého vejce je jenom způsob, jak zužitkovat bílek, ale omáčce to nic nepřidá, spíš naopak.

Druhý způsob jsem je moc zdlouhavý a složitý. Ohřejete vaječnou směs, a později do ní přimícháváte studené máslo. Opět, riziko že omáčku zdrcnete. No a třetí způsob, který se používá nejčastěji, je šlehání.

Za stálého šlehání přilijete horké máslo do vaječné směsi, tím pádem, odpadá riziko zdrcnutí a spotřebujete málo nádobí.

Zastřená vejce, nebo-li ztracená, jsou další kapitola sama pro sebe. Opět, receptů a postupů je nespočet. Zapomeňte na ocet, na sůl a podobný „vychytávky“. Tím, že vytvoříte vír v hrnci si taky nepomůžete, spíš se vám ten bílek rozplizne všude kolem.

Absolutním základem jsou co nejčerstvější vejce. Čím starší, tím tekutější totiž mají bílek, a tím víc se rozplizne všude kolem. A nakonec, potřebujeme nějaký základ.

Příprava

  • pro 2 osoby
  • příprava 30 minut

Ingredience

  • 2 kaiserky, podélně rozpůlené
  • 4 plátky parmské šunky/šunky od kosti/uzeného lososa/slaniny
  • 4 čerstvá vejce
  • sůl, pepř

Holandská omáčka

  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky vody
  • 1/2 lžičky vymačkané citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • 50 g másla

Postup

  1. Rozpůlenou kaiserku si opečeme z té strany, na které je řez tak, aby byla krásně zlatá. Na ní naaranžujeme šunku, lososa nebo jinou věc, kterou jsme si vybrali, vždy po plátku na jednu polovinu. 
  2. V malém hrnci si přivedeme dostatečné množství vody k varu. Vajíčka rozklepneme každé zvlášť do jedné misky. Vezmeme jemné síto, a přesuneme do něj jedno vejce. Kroužíme s vejcem chvíli v sítku, tak aby přebytečný a moc tekutý bílek vytekl pryč. Nebojte se, pokud máte čerstvá vejce, skoro nic nevyteče, a pokud nemáte, zhruba polovina bílku tam stejně zůstane, a to úplně stačí.
  3. Opakujeme postup i s ostatními vejci (ale nikdy je nedáváme dohromady). Vodu si stáhneme těsně pod bod varu. Po jednom do ní přesouváme vejce tak, že vždy nabereme jedno vejce do sítka a jemně ho vložíme do vody. Lžící pak vejce ve vodě trochu „zaobalíme“- prostě ten tekutý bílek trochu poposunete ke žloutku.
  4. Voda nesmí bublat, jinak by porušila strukturu vejce. Takhle se jich dá snadno vařit i víc najednou. Vaříme tři minuty a vyjmeme vejce děrovanou vařečkou. Usušíme od vody na papírové utěrce.
  5. Mezitím si připravíme holandskou omáčku. Žloutek, vodu a citron si přendáme do šlehací mísy, osolíme a opepříme. Prošleháme tak, aby se všechno spojilo. V kastrůlku mezitím přivedeme máslo k varu.
  6. Odstavíme, a tenkým pramínkem přiléváme za stálého šlehání k vaječné směsi. Šleháme, dokud směs nezhoustne a nezesvětlá. 
  7. Ztracená vejce přendáme na kaiserky se šunkou, přelijeme holandskou omáčkou a na závěr dosolíme a opepříme, pokud chceme. Vejce trochu nařízneme, aby vytekl žloutek na oblohu pod ním.